Seriálová hvězda Karel Zima (46): Přišel o ledvinu!...aby zachránil kamarádovi život | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 8. května 2024

Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor

Seriálová hvězda Karel Zima (46): Přišel o ledvinu!...aby zachránil kamarádovi život

„A přitom taková blbost, co?“ komentoval to na sociální síti skromně.
„A přitom taková blbost, co?“ komentoval to na sociální síti skromně. (Foto Aha! – M. Hykl, D. Černovský, Facebook.com)

Ležel ve špitále s rozřezaným břichem a trpěl bolestmi. A to zcela dobrovolně! Karel Zima (46) neonemocněl, ale rozhodl se pomoct Karlu Vaňkovi z hudební skupiny 100°C a darovat mu ledvinu. I když se potkali jen třikrát v životě, neváhal ani vteřinu. 

„Dlouho jsme se neznali, viděli jsme se asi třikrát, ale nerozmýšlel jsem se. Prostě jsem mu chtěl pomoct,“ řekl Aha! herec známý ze seriálů Ohnivý kuře nebo Temný Kraj. O Vaňkově stavu se přitom dozvěděl úplnou náhodou během natáčení jednoho filmového spotu. Přestože se znali dva roky a nepojilo je žádné velké přátelství, za nemocným kolegou bez váhání zašel a tři dny nato mu volal, že mu chce pomoct.

Dvacet testů

„To je jednoduchá matematika. Já jsem měl dvě zdravé ledviny a on žádnou. Urolog mi před lety řekl, že mám krásné a zdravé ledviny, takže jsem věděl, že mu můžu jednu darovat,“ dodal bezelstně. Rozhodně ho ale nečekalo nic jednoduchého. Absolvovat musel asi dvacet testů, potom ho v plzeňské nemocnici operovali.

Bolest skončí

„Sranda to nebyla ani pro jednoho z nás. Představte si, že ležíte v nemocnici a máte rozpáraný břicho. Nějaká bolest tam je, ale co je to ve srovnání s těmi roky, který mu člověk může dát. Přežijete to, protože víte, že ta bolest jednou skončí,“ řekl Aha! skromně.

Půl roku čekání

Velkým překvapením byl ale i pro tamní doktory, kteří se prý nikdy nesetkali s tím, že by někdo podstoupil tak velký a náročný zákrok pro někoho mimo rodinu. A ještě se dobrovolně nabídl. „Já jsem v pohodě – za měsíc mám kontrolu, pak už musím chodit jenom jednou za rok. Náročné je to hlavně pro něj, lékaři ho musí důkladně kontrolovat a až po prvním půlroce budou moct říct, že se operace povedla a ledvina mu vydrží roky,“ popsal.

 Jan Révai: Díky Špindlu skončil jeho instruktor o berlích! 

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.