Munzar dnes slaví 85: HANBA KVŮLI TÁTOVI! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Munzar dnes slaví 85: HANBA KVŮLI TÁTOVI!

V současné době se Munzar věnuje hlavně práci v rozhlase, občas vystupuje také v pražské Viole.
V současné době se Munzar věnuje hlavně práci v rozhlase, občas vystupuje také v pražské Viole. (PETR NOVOTNÝ / Aha)

Dětství poznamenané démonem alkoholu má za sebou Luděk Munzar, který dnes slaví 85. narozeniny. Jelikož je to hodně bolestná kapitola jeho života, herec o ní promluvil jen jednou, před třiceti lety. Měl trauma z toho, že s maminkou musel hledat tátu po hospodách. Pak se to ale zlomilo a z táty se stal hrdina!

O tom, že Luďkův táta pije víc, než by bylo zdrávo, si vyprávělo celé jeho rodné městečko Smiřice.


Nepil přes válku
„Kolikrát jsem zaslechl, jak někdo za mými zády říkal, to je syn toho opilce, a já brečel hanbou a lítost a záviděl svým kamarádům, že mají slušné tatínky. Protože každý kluk chce mít v tátovi vzor,“ přiznává Munzar v knize rozhovorů Tváře bez svatozáře, která vyšla v roce 1987.

„On jenom přes válku nepil, jinak tomu často propadal, a maminka mě učila číst při obcházení smiřických hospod. která jsem slabikoval, byly výčepní nápisy, reklamy a názvy lokálů, kde ho hledala,“ vzpomíná herec. To byl ten strašný paradox, že válku jsem vnímal jako nejšťastnější údobí, protože táta nepil a choval se jako hrdina..."

Slušní se báli
Druhá světová válka udělala tedy z otce na několik let vzor. „V osmatřicátém roce, ještě před Mnichovem, byla první dobrovolná mobilizace do Stráže obrany vlasti. Kdo myslíte, že šel ze Smiřic? Sedm lidí, všichni takzvaní grázlové, chudáci, kteří občas zařízli cizí slepici nebo se poprali v hospodě. Ti slušní a spořádaní měli najednou loupání, plotýnky, žlučníky...“ vypráví Munzar, jako by to bylo včera.
Pýcha a štěstí
Dosud má vše v živé paměti. „Já si tak přesně pamatuju na tu chvíli, kdy táta lezl se šesti dalšími na korbu náklaďáku, maminka plakala a vyčítala mu, že nemá kus odpovědnosti, že ji tu nechává s dětma samotnou, a já cítil, že tentokrát nemá pravdu, a když se auto rozjíždělo a táta mával, rozlila se ve mně nepoznaná pýcha a štěstí. Mě vůbec nenapadlo, že ho možná ztrácím, já cítil, že ho nalézám, že už nemusím klukům závidět, protože mám lepšího tátu než oni,“ dodává herec. Nikdy to ale tátovi neřekl. Nebylo to prý třeba.

Rozvod ho dostal na dno
Herec nemá trauma jen z dětství. Zapomenout nemůže ani na rozvod se svou první manželkou, loutkoherečkou Naděždou Munzarovou (85), s níž má dceru Johanu (55). Rozešli se, když jí byly dva roky. „Kdysi mě opustila moje první žena, odvedla si i dceru. Mě to úplně vykolejilo, začal jsem se ponižovat a doprošovat, byl jsem jako kus hadru a bylo to čím dál horší,“ zpovídá se Munzar v knize Tváře bez svatozáře. Musel se odstěhovat do podnájmu, kde se ho ujali starší manželé.

Ta paní byla obyčejná, prostá ženská. V den, kdy jsem měl první rozvodové stání, mi ráno řekla: Tady máte vyžehlené šaty, čistou košili a novou kravatu. Umejte si hlavu, ať jste fešák. Nesmí být vidět, že vás to trápí...“ popisuje herec s tím, že rady uposlechl a dodnes to bere jako velkou životní lekci. Exmanželka Naďa se po rozvodu provdala za spisovatele Ivana Krause (79) a v roce 1968 i s malou Johankou emigrovali na Západ. A Luděk se oženil s herečkou Janou Hlaváčovou (80), s níž žije dodnes.

 

Na video s Munzarem se můžete podívat zde:

 

Video se připravuje ...

 



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.