Jedlík a labužník Petr Novotný: V létě se uvařím k smrti! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Jedlík a labužník Petr Novotný: V létě se uvařím k smrti!

Moderátora Petra Novotného by si bez jídla dokázal představit jen málokdo!
Moderátora Petra Novotného by si bez jídla dokázal představit jen málokdo! (Aha! – Martin Pekárek, ČTK)

PRAHA – Kdo jiný by měl otevřít velkou přílohu o vaření než známý labužník, moderátor a spisovatel Petr Novotný (59)! V rozhovoru pro Aha! se svěřil, co vaří v létě nejčastěji, že má profesora na uzení, jak to umějí u plotny jeho děti a jestli by zvládl na dovolené pod stanem připravit »buřtguláš«…

Kdo jiný by měl otevřít velkou přílohu o vaření než známý labužník, moderátor a spisovatel Petr Novotný (59)! V rozhovoru pro Aha! se svěřil, co vaří v létě nejčastěji, že má profesora na uzení, jak to umějí u plotny jeho děti a jestli by zvládl na dovolené pod stanem připravit »buřtguláš«… Prozradil také, bez jakého jídla by si nedokázal představit svůj život a jaké má nejhorší zážitky z restaurace…

Zdravím, Petře, co léto a jídlo – jste milovníkem grilování a vaření na zahradě?
„Vysloveně to miluju, v létě se u nás griluje skoro denně – pořád experimentuju a učím se. Zrovna dnes jsem dělal grilovaný hermelín s brusinkami, včera kuřecí křidýlka v medové marinádě…“

Gril tedy máte, a co udírnu?
„To jste mě nachytal – mám dokonce dvě udírny! Jedna je součástí venkovního krbu, druhá je tzv. »rychloudírna«. Sám jsem v tom ještě neudil, ale mám profesora uzení.“

To existuje?
„Ano, beru hodiny a pan profesor, když si na mě udělá čas a já na něho, tak spolu občas něco vyudíme. Ale není to ono – už to trvá pár let! Chtěl bych se v uzení osamostatnit…“

Dobře, a dá se říci, jaké jídlo teď během léta vaříte nejčastěji?
„V čase meruněk zavařuju takzvaný Orientální salát – jsou to vlastně meruňky s cibulí, dokonalá příloha k masům a uzeninám. V létě i v zimě to konzumujeme skoro ke všemu.“

Dáte mně a čtenářům recept?
„Není problém…“

Děláte mi chutě, ale já přesto zůstanu u klasiky. Co takový »buřtguláš« – chalupářské jídlo – umíte ho udělat?
„Umím ho určitě dobře a chutně – ale upřímně řečeno: každý z mých známých ho umí líp…“ (smích)

Jsem zvědavý, jestli teď budete upřímný – umějí vůbec vařit vaše děti?
„No, nejlíp se »potatila« Lenka! Má před svatbou a snaží se. Její parádní číslo je suši – v tom je nepřekonatelná. Pavel se umí o sebe postarat a co je třeba, to si uvaří. Soňa taky, ta navíc umí i péct. Nejvíc jsem si sliboval od adoptovaného Lukáše. Měl jsem dojem, že z něj udělám kuchaře… Ale nepovedlo se, nemá na to dost trpělivosti. Zítra se budeme spolu učit smažený sýr.“

Když se na vás tak dívám, těžko odhadnout, na co vy jste! Tedy jestli na stanování, chalupaření a grilování – nebo spíše na »all inclusive« pobyt někde v pětihvězdičkovém hotýlku u moře… Tak jak?
(smích) „Mám rád obojí a taky obojí provozuju! Rád cestuju sám, s přáteli i s rodinou, mám rád hotely »all inclusive« i apartmány, kde si můžu sám vařit, miluju moře a vyspím se i na katamaránu. Stan mi nevadí, spal jsem v něm po celou dobu rallye Dakar, přespíme v něm občas i běžně na cestách. Umím přespat i v autě, v Číně jsem to zvládl i pod širákem i na lavičce. Jen ta chalupa mi nic neříká – nechci se ještě vázat na jedno místo…“

Jaké to letošní léto u vás bude?
„Polovina pracovní – dopisujeme s »božským« Ringo Čechem společnou knížku »Jako Čuk a Gek«. V srpnu budu cestovat, určitě dojde i na mou milovanou Krétu a popluju také na ostrov Santorini.“

A od září?
„Podepsal jsem smlouvu na dalších 200 dílů »primácké« soutěže 5 proti 5, na Frekvenci 1 jsou každé ráno skeče z mé rodiny, jmenuje se to Snídaně u Novotných, a chystám jeden televizní program. Více teď ale neprozradím… Taky budu hodně cestovat. A protože mám čerstvý průkaz pilota horkovzdušného balonu, tak je snad jasné, kde a v čem mě uvidíte...“

Dotazník Petra Novotného

Podle čeho si vybírám restauraci?
„Dám výhradně na šeptandu a drby! Sám od sebe u nás nevlezu nikam, kde to neznám – leda by mě tam někdo pozval.“

Moje nejoblíbenější restaurace a proč?
„V Praze je jich asi deset a v celé zemi asi dalších deset… Jsou to místa, kde skvostně vaří a kam se rád vracím. Vlastně točím jen ty svoje oblíbence, čas od času něco přibude…“

Moje nejoblíbenější jídlo?
„Jmenuje se to servítkové knedlíky, dělávala mi to maminka, taky to umím, ale připravuju je vzácně. Je to vlastně jeden obrovský kynutý knedlík, veliký asi jako pecen chleba, uvnitř jsou povidla nebo jahody či borůvky. Dělá se to v páře a pak krájí jako houskový knedlík na plátky, posype mákem a cukrem a zalije roztopeným vepřovým sádlem. Neskutečná dobrota!“

Co bych naopak do pusy nikdy nevzal?
„Sním všechno, nebojím se experimentů, jako profesionální cestovatel musím být otevřený ke všem kuchyním a ke všem podivným jídlům. Mám jenom určité hygienické zábrany…“

Kolikrát jsem držel dietu a jakým způsobem?
„Asi 100x! Vyzkoušel jsem všechny diety, které jsou známé – kromě dvou amerických, extrémních: zadrátovaná čelist a nasazení tasemnice!“

Bez jakého jídla si nedovedu představit život?
„Bez celozrnných rohlíků a housek či bez vlastnoručně upečeného chleba.“

Kde a co mi v zahraničí chutnalo nejvíc?
„Já miluju ryby a všechny mořské potvory na všelijaké způsoby. Jak jsem někde u moře, cpu se jenom těmito »dary«… Jinak teď u mě v hitparádě vede jedna krétská hospůdka na severu ostrova na kopci Mochos. Majitelka tam dělá vynikající šneky na šafránu. Stal jsem se na nich závislým!“

Co dokážu uvařit?
„Myslím, že uvařím všechno, co si rodina přeje nebo na co mám chuť. Ne všechno dokážu zpaměti, nejsem takový kuchař »od pánaboha«, často potřebuju koukat do receptu…“

Nejhorší zážitek z restaurace?
„Já se vyhýbám restauracím, kde hrozí »nejhorší zážitek«. Pravidelně bývám zoufalý, když mi někde dobře uvaří, a k tomu mi pustí hlasitou muziku nebo dokonce rádio! Zbytek svého života zasvětím osvětové kampani – budu přesvědčovat majitele restaurací, že vybrat zvukovou kulisu k jídlu je opravdu druh umění, které nezvládne každý, a že je tudíž většinou lepší ticho a cinkot příborů….“

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.