10 let od skonu Věrky Galatíkové (†69): Poslední foto před smrtí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

10 let od skonu Věrky Galatíkové (†69): Poslední foto před smrtí!

Z Kristýny je dnes známá seriálová i divadelní herečka.
Z Kristýny je dnes známá seriálová i divadelní herečka. (Foto Aha! – Martin Hykl, archiv facebook, herminapress.cz, ara)

Herecké vlohy zdědila po svých rodičích Věře Galatíkové (†69) a Ladislavu Frejovi (76). Stejně jako oni propadla ale víc než kameře divadlu. S otcem se vídá a matku, od jejíž smrti uplynulo přesně deset let, nosí stále v sobě. „Není den, kdy bych na ni nemyslela,“ říká Kristýna Frejová (46), kterou teď vídáme v seriálu Modrý kód.

Kristýno, je to přesně deset let, co vám zemřela tři dny před Štědrým dnem maminka. Vánoce asi nemáte moc ráda. Utíkáte od té doby před svátky?

„Neutíkám, mám přece dceru Ráchelku, které chci Vánoce dopřát se vším všudy. Na Vánoce jsme tedy byly pokaždé v Praze, až letos děláme výjimku. Odjíždíme před Štědrým dnem do Špindlu ke kamarádovi, kde budeme až do osmadvacátého. A už se nemůžeme dočkat, až budeme stát na lyžích. Je to neuvěřitelný, jak ten čas letí. Ráchelka má už větší lyžáky než já.“

Ráchelce je jedenáct let. Když se měla narodit, vaše maminka byla už moc nemocná a moc si přála, aby stihla svoji vnučku ještě poznat. Podařilo se. Má dcera něco po babičce?

„Určitě je toho spousta, třeba, myslím, že je jí i podobná. Herečka z dcery ale určitě nebude. Ráchelka je ale neuvěřitelně výtvarně nadaná, kreslí třeba komiksy a co ta vymyslí, tak to mne tedy kolikrát naprosto fascinuje.“

Po kom to má?

„Určitě po tatínkovi.“

Když jsme u toho tatínka, máte už partnera, nebo žijete s dcerou stále sama?

„Skvěle si spolu vystačíme.“

Jste matkou samoživitelkou. To musí být fuška. Jak to zvládáte a co nového připravujete?

„Být na volné noze jako herečka legrace opravdu není. Já jsem proto nesmírně vděčná svým kamarádům Lindě Rybové, Davidu Prachařovi, Igoru Chmelovi, že mne vzali do svého Divadla Verze, kde teď momentálně hraju ve fantastické komedii Úča musí pryč! Právě 21. prosince jsme celý den zkoušeli a večer byla generálka.“

To bylo v den úmrtí vaší maminky. Stihla jste vůbec jít na hrob?

„Nestihla, do Motola to je hodně z ruky. Víte, on ale není jediný den, kdybych na mámu nemyslela. A to je myslím to nejdůležitější.“

Uvidíte se o svátcích s tátou a bratrem?

„Ale samozřejmě. Uvidíme se mezi svátky. Jako každý rok půjdeme na šneky. Tahle tradice vznikla už za maminky.“

Začala jste hrát v seriálech. Ohnivé kuře, teď je to Modrý kód. Jste se sebou jako seriálová herečka spokojena?

„Nemůžu říct. Nekoukám na sebe. Navíc, my teď nemáme televizi. Přestěhovali jsme se zase a televize v novém bytě nejde. Můžu ale říct, že nám vůbec nechybí.

Celý rozhovor si můžete přečíst v tištěném nedělním deníku Aha!

Zemřela manželovi v náručí

Členka činohry Národního divadla podlehla pokročilé rakovině plic, se kterou bojovala pět let. Zemřela v kladenské nemocnici, kam se uchýlila, když už nemohla dýchat. Manžel, herec Ladislav Frej (76), ji držel za ruku. Snažil se ze všech sil ulehčit milované ženě odchod do hereckého nebe.

Smutné vzpomínky

„Jediná existující fotka, na které má Ráchelka poškrábaný nos od Friga. To byl náš obří pes... Ráchel mu to ráno, polospící, spadla z postele na záda, jak se lekl, tak ji vzal tlapou přes nos. Na všech ostatních fotkách to vyretušovali, fotili nás ten den na titulku Květů. Mamka čtyři měsíce nato umřela,“ popsala Frejová na sociální síti příběh, který si vybaví s touto fotografií.

Na video s Kristýnou Frejovou se můžete podívat zde:

Video se připravuje ...



Přečtěte si
bluedream
25. 12. 2017 • 11:56

Včera jsem si pustila Kachyňovo Počítání oveček a zrovna si říkala, jak mi citlivé, vlídné a nesmírně lidské herectví paní Galatíkové chybí. Je opravdu nenahraditelná.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.