Zpěvák Arnošt Pátek - Byl slavný, pamatujete? A teď… Tělo mu rozežírá rakovina! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Zpěvák Arnošt Pátek - Byl slavný, pamatujete? A teď… Tělo mu rozežírá rakovina!

Arnošt Pátek dnes.
Arnošt Pátek dnes. (Aha! – Václav Nekvapil, archiv)

PRAHA – Z životního příběhu hvězdy pop music 80. let Arnošta Pátka (52) doslova mrazí! Před dvaceti lety byl slavný, bohatý, vyprodával koncertní sály, zpíval v televizi a dívky po něm šílely. Dnes živoří zcela opuštěný pod hranicí chudoby se 4 200 korunami invalidního důchodu a stává se z něj netvor! Kdysi populární zpěvák totiž přichází o tvář!

  • Přišel o nos, o oko!
  • Neváží ani 50 kg!

Už čtyři roky bojuje s nádorem nosu. A zákeřná rakovina interpretovi hitů Poslední prázdniny, Sny o tygří lady, Boxer, Zvonky v hlavě, nebo Dívka, už vzala nejen nos a část obličeje, ale i pravé oko!

„S tím, jak vypadám, jsem se už smířil, nikdy jsem se nepovažoval za krasavce. Neumím se ovšem smířit s tím, že bych tu už brzy nemusel být. Ještě se mi nechce umřít, ta hrozná nemoc přišla příliš brzy. Žil jsem naplno a asi až moc rychle, ale nikomu jsem nikdy vědomě neublížil, ani na nikoho nedonášel. Celé dny přemýšlím, co jsem udělal špatně a proč jsem si to zasloužil. Přestávám věřit na Boží mlýny,“ řekl exkluzivně deníku Aha! Arnošt Pátek alias Piaček. Když nazpíval svůj první velký hit Poslední prázdniny, začal používat umělecké jméno Pátek.

Před čtyřmi lety se mu udělala bulka v nose. „Ve Vinohradské nemocnici mi řekli, že to je nezhoubný polyp, a vyndali jej. Za půl roku tam byl znovu a na tamním ORL mě operovali podruhé. Jenže za měsíc se opět vrátil. Nevím, zda něco zanedbali, ale už si se mnou nevěděli rady a jako poslední naději mě převezli na maxillofaciální chirurgii k profesoru Mazánkovi do nemocnice na Karlově náměstí. Na onkologii jsem absolvoval dvě série ozařování, což je sedmdesát ozáření, a devět dávek chemoterapií. Před dvěma měsíci mi při operaci vypreparovali část krku a málem půl obličeje včetně nosu a oka. Teď už jen čekám, zda se ta svině vrátí a opět někde propukne,“ popisuje Pátek svůj boj s rakovinou, která mu v posledních čtyřech letech totálně změnila život v peklo plné bolesti a hrůzy.

Dnes neváží ani 50 kg, píchá si inzulin, protože dostal cukrovku, a žije z invalidního důchodu 4 200 korun. Dvakrát rozvedený zpěvák bydlí sám v matčině bytě a v podstatě nikoho nemá. „Když jsem onemocněl, vykašlala se na mě přítelkyně, a se synem se vídám málokdy. Máma ochrnula po mozkové mrtvici a stará se o ni sestra. Zůstal jsem úplně sám,“ přiznává Pátek, který po roce 1990 omezil zpívání a provozoval vinárnu a později restauraci Na Hřebenkách. A doufá, že nad nemocí zvítězí a za rok mu trochu lidské podoby vrátí plastika obličeje.

„Je to obrovská tragédie. Arnošt byl nejnadanější člověk, se kterým jsem kdy dělal,“ řekl deníku Aha! Petr Hannig, kapelník a objevitel Lucie Bílé, který sám bojuje s rakovinou prostaty. Pátek spolupracoval nejen s ním, ale na kytaru hrál ve skupinách Modi a Apollo Petra Spáleného, skládal písničky pro Pilarovou, Vávru, Neckáře, či Špinarovou a od poloviny 80. let se věnoval kariéře sólového zpěváka. V roce 1985 byl 13. ve Zlatém slavíku a koncertoval spolu s Michalem Davidem a Ivetou Bartošovou v pořadu Rodinná show skupiny Kroky Františka Janečka. O rok později mu vyšlo debutové album Dívka, kterého se prodalo přes 50 000 kusů. Po roce 1990 zpíval s Jiřím Helekalem a začal podnikat – pět let měl v pronájmu vinárnu a později pražskou restauraci Na Hřebenkách. „Pěvecká kariéra byla fajn. Zažil jsem slávu a holky po mně šílely, což musí potěšit každého chlapa, ale teď bych si přál jen žít a být aspoň trochu zdravý,“ dodává Arnošt Pátek.

Zhoubný nádor nosní dutiny
„Jde o velmi zákeřný karcinom. Dlouhou dobu zůstává bez jakýchkoli příznaků nebo napodobuje obyčejná onemocnění,“ ří ká MUDr. Petr Randáček s tím, že nemocní mají z počátku často »jen« neprůchodnou jednu nosní dírku, pobolívá je hlava, občas jim teče krev z nosu a zhoršuje se jim vidění. „A právě vzhledem k pozdnímu zjištění zhoubného nádoru mívají tyto karcinomy obvykle již založená vzdálená ložiska – metastázy,“ dodává lékař.

3.7.2007

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.