Horoskop na rok 2017: Co nám chystají hvězdy? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Horoskop na rok 2017: Co nám chystají hvězdy?

Co vás čeká v roce 2017?
Co vás čeká v roce 2017? (Ilustrační foto: Profimedia )

Postavení nebeských těles ve vztahu k České republice vypadá velmi nadějně, ale hvězdy naznačují, že to bude doba velmi, velmi náročná!

Zdá se, že se můžeme těšit na nějaké zásadní změny, které by naší zemi měly výrazně pomoci k lepšímu. Samozřejmě nebudou spokojeni všichni, ale jak to tak vypadá, zvítězit by měl především zdravý rozum.

V partnerských vztazích s ostatními zeměmi by mělo dojít ke změnám, dařit by se mělo financím i výrobě, ale také sebeprosazení Česka ve světě.

DĚSIVĚ TEMNÝ DUBEN

Co se týká jednotlivých měsíců, tak už leden a pak i únor a březen ukazují, že by se věci mohly pohnout příznivě kupředu. V dubnu lze očekávat nějaká odhalení temnějšího charakteru, ale také nemoudré unáhlené reakce. Důsledky těchto událostí bychom měli pociťovat konce července. Srpen a září by měly být měsíce klidnější.

VELKÁ ŘÍJNOVÁ ZMĚNA

Říjen naznačuje náhlé změny zpočátku až destrukčního charakteru, které se však nakonec ukážou jako pokrok! Ten by ve finále měl být pro Česko velmi prospěšný.

Listopad by měl být bojovný, ale v prosinci by mělo být z pohledu hvězd vše mnohem lepší, až výtečné. Skvělé vyhlídky má naše republika i na rok 2018. Zde je ovšem třeba si uvědomit, že hvězdy pouze naznačují podmínky, ve kterých se budeme nacházet. Každá duše má však svobodnou volbu a je jen na ní, jak v těch či oněch podmínkách bude konat. 

Jinými slovy, i pro ČR z hlediska astrologie platí – každý je strůjcem svého osudu. Bude tedy záležet na nás všech, zda a jak budeme konat, na tom také bude záviset vývoj naší budoucnosti.

Berani 21.3. - 20.4.

KARIÉRA A PRÁCE

Je možné, že se v profesní oblasti rozhodnete pro nějakou zásadní změnu. Možná si řeknete, že je načase vzít osud do svých rukou a začít dělat něco sami, nebo si prostě řeknete o vyšší plat či o postup na lepší místo. Pokud tedy do něčeho půjdete, můžete očekávat štěstí začátečníka. V průběhu jara můžete zaznamenat nějakou přechodnou krizi. Pak by se věci měly stabilizovat, podzim a zima poté budou harmonické.

ZDRAVÍ

Už počátek roku vám může naznačit, že se zdravím se nehazarduje! Ve fyzických aktivitách bude dobré neriskovat, ale naopak zvýšit svou ochranu. Na jaře se vaše fyzická kondice zlepší, léto bude plné radosti a pohody. Pozor však na úrazy! S podzimem by se mohly přihlásit nějaké potíže. Bude dobré se tedy zaměřit na prevenci a dodržování zásad zdravé výživy.

LÁSKA A SEX

Počátek roku bude obdobím, kdy budete zásadně přehodnocovat své postoje k lásce i sexualitě. Je možné, že změny budou zásadní! S jarem budete mít novou energii, jsou možné přírůstky v rodině. V létě se intenzita vašeho erotického života zvýší a bude to stát za to. Podzim a zima by měly být ve znamení souladu a vyřešení případných komplikací.

PENÍZE

V této oblasti to zřejmě moc jednoduché mít nebudete. Začátek roku vypadá na to, že budete spíše investovat než vydělávat. Možná se rozhodnete, že je potřeba něco zásadně změnit. Jaro pak bude spíše obdobím vyčkávání, léto a podzim by už pak měly přinést příznivé výsledky vašeho konání. Budete se moci radovat z příjmů. Na konci roku by se příjmy a výdaje měly srovnat.

Blíženci 22.5. - 21.6.

KARIÉRA A PRÁCE

Budete se řídit svou vnitřní moudrostí, která vám bude naznačovat, kudy vede cesta. Nápadů a inspirací budete mít požehnaně a výsledky by měly být příznivé. Počátkem léta se ale věci mohou poněkud zadrhnout a zkomplikovat. Nežeňte se do všeho bezhlavě! Naštěstí se vždy objeví nějaké šťastné náhody, jež za vás vše vyřeší. Koncem roku je možný i kariérní postup.

ZDRAVÍ

Začátkem roku hrozí bolesti, či dokonce nemoci. Závažným komplikacím se můžete vyhnout v případě, pokud budete více naslouchat svému tělu, a to ve stravování i v pohybu. Druhá čtvrtina roku pak nejspíš bude ve znamení investic do zdraví. Druhá polovina roku by už měla být příznivější. Cítit byste se měli lépe, než jste vůbec čekali.

LÁSKA A SEX

V prvním měsíci nového roku váš milostný život zřejmě nebude takový, jak byste si představovali, s přibližujícím se jarem se však situace může začít měnit k lepšímu. Možná se přestanete brát tak vážně a dopřejete si klid a pohodu. Během léta a na začátku podzimu jsou možné nové lásky. Koncem roku mohou přijít i zásadní změny. Pokud se více uvolníte, mělo by být vše k vašemu prospěchu.

PENÍZE

Co se týče peněz, bude pro vás tento rok poměrně dobrý. Počátek roku budete fi nance bilancovat. Přestože na velké jásání to nebude, přinese vám to novou motivaci, jak zvýšit výdělky, a je možné, že už na jaře si začnete plnit své sny. V létě by se vaše výdělečné aktivity měly ještě více vylepšit a také nebudete mít problém investovat. Finance budou vyvážené až do konce roku.

Býci 21. - 21.5

KARIÉRA A PRÁCE

V profesních záležitostech se zřejmě za ničím moc nepoženete. S příchodem jara se můžete rozhodnout, že poněkud zariskujete, a zkusíte rozjet nějaký nový projekt nebo si zažádat o postup. A pokud tomu budete věřit, mělo by vám to vyjít. S létem nejspíš přijde stagnace. Na konci roku se opět můžete nadít změny k lepšímu.

LÁSKA A SEX

Počátek roku vás zastihne spíše v nějakém útlumu než v divokých aktivitách. Pozornost budete věnovat spíše sobě než jiným. S nastupujícím jarem by ovšem u nezadaných mohla nastat razantní změna, zadaní budou mít tendenci podléhat svodům. Pozor na následky náhodných fl irtů! Po divočejším létě už podzim a zima budou poklidnější a vaše vztahy se stabilizují.

ZDRAVÍ

Závažné zdravotní problémy by se vás letos týkat neměly, zdraví bude stabilní. Jen občas by mohly být nějaké výpadky, které byste měli zvládat s klidem a rozvahou. V průběhu léta by vás však mohly zaskočit nějaké pohybové obtíže, potrápit by vás mohla krční páteř, zuby či šíje. Nic vážného by to být ale nemělo. Dobrá kondice by měla vydržet až do konce roku.

PENÍZE

Ve finančních záležitostech budete cítit spíše spokojenost a vyrovnanost. S nastupujícím jarem je možné, že se rozhodnete pro investici do vzdělání, zvýšení kvalifi kace. Je pravděpodobné, že vám to půjde sice ztuha, ale základy budou dobré. Léto bude časem tvrdé práce, fi nancí by ale mělo být spíše méně. Konec roku by měl být úspěšnější, avšak větší budou i výdaje.

Raci 22.6. - 22.7.

KARIÉRA A PRÁCE

Vstup do nového roku nebude patřit k obdobím, nad kterými byste z hlediska profese nějak jásali. Věci budou spíše stagnovat či pokulhávat za vašimi představami. Inspirace a nápady se objeví s nástupem jara a léta. Pomáhat by vám v tom mohla vaše intuice. Rozhodnete-li se pro nějakou změnu, bude dobré to udělat v létě. Podzim bude komplikovanější, ale konec roku příznivý.

ZDRAVÍ

Na začátku roku možná budete řešit váhu a kondici, budete mít tendenci zapracovat na svém zdraví. Pokud vydržíte, mělo by to přinést pozitivní výsledky. Nebude to sice hned, zejména na jaře můžete pociťovat větší komplikace, ale už léto by mělo ukázat výsledky a v pohodě budete i na podzim. Nicméně zima, pokud ve svých aktivitách povolíte, bude už hrozit nějakými dalšími komplikacemi.

LÁSKA A SEX

Láska a prožívání sexuality budou u vás na pořadu dne hned začátkem nového roku. Možná jsou milá setkání, kdy ihned přeskočí jiskra apod. Ale pozor, na jaře se věci mohou zkomplikovat! Ke zlepšení by mohlo dojít v létě, budete mít sklony k fl irtování. Vše si pak budete užívat na doraz. Měsíce podzimní a konec roku pak budete orientovat na věci praktičtějšího charakteru.

PENÍZE

Na začátku roku budete muset hodně šetřit, s jarem by mělo přijít ve fi nancích zklidnění. V létě budete mít chuť pracně naspořené peníze utrácet. Naštěstí se budou objevovat také šťastné náhody, kterých dokážete náležitě využít. Na podzim se věci mohou trochu zkomplikovat. Možné jsou nenadálé výdaje (pokuty, poruchy dražších přístrojů apod.). Konec roku by už ale měl být opět příznivý.

Panny 23.8. - 22.9.

KARIÉRA A PRÁCE

Začátek roku u vás zřejmě bude spíše stagnační, to ovšem neznamená, že byste se nesnažili o nějaké vylepšování. Bude to ovšem pouze na bázi plánování a promýšlení věcí. Rozhodnost a větší dynamika s chutí jít do akce by se u vás měly projevit koncem jara a počátkem léta. Hmatatelné výsledky by se měly projevit s příchodem podzimu, věci by se měly stabilizovat koncem roku.

ZDRAVÍ

Ve zdraví by vaše situace měla být hned z počátku roku stabilizovaná. S jarem se můžete rozhodnout vylepšit svou kondici a bude se vám to dařit. Ve vašich volbách by se vás mělo držet štěstí. V létě můžete mít tendenci poněkud hřešit, ale uškodit by vám to nemělo. Konec roku bude opět ve znamení péče o sebe sama a schopnosti se hýčkat. Vaše pohoda se bude přenášet i na blízké.

LÁSKA A SEX

Na počátku roku můžete ve svých milostných vztazích zažívat nejistotu a pochybnosti, ale máte velkou šanci na pozitivní vývoj. Ve druhé čtvrtině roku se můžete dočkat období sklizně výsledků nastavených změn. V létě zřejmě zažijete jisté zklidnění. Přinese vám jej zejména vaše schopnost uchýlit se do izolace a zapracovat na sobě samých. Podzim a konec roku pak budou ve znamení souznění.

PENÍZE

Na počátku roku peníze nebudete muset řešit. V jarních měsících se zřejmě rozhodnete pro větší luxus, je však možné, že v létě očekávané výsledky nebudou takové, jak byste si představovali. Aby se více dařilo, budete muset vyvinout větší úsilí, než jste předpokládali. Pozor byste si měli dát na negativní myšlenky. Na konci roku lze očekávat spíše stagnaci.

Lvi 23.7. - 22.8.

KARIÉRA A PRÁCE

V první polovině roku se toho v profesní oblasti moc dít nebude. Možná jen krátce v průběhu jara na vás přijde chuť něco změnit, ale pak lze opět čekat spíše opad nadšení. Teprve léto ve vás probudí větší ctižádost a snahu něco dokázat. Před koncem roku můžete být trochu zklamáni, že jste nedosáhli všeho, co jste chtěli, ale i tak budou vaše výsledky skvělé.

ZDRAVÍ

Vstup do nového roku z hlediska zdraví zřejmě nebude úplně optimální zejména u starších ročníků. Pokud budete naslouchat svému tělu, pak máte naději, že okolo dubna byste měli pocítit nárůst energie a léto byste měli prožít v pohodě. Na podzim pak bude testována vaše odolnost. Přestože okolo vás bude hodně lidí se sezonními chorobami, vy byste to měli docela dobře ustát.

LÁSKA A SEX

V této oblasi se rok rýsuje jako na houpačce. Do nového roku můžete vstupovat v oblasti svých vztahů poněkud dramatičtěji, než byste si představovali. Zklidnění zřejmě nepřinese ani blížící se jaro, možné jsou nové lásky u nezadaných, u těch ostatních sklony k fl irtování. Po malém zklidnění se totéž bude opakovat i v létě a zkraje podzimu. Ale konec roku by už měl být klidnější.

PENÍZE

U vašich fi nancí bude počátek roku spíše stagnační, ale s tím, co máte, budete vcelku spokojeni. S jarem ovšem přijdou nové potřeby a vy se budete zamýšlet nad tím, jak na ně získat fi nanční prostředky. A nebudete se bránit ani pomyšlení podlehnout nějakým svodům. Léto u vás bude ve znamení výdajů ve prospěch rodiny. Pokud se na podzim a koncem roku nebudete bát jít do rizika, vyplatí se to.

Váhy 23.9. - 23.10.

KARIÉRA A PRÁCE

V této oblasti zřejmě na počátku roku moc spokojeni nebudete. Je pravděpodobné, že budete v práci pociťovat otrávenost a nechuť. Možná se poohlédnete po nějakém motivačním či inspiračním programu a rozhodnete se věci změnit k lepšímu. S létem můžete očekávat pozitivní změny. Na konci roku se vám nabídnou nové možnosti. Ty budou slibovat mnohé, avšak nebudou jisté.

ZDRAVÍ

Počátek roku nebude, co se týče zdraví, komplikovaný, s jarem byste se mohli rozhoupat k nějakým větším pohybovým aktivitám. Léto by mělo být obdobím, kdy budete očekávat pozitivní výsledky svého předchozího konání. Je však pravděpodobné, že nebudou takové, jaké byste očekávali. Zdravotní komplikace vás však popostrčí k lepšímu životnímu stylu, zvláště ve stravování.


LÁSKA A SEX

V oblasti zamilovanosti a lásky budete vstupovat do nového roku vcelku v pohodě a bez nějakých větších stresů, budete spokojeni se stávajícím stavem. S jarem ale přijde nejistota a také změny nálad. Počátkem léta budete zažívat silné emoce, a to zejména ty příjemné. Poslední měsíce v roce vás však mohou zastihnout při vztahových hrách a přetvářce. To může přinést komplikace a citové nepříjemnosti.

PENÍZE

Vše, co se týká vašich fi nancí, budete na počátku roku velmi intenzivně prožívat. Budete promýšlet, co a jak udělat, abyste na tom byli lépe. Nápadů a inspirace bude mnoho, otázkou ovšem bude, zda naleznete vnitřní sílu jít do akce. To by se vám mělo podařit až v průběhu léta. Pokud budete mít jasnou představu a pevnou vůli, je velmi pravděpodobné, že dosáhnete toho, co jste chtěli.

Střelci 23.11. - 21.12.

KARIÉRA A PRÁCE

Z hlediska kariéry pro vás začátek roku zřejmě nebude uspokojivý, spíše naopak. Pokud se pustíte do nějakých akcí a budete očekávat, že v létě nebo na podzim se zúročí skvělé výsledky, tak tomu zřejmě tak ještě nebude. Možná budete zklamáni přístupem těch, na které jste sázeli, a uvědomíte si, že pomocnou ruku naleznete vždy jen na konci svého ramene.

ZDRAVÍ

Na počátku roku byste žádné problémy sice pociťovat neměli, nicméně jaro by mohlo přinést komplikace. Zejména u těch, co na životosprávu či pohyb nedbají. Možné jsou i nějaké razantnější zásahy. Přes léto byste měli bilancovat a promýšlet, co a jak uděláte, abyste na tom byli zdravotně lépe. Bude to pro vás zřejmě náročné, avšak vytrváte-li, výsledky se dostaví.

LÁSKA A SEX

Se vstupem do nového roku byste měli být docela spokojeni, ale zřejmě nebude trvat dlouho, a rozhodnete se pro nějakou razantnější změnu. Možná se objeví nová láska nebo někdo pro vás vzrušující. Dít by se tak mělo počátkem léta. Léto byste si pak měli užívat v tom příjemném slova smyslu. Podzim a zbytek roku potom bude houpačkový. Tak pevné nervy, abyste to ustáli.

PENÍZE

Ve fi nancích u vás může v tomto roce dojít k určitému posunu v jejich vnímání. Na počátku roku by mělo být fi nancí dost, s jarem by ale mělo přijít promýšlení investicí či podobných aktivit, podzim by pak měl být ve znamení většího nasazení. Očekávat tak lze docela náročné období. Bohužel v období na konci roku můžete mít pocit, že výsledky neodpovídají vydanému úsilí. Opak ale může být pravda.

Štíři 24.10. - 22.11.

KARIÉRA A PRÁCE

Horší podmínky v oblasti fi nancí vás nejspíš donutí zamýšlet se nad tím, jak to udělat, aby jich bylo více. Z počátku roku věci budete spíše promýšlet, s přibývajícími dny ve vás poroste chuť jít do akce. A vypadá to, že se na nic moc ohlížet nebudete. Vaše okolí vás tak může vidět jako poněkud necitlivého, a možná se vás i budou bát. S podzimem můžete dosáhnout svého, ke konci roku se můžete dočkat nějaké zajímavé nabídky na spolupráci.

ZDRAVÍ

Na nějaké zdravotní komplikace si moc stěžovat nebudete. I přes dobrou kondici budete mít chuť pro své zdraví něco udělat, zvláště v době probouzejícího se jara. Možná zásadně změníte své stravovací návyky, možná do toho přidáte nějaká cvičení. Léto by vás tak mělo zastihnout v plné formě, což by se mělo projevit i v období zbývajícím do konce roku. Co v létě tělu dopřejete, to se zúročí.

LÁSKA A SEX

Přestože věci spojené s láskou se budou zdát stabilní, budete mít více želízek v ohni. S jarem pak budete cítit příval sexuální energie a také chuť nastolit nějaké změny, a to i za cenu komplikací. Pokud ale nebudete důslední, lze předpokládat, že v létě ustrnete v nějakém nedokončeném procesu. Naštěstí konec roku vše napraví a to, co se na počátku zdálo nemožné, bude realizováno.

PENÍZE

Počátek roku by v této oblasti měl být poněkud divočejší, ale v průběhu jara by se situace měla vylepšit. V létě si budete dosažených výsledků užívat a počátkem podzimu budete přemýšlet, co a jak udělat, aby se vaše fi nanční situace zlepšila. Bohužel tak snadno to již zřejmě nepůjde. Je možné, že se pustíte i do nějakých rizikovějších projektů, proto si vše dobře rozmyslete!

Kozorozi 22.12. - 20.1.

KARIÉRA A PRÁCE

Ačkoliv začátek roku u vašeho znamení znamení mohl být spojen se zajímavými kariérovými nabídkami, přesto nejspíš nebudete moc spokojeni. Zklamání vám může přinést jiné chování těch, od nichž jste očekávali nejen větší přízeň, ale také činy. S létem by měl přijít čas na realizaci novinek, bohužel se zřejmě nepotvrdí vaše naděje. Budete tak mít tendenci zkoušet rozjet další aktivity. Konec roku by vás mohl zastihnout ve fázi jakéhosi žonglování a marného stíhání více věcí najednou.

ZDRAVÍ

Přestože si na své zdraví zřejmě příliš stěžovat nebudete, bude se vám zdát, že na to, co pro něj děláte a kolik do něj investujete, byste se mohli cítit i lépe. O své zdraví, co se týče pohybu a životosprávy, budete pečovat zejména v létě, s podzimem a koncem roku si nejspíše budete uvědomovat, že je to běh na dlouhou trasu a zázraky se očekávat nedají.

LÁSKA A SEX

V této oblasti můžete počátkem roku pociťovat stagnaci, s jarem se dostaví chuť jít do akce. Možná se znova zamilujete, možná se budete snažit stávající stav nějak prohloubit, zintenzivnit, proměnit. Léto by mělo přinést pozitivní výsledky, budete mít možnost si dosytosti vychutnávat všech slastí milostných vztahů. Podzim a konec roku pak můžou přinést lehčí vystřízlivění a potřebu na vztazích opět zapracovat.

PENÍZE

Je pravděpodobné, že ač peníze celkem máte, budete mít pocit, že to je málo a že jste v této oblasti ohroženi. Omezováni a zkoušeni tak budete jen svými vlastními postoji. Příjmy a výdaje by měly být v průběhu jara i léta vyrovnané. Pozor si ale bude třeba dát na podzim a na konci roku. V této době se můžete nadít nějakých nečekaných výdajů, což by vás mohlo zaskočit.

Ryby 21.2. - 20.3.

KARIÉRA A PRÁCE

Už na počátku roku zřejmě budete mít jasno, čeho chcete dosáhnout. Vytyčené tak budete mít jasnou cestu i cíle a dá se říci, že se vám je bude v prvních dvou třetinách roku dařit naplňovat. Koncem podzimu se však věci mohou poněkud zkomplikovat, vy budete muset ukázat svou sílu a schopnost stát si za svým. Počítat byste měli s větším výdejem energie, ale mělo by to stát za to.

ZDRAVÍ

V oblasti zdraví nebudete trpět velkými problémy, na jaře budete mít tendence udělat něco pro svou kondici. Nejspíš to ale nesplní vaše očekávání, a tak spíše prožijete léto ve znamení nicnedělání. S podzimem se ale mohou přihlásit nějaké zdravotní komplikace, pokud se k jejich řešení postavíte odpovědně, bude konec roku v pohodě.

LÁSKA A SEX

Ve vztazích byste se nudit neměli. Prostor bude jak pro vášnivou lásku, tak k žárlivosti. S jarem pak může přijít jisté vyhrocení, kdy si navzájem můžete dokazovat, kdo za co může a na čí straně je pravda. Podzimní měsíce a konec roku se ponesou ve znamení velkých emocí. Své místo v nich budou hrát i děti. Možná je nová láska. Možné jsou také přírůstky do rodiny.

PENÍZE

S fi nancemi byste na tom počátkem roku měli být docela dobře. S jarními měsíci budete nejspíš tlačeni k nějakým zásadním rozhodnutím, ale potrápí vás nerozhodnost a vnitřní nejistota. S koncem léta a počátkem podzimu můžete očekávat snahu pustit se do nějakých výdělečných aktivit. Otázkou ovšem bude, zda budou reálné. Konec roku pak bude ve znamení větších příjmů, ale i výdajů.

VODNÁŘ 21.1 - 20.2

KARIÉRA A PRÁCE

Přestože v práci zřejmě žádné úsilí vyvíjet nebudete, věci půjdou jakousi setrvačností ve váš prospěch. To by mělo trvat až do léta. Na jeho konci však můžete být těmi, kdo si sami sobě stojí v cestě, a sami si omezíte možnosti dalšího postupu. Ale nemělo by to trvat dlouho a koncem roku už budete opět pevně držet otěže svého profesního vývoje ve svých rukou.

ZDRAVÍ

Přestože vy byste v této oblasti vzhledem ke svému věku zřejmě moc důvodů ke stěžování neměli mít, zdá se, že moc spokojeni nebudete. Na jaře budete vyhledávat nejrůznější programy, které byste na sobě mohli vyzkoušet. Pokud vytrváte, léto a podzim by měly být časem, kdy se ukážou výsledky, a vydržet by vám to mělo do konce roku.

LÁSKA A SEX

Právě v této oblasti by mohlo dojít už na začátku roku k zásadním událostem, a tedy i k posunu někam dále. S příchodem jara si zřejmě uvědomíte, co je pro vás v milostných vztazích opravdu důležité, a nadít se můžete až stavů euforických. Zásadní posun v tom pozitivním slova smyslu by se měl projevit až v podzimních měsících a na konci roku. Krátce řečeno, rok 2017 si můžete náležitě užít.

PENÍZE

Počátkem roku budete očekávat příliv fi nancí z aktivit roku 2016, ten se ale dostaví až později, zřejmě až někdy v průběhu jara. V létě budete mít tendence utrácet a mít větší výdaje než příjmy. Na podzim se ale rozhodnete věci nastavit jinak než doposud. Budete přemýšlet o nových investicích a podnikání, což se opět zřejmě neobejde bez nějakých větších výdajů. Ty se zúročí až v roce 2018.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.