Takhle zná Veroniku celý národ! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Takhle zná Veroniku celý národ!

Recesistická show Tele Tele, z jejíž natáčení pochází i tento záběr, Veroniku proslavila. Mnoha lidem ale břitký humor autorů není dvakrát po chuti.
Recesistická show Tele Tele, z jejíž natáčení pochází i tento záběr, Veroniku proslavila. Mnoha lidem ale břitký humor autorů není dvakrát po chuti. (: Marek Pátek, archiv)

Veronika Žilková se stala jednou z našich nejznámějších a nejúspěšnějších televizních a fi lmových hereček. Od začátku kariéry šla vlastně z role do role a dodnes si nemůže na nedostatek pracovních příležitostí stěžovat. Čas prokázal jak její neuvěřitelný komediální talent, tak i vlohy pro drama. Vybrali jsme pro připomenutí jen zlomek z jejích rolí, ve kterých jsme měli možnost ji spatřit.

Pionýrská vedoucí i praštěná rosnička

1982 – Činoherní klub (první angažmá)
Kariéra Veroniky Žilkové začala vlastně paradoxně pádem. Na schodech DAMU upadla rovnou k nohám tehdejšího dramaturga Činoherního klubu, kterého doprovázel režisér Ivo Krobot. Zrovna hledali záskok za Libuši Šafránkovou do hry Rodina Rothů. Když se jim Veronika složila k nohám, role byla její.

1982 – Když rozvod, tak rozvod (první filmová role)
Komedie je o mladém manželském páru Pavle (Veronika Žilková) a Hynkovi Dolejších (Jan Čenský), který se rozvádí. Hlavním důvodem je podle všeho Hynkova matka, která se jim neustále plete do života. Náhle ale přijde telegram od Pavlina otce (Vladimír Menšík), že se k nim chystá na návštěvu. Pavla mu nechce o rozvodu říct a Hynek se zase prchlivého tchána bojí. Nabízí se jediné řešení – předstírat fungující manželství, což přinese řadu komických situací.

1984 – My všichni školou povinní (první seriálová role)
Dnes by jen málokdo poznal v buclaté pionýrské vedoucí Janě dnešní Veroniku Žilkovou. Tato role jí však přinesla obrovskou popularitu a díky ní se stala oblíbenou televizní tváří. Filmové role se jí od té doby na nějaký čas vyhýbaly, věnovala se především hraní v televizi.

1992 – seriál Přítelkyně z domu smutku
Čtyřdílný televizní film Přítelkyně z domu smutku vznikl podle stejnojmenné literární předlohy Evy Kantůrkové. Román napsaný na počátku osmdesátých let bylinspirován autorčinými zážitky po zatčení z politických důvodů a z roční vyšetřovací vazby v ruzyňské věznici. Bylo to místo, kde měl být člověk pomocí promyšleného systému zbaven své důstojnosti, ale byla to také příležitost zažít příběhy přátelství a solidarity, které nakonec učinily vězeňský život snesitelnějším. Snímek si získal velkou diváckou oblibu, a to i díky výkonu Veroniky Žilkové.

1996 – film Zapomenuté světlo (první ocenění)
Příběh vesnického faráře (Bolek Polívka), který bojuje se státními úředníky i vyššími církevními představiteli za záchranu kostela, se odehrává na sklonku 80. let. Pro faráře Holého představuje víra v Boha neotřesitelnou hodnotu. Navíc zápasí s pocitem vlastní zbytečnosti a bezmocnosti při setkání s chorobou milované Marjánky (Veronika Žilková). Herečka podala postavu těžce zkoušené Marjánky tak přesvědčivě, že si za svůj výkon odnesla Českého lva!

1999 – film Eliška má ráda divočinu
V městečku s nostalgickou plovárnou, varietním barem a růžovou cukrárnou spolu věčně bojuje zamilovaná dvojice, stárnoucí playboy, plavčík a varietní umělec Marčélo a jeho mnohem mladší žena Eliška. Jejich vzájemná setkání jsou plná žárlivosti a smyslné lásky. Vztah narušují Marčélův syn Mican a zejména smyslná barmanka Hedvika (Veronika Žilková). Ve hře je však také podivný režisér Motýlek, který má v městečku natáčet film.

2000 – televizní pořad Tele Tele
Veleúspěšný humorný pořad Tele Tele běžel na TV Nova a sklízel jedno ocenění za druhým, v roce 2002 se například stal vítězem ankety ANNO. Komediální scénky a vtipné hlášky v podání Veroniky Žilkové, Josefa Cardy, Michala Suchánka a Richarda Genzera neměly do té doby v televizním vysíláním obdoby. Celý národ si vychutnával parodie v jejich podání na běžné věci kolem nás. Veronice pořad přinesl nesmírnou popularitu, dokázala navíc, že má neuvěřitelný komediální talent. Navíc v pořadu nejen účinkovala, ale jednu dobu mu dokonce dělala i dramaturgyni.

2000 – film Otesánek
Groteskní horor o nenasytném dítěti stvořeném ze dřeva, které postupně spořádá všechno živé kolem sebe, je situován do dnešní doby a do tuctového městského činžáku. Manželé Horákovi tak dlouho touží po dítěti, až ho paní Horáková (Veronika Žilková) spatří v pařezu, který jí muž přinesl z parcely. V patřičném okamžiku dřevo obživne. Rodičovská radost však netrvá dlouho. Malý Otík, jak mu tatínek a maminka říkají, potřebuje stálý přísun jídla. Posléze si je začne opatřovat sám. Neunikne mu ani kočka, ani obtloustlá sociální pracovnice. Jen sousedovic přemoudřelá dcerka Alžbětka, která dobře zná pohádku, ví, kam se ztrácejí lidé z okolí. Její snahu zachránit jediného kamaráda v domě může překazit jen stará paní správcová.

2001 – televizní seriál Šípková Růženka
V hlavní roli Růženky opět Veronika Žilková zazářila na televizní obrazovce a po mnoho večerů bavila celý národ. Seriál se totiž velmi rychle stal hitem. Příběh, který by se mohl stát takřka každému z nás, je plný zvratů, slz, bolesti, ale i naděje a radosti.

2004 – film Milenci a vrazi
Ústředním místem děje je chemičce patřící dům kdesi v Ústí nad Labem. V přízemí je »montércimra«, kde se střídají obyvatelé náhodní i trvalí, nad ní je byt ředitele továrny a pak část pokojů ženských a mužských svobodárna. Nikdy ale toto uspořádání není dodrženo. Všechno je tu beznadějně pomícháno, do svobodárny vnikne mladý pár čekající dítě. Nevraží na ředitele ale i na spolubydlící, rvou se o trochu vody, chtějí ty druhé vystrnadit, chtějí byt. Konečně se stěhují a všechno se pomíchá a začíná znovu. Na pozadí tohoto koloběhu se odehrávají dva velké příběhy: příběh Borka Trojana (Jiří Langmajer) a jeho lásky k Zitě Gráfové (Zlata Adamovská), a příběh mladičkého Romana Gráfa (David Prachař) zoufale milujícího krásnou ale neklidnou Maddu Serafínovou (Kristýna Kloubková), jejichž zničující vztah dospěje až k vraždě. A je tu také MUDr. Dáša Zíbrtová (Veronika Žilková) se svými sny a touhami.

2005 – film Anděl Páně
Je časné ráno, v předvečer Štědrého dne, a celé nebe se chystá na velkolepé oslavy Ježíškových narozenin. Panna Marie (Klára Issová) se svatou Veronikou (Veronika Žilková) pečou hory cukroví, Tři králové chystají dort a sbor andílků nacvičuje koledy. Jen jeden anděl jako by tu byl navíc a jako by se každému jen pletl pod nohy – Petronel (Ivan Trojan), paličatý nešika a přetrhdílo. Na co sáhne, to zkazí, ale přitom nikdy nepřizná svoji chybu. Zakrátko si proti sobě poštve všechny svaté. Jediný, kdo má s Petronelem ještě trpělivost, je sám Pán Bůh (Jiří Bartoška), ale i toho Petronel nakonec urazí. Za trest je poslán na pozemský svět, aby napravil jediného hříšníka, jinak na Štědrý den skončí.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.