Soňa Valentová (70) z Requiem pro panenku bojuje o život: Mrtvice! Kolaps slinivky a plic! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Soňa Valentová (70) z Requiem pro panenku bojuje o život: Mrtvice! Kolaps slinivky a plic!

Soňa v současnosti bojuje o život.
Soňa v současnosti bojuje o život. (Foto ara)

Legendární slovenská herečka Soňa Valentová (70) musí čelit dalším zdravotním potížím. Začátkem roku prodělala mrtvici a teď její život ohrožuje zánět slinivky a zápal plic.

Už několik dní prý herecká hvězda, kterou u nás proslavily především role ve filmech Kladivo na čarodějnice či Requiem pro panenku, zápasí o život. „Je v nemocnici, jde o složitý stav. Bylo tam podezření na zánět slinivky. Je to vážné, protože se přidal ještě zápal plic,“ řekl pro cas.sk zdroj z hereččina okolí.

Soňu převezli do nemocnice s velkými bolestmi břicha z centra pro seniory, kde se zotavovala z cévní mozkové příhody, kterou prodělala před pár měsíci. Tehdy se jí udělalo špatně a bylo velké štěstí, že dokázala zavolat své dceři, muzikálové zpěvačce Kataríně Hasprové (43), která jí přivolala záchranku.

V tuto chvíli se nikdo neodváží spekulovat, jak to bude s oblíbenou herečkou vypadat dál, protože zánět slinivky je život ohrožující onemocnění. Celé její okolí ale doufá, že zákeřnou chorobu porazí a snad se i jednou vrátí na divadelní prkna.

Záludná slinivka
Akutní zánět slinivky břišní se může objevit z plného zdraví. Projeví se náhlou a nečekanou, obvykle velmi silnou bolestí levého boku nad pupeční oblastí, která může vystřelovat až do zad. Přidává se nevolnost, opakované a úporné zvracení, zrychlený puls a teplota.

Jak probíhá léčení
Léčba slinivky vyžaduje hospitalizaci. Při akutním zánětu je v prvních dnech pacientovi zakázáno jíst. Zprvu výživu dostává v infuzích, v té době se odsává sondou kyselý obsah žaludku. Později se mu do tenkého střeva zavede sonda, přes kterou se výživa dodává.



Přečtěte si
diodaa
3. 8. 2016 • 15:09

Je to a byla vynikající herečka na divadle i ve filmu. Moc jí přeji aby se uzdravila. Kolikrát jsem jí viděl na divadelních představeních, byla vynikající na scéně, a doufám že jí tam brzy uvidím. Sono držte se už kvůli nám dívákům. Moc nám chybíte.

ivoadler
3. 8. 2016 • 11:04

Valentová se mi líbila, i přes svůj morbidní úsměv. Ale měla jednu vadu: byla příliš fixovaná na toho Haspru.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.