Rozohněný Troška: Ostrá kritika Českých lvů! Aby ne, jde o miliony korun! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Rozohněný Troška: Ostrá kritika Českých lvů! Aby ne, jde o miliony korun!

Zdeněk Troška
Zdeněk Troška  (Foto Aha! – Marek Pátek, Pavel Machan, Petr Novotný, ara)

Konečně promluvil! Nad Českými lvy se režisérovi Zdeňku Troškovi (62) rok od roku stále víc zvedá žaludek.  Začalo to tím, že jeden z nejoblíbenějších českých režisérů vystoupil z Filmové akademie a teď nešetří kritikou.

Udílení českých Oscarů, které proběhlo minulou sobotu, miláčka českých diváků rozpálilo do běla. „Stále se měnila a mění pravidla hry. Dopředu se ví, kdo bude oceněn, kdo musí zůstat nepovšimnut, anebo, který producent se jak snažil, aby se jeho investice zúročila a on by si pak mohl jít s větší jistotou pro další grant na ministrstvo kultury,“ rozohňuje se Troška. Z profesního hlediska se režisérovi příčilo a dodnes příčí, že se vybral jeden, dva tituly a těm se přiřkly všechny ceny. Letos se takovými filmy staly Kobry a užovky a Ztraceni v Mnichově.

„Přitom by se rozhodně našly zajímavější výkony, než u porotou vybraných titulů,“ vysvětluje Troška. „Proč ale musí býti biti lidé, jejichž práce diváky přímo nadchla, a proto chodili do kina a film měl obrovskou návštěvnost?“ dodal. Režisér proto přímo rozzuřilo, když Akademie zrušila Cenu diváka za nejnavštěvovanější snímek. „To je podle mě cena nejdůležitější. Co víc má přece cenu, než důkaz podle prodaných lístků v kinech?,“ komentuje vzrušeně.

 

Kašle na ceny!
Trošku prostě Český lev přestal naprosto zajímat. „Žádné ceny pánů porotců nepotřebuju. Tou největší cenou je zájem diváků,“ míní a poukazuje na tabulku nejoblíbenějších režisérů filmové databáze. V ní se umístil na 10. místě před světoznámým Martinem Scorsesem (Mys hrůzy, barva peněz, taxikář). „Když jsem tu tabulku viděl, šel jsem do špajzu pro bobkový list a ten večer usínal na vavřínech. Český lev? Ať jde k šípku!“

 

Troška v tom není sám!
Sledovanost u akademiků nerozhodovala ani u nové kategorie Nejlepší dramatický televizní seriál. „To se dalo předpokládat, že Policie Modrava nebude oceněná. Ocenění nakonec získal seriál, který vznikl v Norsku, což nikdo neřekl. Akorát to obalily českým masem a natočili. Průměrná sledovanost Modravy byla přitom rekordních 2 188 000 diváků. V Česku to neznamená vůbec nic. Divácká sledovanost nerozhoduje dneska. My nejsme v Hollywoodu. Tady si toho nikdo neváží,“ svěřil Nedělnímu Aha! režisér Jaroslav Soukup (69).



Přečtěte si
bobou
18. 3. 2016 • 09:54

Havel neuměl nic, vlastně ehm uměl - dobře kouřit, pít a možná milovat. Já mu to rozhodně nezávidím, ale není to přeci jenom málo? Na to co z něj po 1989 udělali za modlu, ikonu? Jaký je to dramatik, spisovatel apod. Chápu, že v té době jej znal jenom určitý okruh lidí. Proč se ale jeho díla nestala nesmrtelná? Po tom všem co pro náš národ udělal tolik dobrého, šlechetného, jak nás proslavil po celém světě!!! Vždyť nyní mají jeho lavičky všude možně a Praha to letištěm "totálně" korunovala.

ararat
17. 3. 2016 • 07:46

Marfušo, a neprzní mi nick jsem Ararat a nikoliv arart.Kapišto?

ararat
17. 3. 2016 • 07:40

Marfušo ano píše se to z velkým písmenem,a předpokládám,že jsi tím objevila Ameriku jenže ty neumíš napsat číslo miliónu,pro tvou informací . 7000 000,je jen shluk číslic a píše se to 7 000 000. No příroda se na tobě hezky vyřádila,někde udělala chybu v tvém případě.

-bello-
16. 3. 2016 • 13:24

arart dycky, dycynky : Velká vlastenecká válka. Velká s velkým V.

ararat
14. 3. 2016 • 21:59

intelektuální mrdlino a velkou vlasteneckou válku jsi taky četla? Marxe a ještě nám řekni,že jsi studovala VUML.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.