Nečekaný zvrat v kauze smrti Karla Svobody (†68) Policie obnoví vyšetřování? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Nečekaný zvrat v kauze smrti Karla Svobody (†68) Policie obnoví vyšetřování?

Karel Svoboda
Karel Svoboda (Aha! – Marek Pátek, Marek Pátek)

PRAHA Pochybnosti kolem odchodu hitmakera Karla Svobody (†68) zřejmě nikdy neskončí! Už to vypadalo, že případ odložila policie a tím je s vyšetřováním jednou provždy konec! To ale není pravda! Deníku Aha! se podařilo exkluzivně zjistit, že celý spis byl z Kolína převezen do Prahy a zde ho bude znovu prověřovat Krajské státní zastupitelství!

Olej do ohně přilil včera i Karel Gott

Má totiž pochybnosti o průběhu vyšetřování. Náměstek krajského státního zastupitelství Martin Erazím deníku Aha! potvrdil: „Nad vyšetřováním provádíme dohled. Je jen na nás, jestli případ vrátíme kolínské policii k došetření a začneme znovu!“

Krajské zastupitelství znepokojily pochybnosti o průběhu vyšetřování a chtějí si teď ověřit, zda byly během vyšetřování důsledně prověřeny všechny rozpory, které se v »dobrovolném« odchodu legendárního skladatele objevily. Podle náměstka jde zejména o pochybnosti kolem telefonátů mezi Karlem Svobodou a jeho ženou, záhadu kolem »vykradeného« trezoru, poničení stop při ohledání místa činu a další přetrvávající nejasnosti.

„Spis přezkoumáváme po formální i obsahové stránce, je posuzován výkon dozoru okresního státního zastupitelství a postup při prověřování ze strany policie,“ vysvětluje Erazím. A je takový postup běžný u každého spisu? „To rozhodně ne! Ani bychom na to neměli kapacity,“ šokuje Erazím a potvrdil, že v celém případu jsou nejasnosti kolem výpovědi Venduly Svobodové, trezoru, který v jevanské vile někdo vykradl, i ohledně postupu policie v osudný den, kdy se skladatel zastřelil. „Ano, jde o tyto i další nejasnosti. Chceme mít informace a porovnat je s tvrzeními, které se objevily v médiích,“ potvrzuje Erazím. Jasno není ani kolem toho, proč policie nedostala povolení k prozkoumání mobilního telefonu Karla Svobody.

Je už tak víc než jasné, že kolem smrti legendárního skladatele něco nehraje. Co se stalo skladateli v den, kdy ráno ještě mlsně vybíral dobrou svačinku a objednával si stůl na večeři? Kdo nebo co mu zkřížil plány tak, že byl do dvou hodin po vkročení do jevanské vily mrtev? Proč se zastřelil venku na verandě, v sychravém a vlhkém počasí? Proč Karel, známý neustálým spisováním všeho možného, nenechal závěť ani dopis na rozloučenou?

Průběh celého odpoledne popsal zatím jediný člověk! Jeho manželka Vendula! Její výpověď ale nelze nijak ověřit! Všechny podpůrné důkazy byly buď zničeny (stopy na místě činu při neodborném prohledání místa kosteleckou hlídkou) a nebo soudem zamítnuty (zpřístupnění Karlova telefonu, výpisy hovorů jeho ženy a všech obyvatel Jevan). Kolikrát Vendula Karlovi volala? Co se dělo od chvíle, kdy vkročila do vily? Jak dlouho zde pobyla? Co se dělo osudné dvě hodiny poté než Karel, viditelně dobře naladěný, vstoupil do vrat jevanské vily?

Skutečný průběh událostí a rekonstrukce celého dne bude možná ještě odhalena. Krajské zastupitelství provede další šetření a možná se konečně dozvíme pravdu! Stačí totiž, aby krajské státní zastupitelství přišlo na jedinou nesrovnalost, a celé vyšetřování začne znovu.

Pochybnosti do smrti Karla Svobody vnesl včera i Karel Gott! V Křížovém výslechu na Frekvenci 1 totiž řekl: „Můžu říct, že jsem byl jeho přítel a kamarád. Znal jsem jeho soukromí, takže vím, co v něm pohnulo. Ale nebylo to náhlé vzplanutí emoce, myslím si, že to bylo dlouho připravované. Byla to jasná manželská krize.

Dále o tom nemusíme mluvit. On už nám nemůže odpovědět a říct, proč to udělal. Jednu věc ale vím, že když se otevíral v létě Gottland, požádal jsem ho, aby ho otevřel a stal se kmotrem. On přinesl obraz, na němž je on s tím vším, co miloval a který jsem mu namaloval a věnoval. No a když se stala ta strašná věc, tak jsem teprve pochopil, proč mi ho vrátil.“

  • Byl by jste vy schopný si vzít život?
    „Určitě ne. Jsem v podobné situaci jako byl Karel, mám malé dítě, a proto mě to překvapilo, že tam je ta výzva tím děckem, že mě bude potřebovat. Takže i kdyby byla velká krize s mojí největší láskou, kterou bych si nikdy neuměl představit, že ji ztratím a ona odešla, tak pořád to pro mne není motiv skončit se svým životem. Ten Jakub se bude přeci vyvíjet, bude chtít tátovy rady, bude se ptát. Z tohoto důvodu bych to nedokázal.“
  • Zažil jste někdy tak velký smutek, když vás nějaká žena opustila?
    „U těch, které jsem miloval, tak to byla samozřejmě rána. Ale snažil jsem se vždycky, abychom se rozcházeli tak, aby na mě měla dobré vzpomínky.“

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.