Svatopluk Matyáš z Majora Zemana: 20 let závislosti na alkoholu! Třes v rukou a... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Svatopluk Matyáš z Majora Zemana: 20 let závislosti na alkoholu! Třes v rukou a...

Do diváckého povědomí se zapsal rolí redaktora Holana ze seriálu Třicet případů majora Zemana.
Do diváckého povědomí se zapsal rolí redaktora Holana ze seriálu Třicet případů majora Zemana. (Foto archiv a reprofoto ČT, ara)

Stres, nedostatek spánku a jedno natáčení za druhým z něj udělaly téměř trosku. Představitel redaktora Holana ze seriálu Třicet případů majora Zemana Svatopluk Matyáš (85) až teď přiznal, že byl téměř dvacet let závislý na alkoholu. K léčení ho přinutil až alkoholický třes.

„Bylo to z přemíry práce. Člověk už neví jak dál, tak si to začne nahrazovat tím, že si sem tam dá dvě deci,“ prozradil herec, jak to všechno začalo. „Tvrdý alkohol jsem nepil dlouho asi až do 45 let,“ svěřil se s tím, že navíc každý režisér vyžadoval, aby kouřil a pil. „Při každém natáčení jsem měl v pauzách dvě deci nebo panáka před sebou. To se nedá odmítnout,“ zavzpomínal Matyáš.

Panáky tvrdého
„To byla ta daň z popularity. A tak se to stupňovalo. Člověk už přestal pít víno a stačil mu panáček, aby takzvaně vyrovnal hladinku. Takové to vlezlé pomalé navykání. Aniž by si to mozek uvědomoval, tělo si na to zvyká a to začíná být nebezpečný,“ vyprávěl herec.


Děsivý třes
V roce 1991 přišel ale zlom. „Když už jsem si potřeboval vyrovnat hladinku a při dělání kafe s panákem rumu se mi třásly ruce, uvědomil jsem si, že se musím jít léčit,“ zavzpomínal herec. A tak vyhledal odbornou pomoc. „Záleží na vás, jestli se toho dokážete zbavit, ale co je nejpodstatnější – přiznat si, že jsem závislej,“ uvedl herec v dokumentu 13. komnata, který vysílala Česká televize v pátek večer.



Autor:  zej

Přečtěte si
20tina12
11. 4. 2015 • 13:29

Bourák Gratuluji!!

eremita
20. 3. 2015 • 23:32

Daň z popularity? Taky omluva na desetiletí chlastu. Nu, krom "slavného" Zemana, a Kamenného řádu, či jak se ten ostravský seriál jmenoval, mimochodem nebyl špatný, nebyl Matyáš bardem hereckého výsluní. Ale když ho rejžové nutili ke sklenkám, kdo by odolat přání toho, kdo ho živí...Slabá výmluva, taková notorická. Dožít se 85let v relativní životní síle je výkon, ať už je režisérem sám život, nebo geny....

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.