Budař odboural Svobodu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Budař odboural Svobodu!

S moderátorem Jiřím Svobodou se setkáváme nejen na obrazovkách České televize, ale i na populárních seriálových DVD.
S moderátorem Jiřím Svobodou se setkáváme nejen na obrazovkách České televize, ale i na populárních seriálových DVD.

PRAHA – Moderátor Událostí v kultuře na ČT 24 Jiří Svoboda (43) k nám promlouvá skoro každý večer z televizní obrazovky.


Kromě ČT 24 se s ním můžeme setkávat i v hlavní zpravodajské relaci ČT 1 Události a jeho kultivované rozhovory dokonce nyní vycházejí na DVD a prodávají se jich desetitisíce! Svoboda si totiž povídal s tvůrci či herci legendárních seriálů Taková normální rodinka a Arabela, které nedávno vyšly jako bonusové materiály na DVD těchto seriálů. A chystá se na další!

„Již tento měsíc vyjde první ze čtyř DVD se seriálem Chalupáři, o kterých bych si rád popovídal s panem režisérem Františkem Filipem a alespoň s jedním z herců,“ prozrazuje Svoboda s tím, že po Chalupářích se vrhne na tvůrce a herce seriálu Návštěvníci a v jednání je i vydání první série legendární Nemocnice na kraji města a Byli jednou dva písaři. „Tahle práce mě moc baví, protože doslova žiju kulturou. Jako kulturní redaktor České televize mám na starosti divadlo, české filmy a inscenace České televize. A když mám volno a nepracuji, což se ale nestává tak často, jsem stejně v divadle, v kině, nebo si doma čtu či si pouštím film na DVD. Zkrátka je ideální, že to, co mě baví, je i náplní mé práce,“ přiznává sympatický rodák z Rakovníka.

Kliknutím zvětšetePro práci mu ani nezbývá čas na rodinu, s čímž se už smířil. „Mám jiný život než normální lidé, ale vyhovuje mi to,“ přiznává s tím, že po manželce ani dětech netouží. „Jsem svobodný, ale zadaný,“ dodává vystudovaný učitel češtiny a dějepisu. V roce 1992 ovšem pověsil kantořinu na hřebík a nastoupil do zpravodajství České televize. Moderoval zprávy, ranní Studio 6 i večerní Události. Posledních sedm let se ale specializuje pouze na kulturu.

Přestože se málem půlhodinové Událostí v kultuře na ČT 24 od 20 hodin vysílají živě, trémou netrpí. „Tréma se objeví pouze při nečekaných věcech ve studiu. Zrovna minulý týden jsem si povídal s Janem Budařem o jeho novém filmu Vratné lahve, a protože je velmi vtipný a dobře se poslouchá, tak jsem se do jeho povídání natolik zaposlouchal, že když skončil, dostal jsem pořádné »okno« a nemohl si vzpomenout vůbec na nic. Budař to hned poznal a v přímém přenosu i náležitě okomentoval,“ směje se nad svým nejnovějším trapasem Svoboda. Na sebe se v televizi ovšem nedívá a ani si své rozhovory doma nearchivuje. „Jen občas se podívám na některý svůj rozhovor či reportáž na internetu, abych měl zpětnou vazbu a viděl, co dělám špatně,“ dodává Jiří Svoboda.


Autor: Miroslav Graclík
Foto Aha!: Martin Pekárek

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.