Josef Šebánek alias děda Homolka skončil jako invalida! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Josef Šebánek alias děda Homolka skončil jako invalida!

Z filmu Ecce homo Homolka.
Z filmu Ecce homo Homolka. (Foto ara a reprofoto ČT)

Jednu z nejslavnějších českých nehereček Annu Vejvodovou proslavila postava sexuchtivé báby Kropáčkové v komedii Zdeňka Trošky Kameňák. Nebyla však jediná, která měla to štěstí, že aniž by o to sama usilovala, získala to, po čem touží každý herec. Slávu, popularitu, uznání… Pojďme si připomenout další naše nejznámější neherce a neherečky a způsob jakým se k filmování dostali. Obvykle se jednalo o dost velkou náhodu…

Josef Šebánek (†61): Nejznámější role: děda Homolka

Nejznámější hláška: „Hele Ludvo, to ti říkám, jestli si ten fotbal neprosadíš, tak si u mě mrtvej Homolka.“

Jak se dostal k filmu: občanským povoláním byl řidič. Jeho neteř byla Eva Ondříčková, manželka slavného kameramana. Jednou vzali ke strýčkovi s sebou na návštěvu i Miloše Formana a Věru Křesadlovou a bylo okamžitě jasno.

„Forman byl manželem naprosto okouzlený, hned mu nabídl roli v komedii Lásky jedné plavovlásky,“ zavzpomínala Šebánkova manželka Marie. Pak už jeho sláva vyletěla vzhůru a stal se hvězdou první velikosti. Žil naplno, šel z role do role, nešetřil se a bohužel výsledkem byl plný invalidní důchod.

V roce 1972 už Homolku a tobolku ani nechtěl točit. Nakonec ho filmaři přece jenom přemluvili. „Ještě dlouho potom, co v březnu 1977 zemřel, chodily nabídky na další filmování,“ dodala vdova.

Kolik natočil filmů: 8

• První roli dostal v 55 letech.

Autor:  dan

Přečtěte si
mekanik
7. 12. 2014 • 21:27

HOMOLÁČI JSOU SUPER

anka
7. 12. 2014 • 20:12

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.