Václav Noid Bárta: Rozesmál muže s Alzhaimerem! Vrátil mu chuť do života! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Václav Noid Bárta: Rozesmál muže s Alzhaimerem! Vrátil mu chuť do života!

Gustav Glüsing a Václav Noid Bárta: Bývalý mořeplavec se při focení s Noidem začal smát a mluvit.
Gustav Glüsing a Václav Noid Bárta: Bývalý mořeplavec se při focení s Noidem začal smát a mluvit. (Foto Anavita)

Dokázal neuvěřitelné! Rocker Václav Noid Bárta (34) si zahrál na drsného námořníka a svým chováním dokázal po dlouhé době rozesmát i rozmluvit bývalého mořeplavce Gustava Glüsinga, trpícího dlouhá léta Alzheimerovou chorobou.

„Pan Glüsing měl již delší dobu potíže s komunikací, málo mluvil, neusmíval, to vše totiž patří k Alzheimerově chorobě. Ve chvíli, kdy dorazil na focení pan Bárta v kostýmu námořníka, se rozesmál a úplně pookřál. Zpěvák ho svým chováním neskutečně rozveselil,“ svěřila deníku Aha! Hana Raiskubová, tisková mluvčí Domova pro seniory Anavita.

Bývalý mořeplavec se najednou rozmluvil o svých krásných vzpomínkách na moři a v přítomnosti zpěváka se prý choval jako nikdy.

Objev století českých vědců
Čeští vědci možná našli klíč k časné diagnóze Alzheimerovy nemoci, a možná i cestu k objevu léku. Zjistili, že v mozku pacientů jsou místně zvýšené protilátky specifické právě pro tento typ demence. „Při nemoci se totiž do mozku ukládají takzvaně špatně svinuté či poškozené bílkoviny beta-amyloid a tau protein. V poškozené formě zanášejí mozek a ničí ho,“ uvedl šéf výzkumného týmu Aleš Bartoš z Psychiatrického centra Praha.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.