SPECIÁL K 1000. DÍLU ORDINACE: Co Rychlý závidí Čenskému a další tajemství! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

SPECIÁL K 1000. DÍLU ORDINACE: Co Rychlý závidí Čenskému a další tajemství!

Tajemství 1000. dílu Ordinace v růžové zahradě!
Tajemství 1000. dílu Ordinace v růžové zahradě! (Foto Aha! – Martin Hykl, archiv TV Nova, ara)

Jako hvězda na druhou by se za 1000 dílů seriálu Ordinace v růžové zahradě dal označit Jan Čenský (56). Představitel primáře Suchého tak trumfnul i Petra Rychlého (52), který je v seriálu od začátku. Jako jediný se totiž v seriálu objevil i sám za sebe.

Jan Čenský má jako jediný z nás herců nemocnice neuvěřitelný výkon. V seriálu hraje postavu primáře Suchého, ale zahrál si i sám sebe,“ zavzpomínal na večírku k jubilejnímu dílu Rychlý.

Čenský se totiž na obrazovce v únoru 2010 neobjevil poprvé jako primář Suchý, ale jako Jan Čenský, a dokonce se tak v kamenické nemocnici i představil. Za 203 dní 14. září 2010 teprve získal svou stálou roli. A tenhle primát mu může závidět i největší a nejdéle hrající hvězda seriálu Rychlý. Jeho role byla sice původně plánovaná jen na pár dílů, ale pak se rozrostla a představitel primáře Mázla byl za to na večírku k jubilejnímu dílu dokonce i oceněný.

První řada seriálu Ordinace v růžové zahradě vstoupila na televizní obrazovky 6. září 2005 a vysílala se do 10. ledna 2008. Už 15. ledna 2008 se ale začala vysílat druhá řada seriálu a právě až v té se objevil Čenský. Děj byl přesunut ze soukromých ordinací do prostředí kamenické nemocnice, ve které mají diváci možnost sledovat osudy kamenických lékařů, sestřiček a jejich rodin dodnes.

K původním 195 dílům se v průběhu deseti let natočilo 805 dílů.

Tajemství dílu s Václavem Havlem: Kladl si hvězdné podmínky

To, že se v seriálu objevil i bývalý prezident Václav Havel (†75), si vymyslel Rychlý. „Byl to pro mě jedinečný zážitek,“ přiznal Aha! herec, který zároveň speciální silvestrovský díl režíroval. „Komu se poštěstí, že režíruje Václava Havla, když on sám už zdatně režíruje. Vážím si navíc jeho herecké pokory, neboť dokázal, že není malých rolí,“ dodal Rychlý nadšeně o dílu, který se odehrával ve snu Mázla. V něm se mu zdálo, že se vrátil v čase o 25 let zpět, kde se setkal s Havlem jako disidentem.

„Byl fantastický. Měl ale tuto podmínku: samostatnou šatnu, musel jsem tam být já, malé pivo a slivovice. A když přišel, řekl: Nesnáším seriály, ale co zmůže blbec proti řádu. Pojďme na to,“ prozradil až teď Rychlý s tím, že herectví mu dalo zabrat. „On se tam potkal s Bárou Štěpánovou, která s ním byla na Hradě. A když ji viděl po letech, nedokázal zahrát, že je to cizí žena. Vždycky se na ni usmál,“ dodal herec.

Natáčení v číslech

95 000 stránek scénářů bylo napsáno

61 000 minut vysílacího času bylo sestříháno

9000 hodin strávili herci a štáb při natáčení v exteriérech

4000 natáčecích dní byl štáb Ordinace na place

1947 hlavních, vedlejších a epizodních rolí se objevilo před kamerou

503 kusů roušek na operačním sále bylo použito

140 litrů filmové krve použili maskéři

95 stránek má v průměru scénář na jeden díl

32 komparzistů je v průměru potřeba na jeden díl

15 poradců z řad lékařů, záchranářů, kaskadérů nebo policistů mají herci k dispozici

Vnitřnosti z řeznictví

Protože se v kamenické nemocnici často operuje, za celou dobu seriálu byla velká spotřeba náhražek lidských orgánů a kůže. Pro tyto účely se použilo už 756 kg vepřového pupku jako náhrada za kůži, 75 kg hovězího masa, které se používá na vytvoření tkáně pod kůží a 95 kg vinných klobás, z nichž se dělají lidská střeva.

Vzpomínky vyřazených hvězd

Tereza Kostková (41)

Role: lékařka Monika Mandlová

Herečku prý dodnes zastavují na ulici a mají ji spojenou s oblíbenou lékařkou. „Nejzajímavější z celéoho natáčení pro mě bylo, když jsem se chodila dívat na opravdové operace. V rámci příprav na roli jsem viděla například plastickou operaci prsů. Normálně bych se k tomu nedostala. A když to nezažijete, tak si to nedokážete představit,“ svěřila Aha!.

Miriam Kantorková (83)

Role: sestra Bobina

„Seriál mi přinesl velikou popularitu v sestřičce. Zájem v okolí byl velký. Ta Bobina byla docela populární ve své době, protože vím, že když přišel nový štáb a noví lidé a postava vypadla ze seriálu, tak se mě lidi na ulici ptali, proč tam nejsem, kde je ta Bobina. To bylo příjemný,“ přiznala herečka na večírku k jubilejnímu dílu s tím, že je dodnes pravidelnou divačkou.

Veronika Jeníková (53)

Role: sestra Vendulka Čížková

„Ordinace mi dala Venudlku – a bylo to krásných 5 let. Dala mi spoustu kamarádů za kamerou nebo před kamerou. Přinesla mi zejména popularitu. Když jezdím s divadlem, tak jsem pro ně pořád hodně Vendulka. A to samé, když se objevím v čekárně u lékaře. Když tam čekají pacienti, tak mají tendenci se na mě otáčet jako na sestru,“ svěřila herečka Aha!.

 Petra Kvitová v Ordinaci v růžové zahradě 2 je svědkem napadení. 

Video se připravuje ...



Přečtěte si
fizi
8. 4. 2018 • 08:48

Peťan je náhodó správné řízek!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.