Rychlovky za pár korun: Cuketový koláč
No řekněte sami, nechutná snad každému poctivá česká bramboračka, škubánky nebo knedlíčky? Dnes vás ale naučíme další jídla, které nezruinují vaši peněženku a přitom vám zachutnají.
Potřebujete
80 g másla, 125 g hladké celozrnné mouky, 3 vejce, 1 lžíci olivového oleje, 2 stroužky česneku, 1 smetanu ke šlehání, 200 g měkkého čerstvého sýra, 1 cibuli, 2 cukety, sůl, mletý pepř, muškátový oříšek
Postup
Do mouky na vále uděláme důlek a rozklepneme do něj vejce. Přidáme kousky změklého másla (60 g), lžičku soli a vypracujeme lehké nelepivé těsto. To zabalíme do potravinářské fólie a necháme hodinu v chladu odpočinout. Pak ho rozválíme na tenký plát tak, abychom jím naplnili koláčovou formu. Tu nejprve vymažeme zbylým máslem, pak rozložíme těsto a několikrát ho propíchneme vidličkou. Ve vyhřáté troubě na 180 ºC pečeme asi 10 minut. Cukety omyjeme, nakrájíme na tenké plátky, které osolíme a necháme odležet (»vyplakat«). Na pánvi rozehřejeme olej, na něm orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli a nasekaný česnek, pak přilijeme smetanu a stáhneme pánev z plotny. Směs osolíme, opepříme, přidáme špetku muškátu a vmícháme rozdrobený čerstvý sýr a zbylá dvě vejce. Směs nalijeme do upečeného korpusu, na ni rozložíme cukety a vše pečeme dozlatova asi 40 minut.