Recepty do stovky: Vepřová pečeně s lepenicí
Tentokráte je tu recept na českou klasiku. Vepřové, zelí...
Vepřová pečeně s lepenicí
Potřebujete
400 g vepřové plece, 700 g brambor, 2 ks cibule, 400 g kysaného zelí, 25 g sádla, pažitku, sůl, kmín
Postup:
Očištěné maso osolíme, posypeme kmínem, vložíme do pekáčku, mírně podlijeme vodou, přiklopíme a pečeme při 180 stupních doměkka zhruba 80 minut. Na posledních 20 minut pečení odklopíme. Občas přeléváme vypečenou šťávou. Upečené maso vyndáme a necháme 10 minut odstát, poté nakrájíme na plátky.
Mezitím brambory oškrábeme, nakrájíme na kostky a dáme vařit do slané vody s kmínem.
Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Na sádle ji zvolna opečeme.
Ze zelí slijeme nálev, překrájíme, přidáme k opečené cibuli a 10 minut podusíme.
Měkké brambory slijeme, přisypeme k zelí a vařečkou hrubě rozšťoucháme.
Servírujeme lepenici s plátkem vepřového, sypeme pažitkou.