PROSTŘENO: Datlové bochánky s karamelovou polevou podle Ivany Hradecké

Paní Ivana, která se svým přítelem žije střídavě v Austrálii a v Praze, má ambice představit jinou kuchyni než českou. Jak se jí to povede? Iva ví, že riskuje…
Datlové bochánky s karamelovou polevou podle Ivany Hradecké
Potřebujete:
• 1 hrnek pokrájených sušených datli • ¾ hrnku vařící vody • 1 lžička jedlé sody • 50 g másla • 2/3 hrnku hnědého cukru • 2 vejce • ¾ hrnku hladké mouky • 1 prášek do pečiva
Poleva:
1 a ¾ hrnku vychlazené smetany ke šlehání • 100 g másla • půl hrnku hnědého cukru
Postup:
1. V kastrůlku smícháme datle, horkou vodu a sodu, necháme přejít varem a dáme na pět minut zchladnout. Potom přidáme máslo a cukr a vymícháme do hladka. Přidáme celé vejce, mouku s práškem a zamícháme. Rozdělíme do tvořítek nebo formiček a pečeme při 180 stupních 15–20 minut.
2. Poleva: Cukr, šlehačku (¾ hrnku) a máslo za stálého míchaní zahříváme na mírném ohni v rendlíku tak dlouho, než se cukr úplně rozpustí.
3. Vychlazenou smetanu (1 hrnek) vyšleháme do pevné šlehačky.
4. Upečené bochánky servírujeme vlažné, polité polevou a ozdobené šlehačkou.