Sladké dobroty: Tvarohovo-makový koláč podle Květy Kroupové
Máme chuť si trochu »zahřešit«? Vytáhněte plechy, formy, pekáčky a pustťe se do sladkého vaření! Koláče, pletýnky nebo koblihy potěší nejen vás, ale i všechny okolo!
Tvarohovo-makový koláč podle Květy Kroupové
Potřebujete
250 g polohrubé mouky • 150 g měkkého másla • 2 žloutky • 60 g moučkového cukru • 2 sáčky vanilkového cukru • ½ lžičky kypřícího prášku
Na makovou nádivku:
200 g mletého máku • 60 g moučkového cukru • 50 g rozpuštěného másla • 2 lžíce citronové šťávy • 4 lžíce povidel • 1 hrst rozinek
Na tvarohovou nádivku:
250 g měkkého tvarohu • 1 zakysanou smetanu • 60 g moučkového cukru• 2 žloutky • 4 bílky • 2 lžíce hrubé mouky • pár kapek mandlové tresti • 1 lžíci medu na potření
Postup:
Z předepsaných surovin vypracujeme těsto. Oddělíme menší třetinu a ostatní těsto natlačíme do vymazané a vysypané dortové formy tak, aby těsto mělo asi 2 cm zvednutý okraj. Makovou nádivku si připravíme smícháním předepsaných ingrediencí, necháme chvilku odstát a pak ji stejnoměrně rozetřeme na těsto. Na tvarohovou vymícháme tvaroh, smetanu, cukr, žloutky, mouku a tresť. Z bílků ušleháme tuhý sníh a lehce jej vmícháme do tvarohové směsi. Vznikne lehká hmota, kterou nalijeme do formy na mák a uhladíme. Zbytek těsta rozválíme, rádýlkem vytvoříme proužky a položíme na vrch tvarohové směsi podle vlastní fantazie. Pečeme 30 minut při cca 160 °C. Potom potřeme zapečený vršek rozehřátým medem a pečeme další půlhodinu.