Rakouská kuchyně: Vídeňský řízek

Tentokrát v našem kulinářském cestování zamíříme k našim jižním sousedům do Rakouska. I tam se totiž pyšní skvělou kuchyní. Aby ne, bývali jsme slavné mocnářství Rakousko-Uhersko a naše kuchyně jsou vyhlášené i navzájem si podobné. Málo platné, na gastronomické speciality je tato země jako stvořená…
Pravý vídeňský řízek
Potřebujete
• 1 kg telecího z kýty
• hladkou mouku na obalení
• 3 až 4 vajíčka
• čerstvou strouhanku
• máslo nebo sádlo na smažení
• brambory s petrželkou a skrojky citronu k podávání
Postup
• z masa nakrájejte centimetr silné řízky a ty naplocho napůl rozřízněte, ale nedokrojte, abyste je mohli rozložit jako knihu. Pravý vídeňský řízek má sahat přes celý talíř
• poté rozklepte na výšku asi čtyři milimetry
• maso mírně osolte, obalte v mouce a přebytek oklepněte. Protáhněte vajíčkem a obalte v čerstvě nastrouhané strouhance. Příliš ji na maso netiskněte
• smažte ve vyšší vrstvě tuku dozlatova
• podávejte s bramborami nebo bramborovým salátem a se skrojky citronu k zakápnutí