Ušetřete při vaření: Bramborový koláč

Začínáme si utahovat opasky, už si nemůžeme nacpat bříško, aniž bychom nemysleli na to, kolik necháme v obchodě peněz. Jídelníček nám totiž poslední dobou sestavuje povětšinou ministr Kalousek. Příjmy se tenčí, ale hlad je pořád stejný a my bychom se tak chtěli nadlábnout jako dřív.
Bramborový koláč
15 dkg vařených brambor, 20 dkg hladké mouky, 1 vejce, 7 dkg cukru, 3 dkg margarinu, sůl, citronová kůra a tři čtvr. pečivového prášku.
Na válu vypracujte těsto, tence vyválejte a rozdělte na poloviny. Jeden díl dejte na plech, posypte strouhanou houskou, spařenou, rozkrájenou revení a cukrem nebo jiným ovocem (v zimě zavařeninou). Druhý plát položte navrch, okraje smáčkněte, potřete kouskem vajíčka nebo mlékem a upečte.
Našli jsme pro vás speciální kuchařku z dob, kdy bylo ještě hůř a lidé vařit museli, Protektorátní brožurka »Vaříme z přídělu!« nás dnes dokáže rozesmát, možná až k pláči. Ale každopádně je inspirující, lze se z ní v mnohém poučit.
Chcete vařit levně a přitom zajímavě? Zkuste právě kuchařku z roku 1942, kdy se žilo na příděl a kuchařky se mohly pyšnit tou nejlepší fantazií a uměním improvizace.
Vařit se dá ze všeho a není to vůbec špatné. Schválně, zkuste to…
Některé obecné pokyny
1. Nikdy nesmíme mysliti pouze na nejbližší oběd nebo večeři. Vždy přemýšlíme, je-li možno ušetřiti materiálu, práce a paliva tím, že uvaříme zároveň něco na druhý den.
2. Tím nemíníme, že bychom chtěli podávat 2 dny za sebou týž oběd – s tím by rodina jistě nesouhlasila – ale je dobře napéci buchet nebo vdolků na dva dny. Nebo počítati se zbytkem na večeři příštího dne.
3. Nemáme-li ledničky nebo chladného sklepa, uchováme maso nebo polévku nejlépe tím, že hrnec nebo kastrol obalíme mokrým hadrem a postavíme do průvanu. Vlhký náčinek denně několikrát vyměňujeme.
4. Syrové maso se dobře uchová do druhého dne zabalené v utěrce, namočené do octa.
5. Sýr balíme do hadříku navlhčeného slanou vodou.
6. Brambory vaříme v malém množství vody, jíž nevyléváme, nýbrž použijeme jí na polévku, která tím velmi získá na chuti. Např. úkrop je mnohem lepší, zalijeme-li jej vodou z brambor, která kromě toho obsahuje také výživné součásti a vitamíny.
7. Zeleninu z polévky necháme buď drobně nakrájenou v polévce, nebo ji semeleme do karbanátků, jejichž chuť se tak znamenitě zlepší.
8. Sražené nebo nakyslé mléko se dobře hodí k zadělávání těsta. Zvláště knedlíky jsou ještě kypřejší, zadělají-li se kyselým mlékem. Jenom k rozdělání droždí na kvásek se kyselé mléko nehodí.
9. V předpisech této knížky je udán vždy nejmenší možný počet vajec. Vaříme-li podle svých starých receptů, musíme je upraviti. Nejméně polovinu vajec lze vždy nahradit strouhaným bramborem nebo lžičkou sojové mouky.
10. Do těsta dáváme pouze žloutky; bílky si schováme do karbanátků.