Rychlovky za pár korun: Bramborový guláš (za 50 Kč)

Uvařit rychle, levně a chutně není žádný kumšt, zvláště na podzim, kdy se sklízejí brambory. Tato surovina je totiž pro finančně nenáročné vaření naprosto geniální.
No řekněte sami, nechutná snad každému poctivá česká bramboračka, škubánky nebo bramborák? Dnes vás ale naučíme další jídla, které nezruinují vaši peněženku a přitom vám zachutnají.
Bramborový guláš
Potřebujete:
• 600 g brambor • 60 g slaniny • 2 cibule • 250 g uzeniny (špekáčky, točený salám…) • 50 ml zeleninového vývaru (může být i z bujonu) • 40 g sádla • 1 papriku • 1 lžička mleté sladké papriky • lžičku drceného kmínu • sůl • pepř • majoránku • 3 lžíce hladké mouky • 4 stroužky česneku

Cibuli nakrájíme nadrobno, brambory oloupeme a nakrájíme na kostky, papriku na proužky, a uzeninu a slaninu na kostičky. V kastrolu rozpustíme polovinu tuku, na ní osmahneme cibulku se slaninou, pak přidáme uzeninu a papriku orestujeme.
Přidáme kmín a mletou papriku, zasmahneme a zalijeme vývarem. Když se začne vařit, přidáme brambory, osolíme a opepříme. Vaříme, až jsou brambory měkké, pak zahustíme jíškou, kterou jsme si připravili ze zbylého sádla a hladké mouky. Provaříme, ochutíme utřeným česnekem a majoránkou. Nakonec můžeme zjemnit sladkou smetanou. Podáváme s pečivem.