Těžce postižený Filip (12) 15 milionů nedostal! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Těžce postižený Filip (12) 15 milionů nedostal!

Filip je odkázán na pomoc své matky.
Filip je odkázán na pomoc své matky. (: Archiv)

CIZKRAJOV – Rodina Filipa Němce (12), která za postižení svého syna před pár dny vysoudila odškodné 15 milionů, zatím žádné peníze od základní školy v Cizkrajově na Jindřichohradecku nedostala. Škole i obci tak hrozí exekuce majetku.

Škole v Cizkrajově hrozí exekuce majetku!

Soud rozhodl, že škola musí vyplatit rodině odškodné za to, že zapříčinila před čtyřmi lety nehodu, při které se Filip na školním výletě v Jemnici začal topit, deset minut byl pod vodou a od té doby má těžce poškozený mozek. Nyní je mentálně na úrovni batolete. Není schopen mluvit, racionálně myslet, chodit, vyžaduje celodenní stálou péči a lékaři mu nedávají naději na zlepšení.

S penězi to ale bohužel není pro rodinu až tak růžové. Škola ani její zřizovatel obec tolik peněz nemá a hrozí jim tak exekuce majetku. Ten by pak byl rozprodán a z peněz by se vyplatilo rodině postiženého chlapce odškodné.

„Já situaci školy i obce chápu, ale ještě před soudem jsme se snažili s obcí dohodnout na mimosoudním vyrovnání, které by bylo navíc ve splátkách. Tehdy ale na to většina zastupitelů slyšet nechtěla. Takže jsem jinou šanci, než se peněz domáhat soudně, neměla,“ říká matka Filipa Martina Němcová. „Ještě jsme neobdrželi rozsudek, v němž je přesně zdůvodněno odškodnění. Až ho dostaneme, rozhodneme se, zda se odvoláme,“ řekl Aha! starosta obce Vít Krušina

Náročná péče o syna stojí Němcovy měsíčně 35 000 korun, na další léčbu by potřebovali alespoň 1,5 milionu. Navíc peníze by jim pomohly i k zajištění vhodnějšího bydlení. „Teď bydlíme u rodičů v prvním patře rodinného domku a veškerá manipulace se synem je tedy obtížná. To si jen těžko dokáže někdo představit,“ říká matka Filipa Martina Němcová.

Filip bude po celý život odsouzen na pomoc druhých, je ve stavu tzv. bdělého bezvědomí. Jedinou nadějí, kterou jeho rodiče mají, je transplantace kmenových buněk, která vyjde na zhruba dva miliony sami čeští lékaři ovšem příliš nevěří, že by chlapci pomohla. „Naši lékaři mě od toho odrazují, ale chci to zkusit v zahraničí. Udělám pro svého syna cokoli, jen aby mu to alespoň trochu pomohlo“ dodává matka Filipa.

24.2.2007

Rekordní odškodné! Filip (15) má poškozený mozek! Škola musí zaplatit 15 milionů!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.