Útočiště prvorepublikového prezidentského páru: Tady se Beneš schovával! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Útočiště prvorepublikového prezidentského páru: Tady se Beneš schovával!

Nízká střecha, velká okna - Benešův oblíbený francouzský styl.
Nízká střecha, velká okna - Benešův oblíbený francouzský styl. (Alexandr Malachovský / Aha!)

Tohle místo prezident Edvard Beneš miloval. Vilu, která pro něj a jeho choť Hanu byla domovem i útočištěm v rozbouřené době před 2. světovou válkou, mohla včera navštívit veřejnost.

Benešova pracovna, v níž nabíral síly po mnohých slovních útocích sudeťáků, ale i postel, na které naposledy v roce 1948 vydechl, bývá k vidění jen několikrát ročně. Dům, postavený v jihofrancouzském stylu počátkem třicátých let, před zánikem první republiky často navštěvovali spisovatel Karel Čapek s herečkou Olgou Scheinpflugovou, diplomat Jan Masaryk, ale třeba i herec Vlasta Burian. Po smrti Edvarda jej Hana obývala až do roku 1975. Když zemřela ona, vilu převzal okresní národní výbor a sloužila k rekreaci papalášů…






Přečtěte si
babapsi
29. 6. 2014 • 17:52

Kdyby nebylo zničeno (i zásluhou Masaryka, který se klepal na prezidentský post) Rakousko Uhersko, nebyl by Hitler, Sudeťáci,ani Stalin, takhle máme jen podivnou evropskou unii, zcela na nic.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.