Přelomový rozsudek: Za zpackaný porod má pražská nemonice zaplatit přes 30 milionů korun! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Přelomový rozsudek: Za zpackaný porod má pražská nemonice zaplatit přes 30 milionů korun!

Vinohradská nemocnice má zaplatit přes 30 milionů korun.
Vinohradská nemocnice má zaplatit přes 30 milionů korun. (: Alexandr MALAKOVSKÝ)

Obvodní soud pro Prahu 10 dnes nepravomocně přiznal 30,3 milionu korun jako odškodné rodině postiženého chlapce. Zaplatit ho má pražská Vinohradská nemocnice, kde se chlapec narodil v roce 2009 ochrnutý.

Porod byl sice plánovaný, skončil ale ochrnutím a slepotou a hluchotou dítěte, které nyní vyžaduje celodenní péči. Pokud bude rozhodnutí pravomocné, bude to dosud nejvyšší částka vysouzená v podobné souvislosti. Nemocnice podle svého právního zástupce zváží odvolání.

Odškodné se skládá ze zhruba čtyř milionů bolestného a z více než 26 milionů, které žádala rodina jako náhradu za ztížení společenského uplatnění syna. Podle soudkyně Andrey Dobřichovské Gedeonové nedostal chlapec šanci začít žít běžný život a částka je přiměřená. Hluché, slepé a ochrnuté dítě krmí rodiče pomocí břišní sondy.

Zmocněnec rodičů Antonín Tunkl původně žádal 18 milionů korun, po revizním posudku, který podle bodového hodnocení vyčíslil odškodné na tři miliony korun, ale částku zvýšil a soud ji dnes uznal. Tunkl novinářům po jednání řekl, že je ochotný se sejít k dalšímu jednání a přistoupit i na nižší částku.

Nemocnice se podle něj zachovala nezodpovědně a porod nebyl veden správně. Tunkl před soudem hovořil o "šlendriánu" a špatné organizaci práce na porodnickém oddělení vinohradské nemocnice. Zástupce nemocnice tato tvrzení odmítl a požadovanou částku označil za nepřiměřenou. Přijatelné by podle něj bylo zhruba deset milionů korun.

Soud řešil případ již loni v březnu, tehdy se již potřetí zabýval trestní odpovědností. Lékaře z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Daniela Brandejse soud zprostil obžaloby. Podle státního zastupitelství muž špatně odhadl situaci při porodu. Lékař dříve dostal podmínku a zákaz činnosti, odvolací soud ale případ vrátil k dalšímu projednání. Loňský verdikt je již pravomocný.

Podle tehdejší obžaloby se devětadvacetiletý lékař provinil v srpnu 2009 tím, že při vedení porodu nereagoval na záznamy, které měřily ozvy plodu a jejichž výsledky naznačovaly komplikace. Tím údajně spáchal těžké ublížení na zdraví z nedbalosti a porušil důležitou povinnost vyplývající z jeho povolání. Dítě nakonec vytáhla kleštěmi jiná lékařka. Soudní znalci uvedli, že porod byl značně složitý a měl skončit císařským řezem.

Uvedených 30,3 milionu korun by bylo nejvyšší částkou vysouzenou v podobné souvislosti. Dosud nejvíce, 18 milionů korun, přiznal Krajský soud v Plzni v dubnu 2008 ochrnuté matce dvou dětí z Horního Slavkova na Sokolovsku. V sokolovské nemocnici jí v roce 2003 lékaři vstříkli kontrastní látku, na kterou byla zřejmě alergická. Upadla do komatu a je ochrnutá. Sumu zaplatil kraj.

V roce 2007 pak Prostějovská nemocnice zaplatila odškodné 16,5 milionu korun manželům z Prostějovska za pozdní resuscitaci jejich syna. Novorozenému chlapci se na čas zastavilo srdce, přestal dýchat a utrpěl nevratné poškození mozku.

Přečtěte si
monza
24. 6. 2014 • 07:27

Ty blbe-těch 26 milionů je za "ztížení společenského uplatnění syna"-Jak bude mít uplatnění ztíženo,když bude po smrti,blbečku!

ferdinand6
23. 6. 2014 • 22:56

Proč by měli nějaké peníze potom vracet? Ti doktoři tomu chlapci svým zanedbáním v podstatě zničili život. To je prostě neoddiskutovatelný fakt. Za to rodiče prostřednictvím svého právníka požadují toto odškodnění. Zda-li ho nakonec soud schválí v plné výši je otázka. Nemocnice se možnosti odvolání zatím nevzdala.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.