Češka uspěla v Americe: Teď dělá make up největším hollywoodským hvězdám! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Češka uspěla v Americe: Teď dělá make up největším hollywoodským hvězdám!

Ilona Herman s kamarádem Robertem De Nirem a Eddiem Murphym.
Ilona Herman s kamarádem Robertem De Nirem a Eddiem Murphym. (Foto Aha! – Slávka Červená, ara )

Je příjemná, milá a úžasně vstřícná a patří k absolutní špičce ve své branži. Ilona Herman, rodilá Češka, nejvyhledávanější maskérka hollywoodských hvězd. Starala a stará se o filmovou vizáž takových veličin jako je Robert De Niro, Sean Connery, Uma Thurman, Nicolas Cage a mnoho dalších herců.

Povídali jsme si na filmovém festivalu ve Zlíně, kam v utajení přijela na pouhé dva dny. Vzápětí odlétala zpátky do Ameriky, kde je už několik desítek let doma. Čeká ji tam náročná práce na filmu s Umou Thurman, s níž se zná už dobrých pětadvacet let.

• Učila se v Hollywoodu

O minulosti a osobním životě mluví nerada. Prozradila jen to, že z Československa odešla v roce 1968 a za oceánem si splnila sen. „Nebylo to složité, protože jsem přesně věděla, co chci v životě dělat. Učila jsem se ve studiu uznávaného odborníka Thomase Burmana v Hollywoodu,“ prozradila paní Ilona. Léta zkušeností a šikovnosti ji dostaly na špičku v oboru. Přiznala, že praxi získávala i tím, že chodila do pitevny a upravovala znetvořené obličeje obětí autonehod.


• Frankenstein za 12 hodin!

Dnes je dvorní maskérkou Roberta De Nira. „Spolupracuji i s ním přes dvacet let. Dnes už jsme přátelé. Dělala jsem mu make-up ke všem filmům za poslední roky. Nejnáročnější byl Frankenstein. Maskovala jsem ho celou noc. Dvanáct hodin! Měl neuvěřitelnou výdrž. Jednoduché nebylo ani natáčení Mysu hrůzy, kde má spoustu tetování,“ poodhalila. Právě tetování v tomto filmu bývá řazeno do žebříčku nejlepších filmových masek.

De Niro mívá prý při filmování výsadu. Všechny scény se natočí nejdříve s ním a pak teprve točí ostatní, nebo naopak. A charakteristickou bradavici na obličeji by si prý nikdy nenechal odstranit.

S hvězdami pracovala na dobrých osmdesáti filmech. Co herec, to jiná osobnost a jiný přístup k roli. „Jednotný make-up neexistuje. Musíte vyjít z toho, jak herec ráno vypadá, jakou má pleť. Nikdy nesmíte mít poznámky. Velkou zkušenost musí mít maskér i se světlem,“ pokračovala žena, která dotvářela i další filmové hrdiny jako je Sylvester Stallone, Eddie Murphy či Brad Pitt.

A dokonce maluje komiksový obličej démona na tvář Gena Simmonse, baskytaristy rockové kapely Kiss!


• Indiana Jones ve vedru 50 °C

Při vyprávění vzpomněla, jak se točil 3. díl Indiana Jonese ve skalním městě Petra v Jordánsku, kde se starala image Seana Conneryho. „Na slunci bylo peklo, padesát stupňů, mohli jsme točit jen dvě hodiny denně, protože film se pak v kamerách roztékal. I make-up na ostrém slunci je problém, ale to musíte ukočírovat,“ konstatovala. Podotkla, že i když tráví s herci mnoho času, vztahy nikdy nepřerostou v nic víc. „To nejde. Zničila bych si kariéru,“ prohlásila.

Práce pro ni není prací, ale zábavou. „Někdo se tomu může divit, ale já prací relaxuji, i když je opravdu náročná. Odměnou pro mě je, když všechno sedí a herci se dobře cítí,“ vyprávěla.

• Exkluzivní smlouvy

Na dovolené nejezdí 40 let. Cestuje s filmaři 11 měsíců v roce po celém světě a pobyty v hotelích a cestování jí stačí „A to se například točilo ve stejnou dobu s Robertem De Nirem v New Yorku a s panem Connerym v Moskvě! Protože stále kočuji, prodala jsem byt na Floridě. Teď ho mám jen v Praze a v Bangkoku,“ pokračovala.

Češka má dnes v Hollywoodu takové jméno, že filmoví producenti při uzavírání smluv s herci akceptují Ilonu Herman jako jejich osobní maskérku. Smlouvy má se sedmi hvězdami a někdy je problematické skloubit práci.




Přečtěte si
hgfcf
16. 6. 2014 • 15:42

Kdo umí ten umí buď mu přáno .

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.