Ortel doktorů: Štěpán (6) nebude mluvit ani myslet! Dnes vyniká nad spolužáky... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Ortel doktorů: Štěpán (6) nebude mluvit ani myslet! Dnes vyniká nad spolužáky...

Štěpán potřebuje na rehabilitační chodítko 81 tisíc. Pomůžete?
Štěpán potřebuje na rehabilitační chodítko 81 tisíc. Pomůžete? (Foto: Aha! - Petr Novotný, koláž Ahaonline.cz)

Štěpánek (6) se narodil předčasně, jeho rodiče Pavel a Ingrid Tykvovi z Čilce na Nymbursku slyšeli od doktorů šílený ortel: „Váš syn bude jen ležet, omezeně myslet a nebude mluvit!“ Jejich syn se ale vzepřel osudu.

Narodil se s dětskou obrnou

Měl se narodit v listopadu, ale o místo na světě se přihlásil už v srpnu. Hned po porodu mu byla diagnostikována dětská mozková obrna. Z nymburské nemocnice byl okamžitě transportován do dětské nemocnice v Praze na Karlově. Byl připojen na přístroje a tři měsíce byl v péči lékařů, než si ho máma s tátou mohli odnést domů.


Nadprůměrně inteligentní

Pak ale Štěpánek zabojoval a jeho vývoj zaskočil i doktory. Myšlením je dokonce o krok napřed před svými vrstevníky! „Zná celou abecedu, učí se anglicky, umí s počítačem a chodí s asistentkou do normální mateřské školky,“ popisuje maminka Ingrid s tím, že v září půjde syn do běžné základní školy. Jenže nechodí... Je na invalidním vozíku. Teď se objevila nová naděje – spe
ciální chodítko!
Drahá zdravotní pomůcka pomůže

„Vyzkoušeli jsme ho a doktoři se jednoznačně shodli, že Štěpánkovi pomůže v jeho rozvoji. Jednou by prý mohl i chodit,“ doufá otec Pavel. S manželkou si ho ale dovolit nemůžou. Stojí neuvěřitelných 81 tisíc korun a pojišťovna uhradí pouhých 7000. „Šetříme na to, ale jde to pomalu. Ještě splácíme úvěr, museli jsme na zahradě rodičů postavit bezbariérový dům, protože jsme před narozením Štěpánka bydleli v bytovce, kde by to nebylo kvůli handicapu možné,“ vysvětluje tatínek. Pomůžete Štěpánkovi?
Máte-li možnost přispět Štěpánkovi na drahé chodítko, můžete poslat jakoukoliv částku na účet číslo 263 884 899/0300.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.