Dnes je Světový den pálivého jídla: 5 tipů proč jíst chilli!
Papričky pálí jako čert, ale dokáží zbavit všemožných neduhů nebo chutě na sladké. A pozor, můžete si jimi okořenit sexuální život! Dnes má pikantní jídlo svůj den, tak proč si ho nedopřát třeba na oběd?
1. Bojuje s nemocemi
Papričky obsahují kapsaicin, který například chrání proti rozvoji nádorových onemocnění. Taky snižuje hladinu špatného cholesterolu a omezuje tvorbu tukových usazenin v tepnách. Ředí i krev a předchází tak vzniku trombózy, srdečního infarktu a mozkové mrtvice. Masti s obsahem chilli se využívají k léčbě revmatismu.
2. Pomáhá hubnout
Ostré chilli papričky dokážou »nakopnout« metabolismus až o 25 %. Přijatou potravu pak spálíte mnohem rychleji a riziko, že přiberete, se snižuje. Ostré jídlo taky zahání chuť na mlsání, a to zvláště tučných, slaných a sladkých pokrmů.
3. Snižuje bolest
Ostrá chuť ovlivňuje i vnímání bolesti. Pokud začne být pálení v ústech nesnesitelné, spustí organismus poplach. Stejně jako při těžkém poranění produkuje více endorfinů, které vyvolávají euforickou náladu. Ostré jídlo působí v tomto okamžiku jako droga navozující pocit štěstí.
4. Zlepšuje sex
Chilli papričky jsou považovány za přírodní afrodiziakum díky schopnosti kapsaicinu stimulovat krevní oběh a tím prokrvit tělo. Prokrvením pohlavních orgánů se následně zvyšuje jejich citlivost. Po požití pokrmu obohaceného o chilli papričky taky dochází ke zlepšení potence.
5. Posiluje imunitní systém
Chilli papričky obsahují vitaminy A a C, karoten B, z minerálů draslík a vápník. Hřejivé a povzbuzující účinky chilli papriček se používají taky při nachlazení. Američtí vědci zjistili, že nosní sprej z papričky potlačuje zánět v nosních dutinách a léčí tak chronickou rýmu.
Jak jíst pálivé?
*Určitě opatrně, nezapomínejte omáčku zajídat přílohou.
*V průběhu jídla nepijte! Kapsaicin je olejová látka a vodou či pivem se jen rozšíří.
*Pocit pálivosti pomáhá zahnat zajedení chlebem, rýží... Vsadit můžete i na mléko.
Víte, že...
...chilli paprička byla součástí jídelníčku lidí již kolem roku 7500 před Kristem?
...první Evropan, který chilli ochutnal byl Kryštof Kolumbus?
...čím jsou chilli papričky menší, tím ostřejší a intenzivnější mají chuť?