Dnes je Světový den pálivého jídla: 5 tipů proč jíst chilli! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Dnes je Světový den pálivého jídla: 5 tipů proč jíst chilli!

Papričky jsou zdravé.
Papričky jsou zdravé. (scom)

Papričky pálí jako čert, ale dokáží zbavit všemožných neduhů nebo chutě na sladké. A pozor, můžete si jimi okořenit sexuální život! Dnes má pikantní jídlo svůj den, tak proč si ho nedopřát třeba na oběd?

1. Bojuje s nemocemi
Papričky obsahují kapsaicin, který například chrání proti rozvoji nádorových onemocnění. Taky snižuje hladinu špatného cholesterolu a omezuje tvorbu tukových usazenin v tepnách. Ředí i krev a předchází tak vzniku trombózy, srdečního infarktu a mozkové mrtvice. Masti s obsahem chilli se využívají k léčbě revmatismu.

2. Pomáhá hubnout
Ostré chilli papričky dokážou »nakopnout« metabolismus až o 25 %. Přijatou potravu pak spálíte mnohem rychleji a riziko, že přiberete, se snižuje. Ostré jídlo taky zahání chuť na mlsání, a to zvláště tučných, slaných a sladkých pokrmů.

Video se připravuje ...


3. Snižuje bolest
Ostrá chuť ovlivňuje i vnímání bolesti. Pokud začne být pálení v ústech nesnesitelné, spustí organismus poplach. Stejně jako při těžkém poranění produkuje více endorfinů, které vyvolávají euforickou náladu. Ostré jídlo působí v tomto okamžiku jako droga navozující pocit štěstí.

4. Zlepšuje sex
Chilli papričky jsou považovány za přírodní afrodiziakum díky schopnosti kapsaicinu stimulovat krevní oběh a tím prokrvit tělo. Prokrvením pohlavních orgánů se následně zvyšuje jejich citlivost. Po požití pokrmu obohaceného o chilli papričky taky dochází ke zlepšení potence.

5. Posiluje imunitní systém
Chilli papričky obsahují vitaminy A a C, karoten B, z minerálů draslík a vápník. Hřejivé a povzbuzující účinky chilli papriček se používají taky při nachlazení.  Američtí vědci zjistili, že nosní sprej z papričky potlačuje zánět v nosních dutinách a léčí tak chronickou rýmu.

Jak jíst pálivé?

*Určitě opatrně, nezapomínejte omáčku zajídat přílohou.

*V průběhu jídla nepijte! Kapsaicin je olejová látka a vodou či pivem se jen rozšíří.

*Pocit pálivosti pomáhá zahnat zajedení chlebem, rýží... Vsadit můžete i na mléko.

 Víte, že...

...chilli paprička byla součástí jídelníčku lidí již kolem roku 7500 před Kristem?

...první Evropan, který chilli ochutnal byl Kryštof Kolumbus?

...čím jsou chilli papričky menší, tím ostřejší a intenzivnější mají chuť?

Autor:  efr

Přečtěte si
denia
16. 1. 2014 • 10:58

Pokud si dáte chilli papričku,víte,že vás bude pálit pusa,takže to zajíte chlebem,ale chybí mi rada jak zabránit další den tomu pálení na druhém konci trávicího traktu? Kapsaicin neošidíš.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.