5 tipů jak ušetřit kalorie a přitom si pochutnat!

Už dávno neplatí tvrzení, že při shazování kil musíte hladovět. Chce to jen jít na jídlo chytře! Abyste snížili energetickou hodnotu potravin, nahraďte je jejich dietnější variantou. Zasytíte se, pochutnáte si, ale nepřiberete po nich.
1. Smetanu nahraďte jogurtem
Místo zakysané smetany přidávejte do salátů, omáček i polévek bílý jogurt (výborně chutná zejména ten řecký), do kterého nasekáte čerstvé bylinky. Pokud je nemáte po ruce, postačí vám i sušené oregano, bazalka nebo tymián.
2. Palačinky jedině s ovocem
Nedokážete si představit jinou úpravu palačinky než s pořádnou vrstvou marmelády a husté šlehačky? Tuhle kalorickou bombu vyměňte za pokrájené banány, mandarinky, jablíčka nebo hrušky. Na doslazení použijte med nebo javorový sirup.
3. Avokádo místo majonézy
Měkké avokádo rozšťouchejte v misce vidličkou spolu se solí a olivovým olejem. Přidávejte do sendvičů, pomazánek nebo salátů a máte zdravou alternativu k tučné majonéze.
4. Polévku zahustěte bramborem
Když do polévky přidáte jíšku, zbytečně zvýšíte její kalorickou hodnotu. Místo mouky osmahnuté na másle raději nastrouhejte jednu až dvě syrové brambory, dejte do polévky a krátce povařte.
5. Bonbony vyměňte za hrozny
Sladké kuličky, které po rozkousnutí křupnou a lehce zastudí na jazyku. I tak může chutnat dezert. Tmavé hrozny zmrazte v igelitových uzavřených pytlících, aby nevysychaly a pak si je naservírujte na talířek.