Potraviny v Česku zdražují až o 8 procent! Rady Aha! jak se předzásobit

Zdražení potravin až o osm procent zasáhne peněženku každého z nás. Jak ušetřit? Nakupte si zásoby. Ale pozor na zdraví! Čtěte, jak jídlo skladovat, abychom si neuškodili!
Na skladování jsou vhodné mrazáky, špajzy nebo suchá a temná místa. „Především bych kvůli zdravotní nezávadnosti nepřekračovala dobu spotřeby potraviny,“ radí profesorka Jana Dostálová z Vysoké školy chemicko-technologické (VŠCHT).
„Většina výrobků má instrukce uchování na obale. Platí, že čím tučnější, tím rychleji se kazí,“ doplňuje ji expert na pečivo, docent Josef Příhoda z VŠCHT. A pokud jde o zamrazení čerstvých potravin? Pokud je nebudete rozmrazovat a znovu zmrazovat, vydrží. Kde jsou nejčastější rizika?
Mrazák
Ideální je teplota –18°C a nižší. „Bakterie při ní nevyvíjejí činnost,“ vysvětluje Dostálová. Největším nepřítelem zmrazených potravin je oxidace. „Všechno by se mělo řádně zabalit, aby se k potravině nedostal vzduch,“ radí profesorka.
Maso
„Vepřové či hovězí vydrží až rok,“ říká Dostálová. Tuk v mase ale pomalu žlukne a po roce je bylo lepší maso už vyhodit. Chuť a vůně jsou nahořklé. Při žluknutí se tuk rozkládá, vznikají volné radikály, které poškozují buňky. Jejich působením dochází např. i ke vzniku rakoviny.
Ryby
I když jsou ryby obecně zdravější než tmavé maso, jsou hodně mastné! „Proto nevydrží v mrazáku víc než čtyři měsíce. Pak by se jíst neměly,“ říká s odkazem na stejné procesy, které se dějí v mase Dostálová.
Máslo
Zamrazení másla protáhne dobu trvanlivosti, ale po vyndání rychle žlukne. Ke zmrazení je nejvhodnější máslo s označením »čerstvé«. Výrobky s pouhým označením »máslo«, mohly být i 2 roky zmrezené u výrobce. k dalšímu zamražení se nehodí.
Rada Aha!: Nakrájejte si ho na plátky, ať nemusíte vyhazovat celou kostku.
Pečivo
„Vydrží tak měsíc kvalitní, jen ho nezamrazujte opakovaně,“ radí Příhoda.
Rada Aha!: Pečivo zamrazujte, tak aby se k němu nedostával vzduch.
Spižírna
„Mělo by se jednat o místnost suchou s teplotou do 20 °C,“ říká Příhoda. Ve spíži se nevyplatí překračovat dobu trvanlivosti psanou na obale. „Některé potraviny pak i když jsou nezávadné nemusejí být chuťově poživatelné,“ dodává Příhoda.
Těstoviny
Špagety, kolínka, flíčky... vydrží i více, než je uvedeno na obale.
Varování Aha!: Budete však mít zřejmě problém s jejich uvařením, rozpadají se.
Konzervy
Většina má trvanlivost okolo dvou až tří let. Může se stát, že při dobrém skladování vydrží déle.
Varování Aha!: Riskovat se nevyplácí, v konzervě může docházet k tvorbě jedu a hrozí otrava!
Instantní jídla
Doba spotřeby pytlíků s instantními potravinami bývá dlouhá. Zdravotní riziko hrozí především ze žluklých tuků! Navíc z nich obvykle požadované jídlo neuvaříte, stejně jako u těstovin.
Neprůhledné dózy
Na většinu sypkých surovin v kuchyni oceníme pro udržení nejvyšší kvality neprůhledné nádoby. Práce s přesypáním mouky, soli nebo koření se nám odmění delší trvanlivostí.
Mouka
Pšeničná mouka vydrží až dva roky, pouze ztratí svoji čerstvou vůni. Zato ječná a žitná mouka zhořkne a zatuchne v několika týdnech.
Koření
U něho je dobré dbát na dobu trvanlivosti. Po ní můžou v koření růst plísně či se objevit dokonce zárodky bakterií, např. salmonely!
Rada Aha!: Koření proto buď přidejte do potravin, tak aby přešlo var, nebo naopak až těsně před podáváním. Pokud ho okořeníte po uvaření a necháte stát do druhého dne, hrozí střevní potíže!
Sůl
Je důležité chránit ji hlavně před vlhkem.
Rada Aha!: Do nádoby naházejte pár zrnek rýže či hrachu, které vodu natáhnou. Zdravotní závadnost při skladování jinak nehrozí.