Konec trápení: 13 přírodních léků na bolavý žaludek! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Konec trápení: 13 přírodních léků na bolavý žaludek!

Zbavte se bolesti břicha pomocí vhodných potravin a bylinek.
Zbavte se bolesti břicha pomocí vhodných potravin a bylinek. (Profimedia.cz)

Vánoční svátky a silvestrovské oslavy jsou obdobím, kdy málo kdo dbá na zdravou výživu, a spořádá skoro všechno od řízků přes cukroví až po chlebíčky. Obvykle jsou výsledkem kila navíc i bolavý žaludek. Jak ho opět zklidnit?

Heřmánek
Vyzkoušejte heřmánkový čaj s fenyklem. Lžíci heřmánku a půl lžičky fenyklu zalijte vroucí vodou a nechte patnáct minut louhovat. Vašemu žaludku zaručeně uleví.

Sléz a meduňka
Sléz má ochranné vlastnosti na sliznice poškozené zánětem, meduňka zase uklidňuje. Čaj si připravte ze lžičky slézu maurského a lžičky meduňky, přelijte 250 ml vody a nechte pět minut louhovat.

Puškvorec
Popíjejte nálev z kořene puškvorce nebo žvýkejte přímo jeho kořen. Nálev připravíte zalitím třech lžiček kořene půl litrem studené vody. Nechte čtyři hodiny vyluhovat. Před pitím lehce ohřejte.

Máta peprná
Mátový čaj vám dodá energii, a navíc reguluje trávení. Žaludku uleví a zklidní ho. Můžete si z ní připravit čaj nebo mátový olej. Do sklenice napěchujte lístky máty, zalijte kvalitním olejem, pak sklenici uzavřete a nechte pět dní odstát v teple. Poté nechte překapat a vypijte.

Zázvor
Vynikající na podrážděný žaludek a nevolnost. Blokuje práci nervových zakončení, takže se vám přestane zvedat žaludek. Ulevuje i při bolestech a migréně.

Mrkev
Pokud vás trápí pálení žáhy, nejlepším lékem je najemno nastrouhaná mrkev. Důkladně ji rozkousejte a snězte.

Banány
Lehce kloužou do krku a jsou snadno stravitelné. Pomáhají přirozenému koloběhu střev a podráždění žaludku účinně zklidní. Dávejte si ale pozor, aby byly žluté a zralé. Zelené by vám mohly uškodit.

Brusinky a borůvky
Na bolest žaludku jsou výborné. Dají se konzumovat syrové, a k dostání jsou ale i sušené. Stačí hrst brusinek hodit do vody, uvařit, brusinky sníst a vypít vodu, ve které se vařily. Stejně tak můžete postupovat s borůvkami, které taky umí zklidnit žaludek.

Brambory
Jsou výbornou volbou při žaludečních potížích. Jak uvařené v osolené vodě, tak upečené ve slupce na sucho. Neutralizují žaludeční kyseliny a pomáhají sliznici žaludku vytvořit jejich žaludeční film. Obsahují přírodní látky, které žaludek zklidní.

Rýže
Skvělým lékem je rýže bílá, uvařená doměkka. Váš rozbolavělý žaludek pohladí. Pokud to snesete, vypijte trochu vody, ve které jste rýži vařili. Ta se podává také pacientům po zánětu střev a žaludku.

Česnekové víno
Vyzkoušejte ho na bolest žaludku. Připravte si dvacet stroužků česneku, oloupejte je, rozdrťte, přidejte šťávu ze tří citrónů, vše zalijte litrem převařené studené vody a dejte na noc do chladu. Ráno přeceďte, promíchejte s medem, a vypijte.

Jablka
Patří mezi jídla, které pomáhají na všechno včetně bolavého břicha. Na rozbolavělý žaludek je dobré je konzumovat najemno nastrouhané. Mají stejné účinky jako banán.

Papája
Při zažívacích potížích pomáhá i toto exotické ovoce. Její konzumace podporuje zažívání, upravuje poruchy trávení. Enzymy v papáji pomáhají rozkládat bílkoviny a uklidňovat žaludek tím, že vytvářejí zdravé kyselé prostředí. Prodává se i ve formě tablet.

Více o bolestech břicha čtěte ZDE

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.