Lékaři vyoperovali muži močový kámen velikosti grepu! Vážil skoro kilo | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Lékaři vyoperovali muži močový kámen velikosti grepu! Vážil skoro kilo

Močový kámen vážil 834 gramů.
Močový kámen vážil 834 gramů. (Profimedia.cz)

Močové kameny trápí velkou část populace. Může za to nedostatečný pitný režim, špatné stravování i nezdravý životní styl. Obvykle jde nicméně o malé kamínky, kterých si nemocný často ani nevšimne. Lékaři ve městě Šrínagar však nedávno v močovém ústrojí pacienta objevili dosud největší močový kámen o rozměrech 15 x 13 cm.

Nad rentgenovým snímkem nemocného zůstali stát lékaři s otevřenými ústy a jedno bylo okamžitě jasné – je nutná okamžitá operace. Pacient trpěl obrovskými bolestmi, protože kámen ucpal močovod a sužovala ho ledvinová kolika. Navíc trpěl nevolnostmi a zvracel. Operace byla úspěšná, lékaři z muže vyoperovali usazenou látku, která vážila neuvěřitelných 834 gramů.

Co jsou močové kameny?

Vznikají v močových cestách z některých odpadních látek, které tělo vylučuje. Jde o velmi bolestivé a nepříjemné onemocnění. Kamenů je více typů a liší se také příčiny vzniku. Nejčastěji jde však o důsledek nedostatečného příjmu tekutin a zvýšenou koncentraci kmenotvorných látek v moči, například vápníku a fosfátů. Prevencí je zejména dostatečný přísun tekutin. Pokud není kámen včas odstraněn, roste v močovodu tlak a může být poškozena ledvina. Hrozí také infekce.



Autor:  onl

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.