Unikátní kryobanku pokřtili zmrzlou růží! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Unikátní kryobanku pokřtili zmrzlou růží!

Ladislav Pilka křtí unikátní kryobanku.
Ladislav Pilka křtí unikátní kryobanku. (Foto Aha! – Ondřej Požár)

Unikátní kryobanku na mražení embryí a spermií pokřtili nezvyklým způsobem v Brně. Ladislav Pilka, »otec« prvního dítěte ze zkumavky, které se narodilo před 32 lety, totiž o zařízení rozbil zmrzlou růži.

Kryobanka, která přišla na 3,5 milionu, mrazí spermie, vajíčka a embrya při teplotě -198°C. A na rozdíl od běžně používaných Dewarových nádob chrání genetický materiál před kolísáním teplot.

„K mražení přistupuje čím dál víc párů. Důvodem takového uchování bývá i očekávaná onkologická léčba,“ říká primář Marek Koudelka.

Video se připravuje ...

Podle odborného garanta kliniky reprodukční medicíny Ladislava Pilky evidují ročně 3000 zájemců o umělé oplodnění. Odběr a zmražení tkání přijde na 28 tisíc a roční poplatek za zamražení je tisícovka.

Bylo to košer, tvrdí rabín

Zájem o zmražení genetického materiálu pro budoucí oplodnění projevují i Židé z Izraele. Do Brna kvůli tomu přijel i rabín! „Ten na celý proces odběru a zmražení dohlížel a potvrdil, že to je košer,“ uvedl Koudelka. Podle Pilky jsou děti pro Izraelce darem, protože za války hodně Židů zahynulo v koncentrácích.

Autor:  op

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.