Čeští senioři jsou podvyživení: Zbytečně marodí i umírají! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Čeští senioři jsou podvyživení: Zbytečně marodí i umírají!

Důchodci v ČR umírají zbytečně.
Důchodci v ČR umírají zbytečně. (Foto: scom)

Senioři v Česku umírají hlady! Odborníci varují, že mají málo peněz a nemají nikoho, kdo by jim s jídlem pomohl, proto se odbývají. Důsledkem je podvýživa, nemoci a smrt! Víte, co za den sní vaše babička? Dává si váš děda k jídlu rohlíky, instantní polévky a na maso kašle?

Senioři v Česku umírají hlady! Odborníci varují, že mají málo peněz a nemají nikoho, kdo by jim s jídlem pomohl, proto se odbývají. Důsledkem je podvýživa, nemoci a smrt! Víte, co za den sní vaše babička? Dává si váš děda k jídlu rohlíky, instantní polévky a na maso kašle?

Nutriční terapeutka Tamara Starnovská vysvětluje, že podvýživa sice není uváděna jako příčina úmrtí starších lidí, ale nepřímo s ním souvisí. „Například zápal plic je typické onemocnění z nedostatečné výživy a je to velmi častá příčina úmrtí člověka ve vyšší věkové kategorii,“ uvádí Starnovská z Fóra zdravé výživy.



Starší lidé mají zhoršené vstřebávání živin z potravy, navíc potřebují v důsledku nemocí, které s věkem přicházejí, více vitaminů, minerálních látek. Realita je ale bohužel zcela opačná. Přijímají méně bílkovin, jí nepravidelně a na dostatečné množství ovoce a zeleniny zapomínají. Špatná výživa pak vede k podvýživě, ta má za následek oslabení organismu, který se hůře vypořádává s nemocemi a jakákoliv drobná příčina pak vede k dalším závažným chorobám.

„Třeba nachlazení, které znamená ulehnutí na pár dní, může vést u seniorů k zápalu plic a trvalému upoutání na lůžko,“ vysvětluje Starnovská. Dalším příkladem jsou zlomeniny, které si starší lidé častěji přivodí. Léčit se mnohdy musí operací a pokud je organismus oslabený, terapii nezvládne.

Přečtěte si
jaromir123
27. 9. 2013 • 08:42

Když čtu od belaa - ".tak nám přidejte víc peněz..", tak je mi jasné, že bude volit ČSSD nebo KSČM. Ti slibují, že oberou úspěšnější a budou rozdávat těm "potřebným" - tedy potřebným pro hlasování. Jinak lidé jsou zblblí reklamou na mléčné výrobky - jedí to od rána do večera a pak mají problémy. Jinak v nemocnici je to hrůza. Příklad nedělního jídelníčku: k snídani vánočka, džem čaj. K obědu brambory a tvrdé hovězí maso a k večeři chleba + tavený sýr. Tedy jídlo, po kterém by i zdravý byl brzy nemocný. Jinak informace " a na maso kašle" je k smíchu. Maso člověk špatně tráví a starší člověk již hodně špatně. Tedy opět špatné informace stejně jako o mléčných výrobcích.

majojo
26. 9. 2013 • 12:15

Kocáb pokurvil co mohl, a to nemluvím o hudbě. Stačí ten jeho finanční škandál, následuje "vyprovození" okupačních jednotek (a tichý návrat bývalých důstojníků jako podnikatelů do Karlových Varů) a jeho aktivity kolem ukřivděných menšin. Dnes už má nahrabáno, Natálka ani ostatní dětičky do smrti makat nebudou, tak leží tiše za bukem a je celej hodnej, aby se o něm nemluvilo.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.