Tři moderní způsoby, jak se obejít bez hotovosti: Jednoduše plaťte mobilem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Tři moderní způsoby, jak se obejít bez hotovosti: Jednoduše plaťte mobilem!

Platit se dá už i mobilem.
Platit se dá už i mobilem. (Profimedia.cz)

Také byste v obchodě či za služby raději než kartou platili prostřednictvím mobilu? Není to zase tak složité. Pokud netušíte, co všechno je k mobilní platbě potřeba, AHA! vám poradí.

1. PayPass nálepka - nejjednodušší způsob

Požádejte svou banku o bezkontaktní nálepku. Obdržíte ji zdarma a nalepíte na zadní stanu mobilu (týká se to všech typů telefonů). Nálepka funguje stejně jako bezkontaktní karta. Při placení ve všech obchodech s terminálem PayPass svůj mobil k tomuto terminálu prostě přiložíte. Pravidla jsou stejná. Při platbách do 500 korun nemusíte zadávat PIN, ale při placení nad pětistovku už PIN zadat musíte. Pro vaši kartu i pro nálepku pak platí stejný PIN. Novinkou je, že bezkontaktní nálepky už nabízí svým klientům i Česká spořitelna, která je největším vydavatelem karet u nás.

2. NFC aneb speciální SIM karta

Pod složitě znějícím názvem se skrývá speciální SIM karta, kterou dostanete od své banky a která je vydaná ve spolupráci s vaším mobilním operátorem. Placení s ní je rychlé a možné na všech terminálech PayPass. Nevýhodou ale je, že tahle »simka« vyžaduje tzv. chytré (a poměrně dost drahé) telefony. Speciální SIM karty do mobilu nabízí např. GE Money Bank.

3. Aplikace do mobilu

K placení mobilem si také stačí z internetu bezplatně stáhnout aplikaci MasterCard Mobile a do ní nahrát svou platební kartu. S touto aplikací pak můžete platit za cokoli a nepotřebujete ani terminál, stačí vám nahrát do telefonu QR kód, např. z faktury. Platit tímto způsobem lze třeba telefonním operátorům nebo v některých internetových obchodech. Nevýhodou ale je, že musíte mít chytrý telefon a připojení k internetu. Aplikaci MasterCard Mobile spustili společně ČSOB a ERA a funguje se všemi platebními kartami.

Co ještě plánují banky

Banky mají s mobilními platbami velké plány. Brzy bude možné mobilem zaplatit i za kafe v kavárně, za parkovné nebo si dobít kredit u mobilního operátora. Tito operátoři pak připravují možnost nahrát si kartu přímo na SIM svého telefonu s tím, že na jedné SIM by mohlo být několik typů platebních karet.


Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.