Před 70 lety zemřel Julius Fučík: Dodnes nemá hrob, jeho ostatky rodina nikdy neviděla! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Před 70 lety zemřel Julius Fučík: Dodnes nemá hrob, jeho ostatky rodina nikdy neviděla!

Julius Fučík
Julius Fučík (ČTK, ara)

Právě dnes uplyne 70 let od smrti velkého komunisty Julia Fučíka (†40) a na povrch vyplouvají nové, šokující informace. Oběšen měl být nacisty v berlínské věznici za vydávání ilegálního tisku. Jenže zemřel skutečně tak? Výpovědi historiků o jeho konci se totiž výrazně liší. 

Byla jeho poprava jen fingovaná, tedy byla zastíracím manévrem, aby po válce unikl přísnému trestu a dožil v klidu v nějaké hodně vzdálené zemi? Vypadá to tak, že Fučík mohl kolaborovat s gestapem. Důkazů je hned několik. Ačkoliv měl při zatýkání dvě pistole, proti gestapu je nepoužil a dobrovolně se vzdal, přitom ozbrojený odpor při zatýkání se doporučoval.

Podle literárního kritika Ferdinanda Peroutky se mu navíc v berlínském vězení dostávalo zvláštního zacházení. Měl být popraven gilotinou, ale ta byla za války dočasně vyřazena z provozu… A v neposlední řadě o několik desítek let později nabídla tehdejší vláda Bolívie údajnou kostru uprchlého Fučíka Československé socialistické republice! Dožil tedy tento zapálený komunista skutečně v Bolívii? Podivné je i to, že jeho ostatky rodina nikdy nedostala a nemá ani svůj hrob...

Autor:  dan

Přečtěte si
mazd
9. 9. 2013 • 13:45

Ten článek vyšel 1990 myslím v Mladém světě,že chtěli ostatky Fučíka který tam zemřel ve vysokém věku vrátit do ČSSR, ale nehodilo se to.

majojo
9. 9. 2013 • 08:57

Tak tak, byl tenkrát vtip, kdo je největší hyena na světě: Gusta Fučíková, protože už čtyřicet let žije z jedné mrtvoly.

majojo
9. 9. 2013 • 08:56

Nevím, kdo to zvoral, jestli ministr Kopecký nebo autor článku (inteligence a vzdělání srovnatelné), ale ta kniha se jaksi nejmenuje život na oprátce, ale Reportáž psaná na oprátce.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.