Před 70 lety zemřel Julius Fučík: Dodnes nemá hrob, jeho ostatky rodina nikdy neviděla! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Před 70 lety zemřel Julius Fučík: Dodnes nemá hrob, jeho ostatky rodina nikdy neviděla!

Právě dnes uplyne 70 let od smrti velkého komunisty Julia Fučíka (†40) a na povrch vyplouvají nové, šokující informace. Oběšen měl být nacisty v berlínské věznici za vydávání ilegálního tisku. Jenže zemřel skutečně tak? Výpovědi historiků o jeho konci se totiž výrazně liší. 
Zpět na článek
Chcete-li se zapojit do diskuse, přihlaste se prosím.

Přihlásit se

DISKUSE

mazd
09. 09. 2013 13:45

Ten článek vyšel 1990 myslím v Mladém světě,že chtěli ostatky Fučíka který tam zemřel ve vysokém věku vrátit do ČSSR, ale nehodilo se to.

georgeformby
08. 09. 2013 15:24

Pro mohé z vás bude jistě překvapením, že Gusta nikdy s Fučíkem sezdaná nebyla. To se "vymyslelo" až za komunistů, aby jeho obraz byl co nejvíc pozitivní. Herečka Lída Plachá, byla snoubenkou Mirka Jelínka, kterého Fučík označil jako toho, kdo vše prozradil Gestapu. Dlouho bojovala za jeho (Jelínkovo) očištění, ale marně. Jako komunistka se dovolávala přímluvy u tehdejšího ministra kultura Kopeckého, ale byla odmítnuta se slovy-podívej soudružko, Julkova kniha Život na oprátce, nám dnes a denně získává mnoho příznivců po celém světě. Nech to tak být. A Lída Plachá jako disciplinovaná komunistka uposlechla. Vše ukazuje na to, že Fučík porušil všechny zásady konspirace a tím přitáhl pozornost Gestapa. To tvrdí Ria Kriegelová, manželka MUDr Františka Kriegla. Byla zatčena Gestapem v souvislosti s Fučíkem v tom bytě, kde Gestapo Fučíka a celou skupinu komunistů zatklo. Ria Kriegelová v jednom TV pořadu ČT řekla, že Fučík svoji hloupostí přivedl Gestapo až do toho bytu, pokud už té době nebyl spolupracovník Gestapa. Ano, i takové názora na Fučíka existují.

majojo
09. 09. 2013 08:56

Nevím, kdo to zvoral, jestli ministr Kopecký nebo autor článku (inteligence a vzdělání srovnatelné), ale ta kniha se jaksi nejmenuje život na oprátce, ale Reportáž psaná na oprátce.

mandat
08. 09. 2013 13:14

Jeho zena z jeho story zila cely zivot. Prodavala jeho obleceni, dopisy atd. KOmunisti ji vydrzovali a ji se to libilo.

majojo
09. 09. 2013 08:57

Tak tak, byl tenkrát vtip, kdo je největší hyena na světě: Gusta Fučíková, protože už čtyřicet let žije z jedné mrtvoly.

prroud
08. 09. 2013 12:23

Bylo by nacase zacit se zajimat o nasi PRAVOU historii,ne tu schvalne zmenenou a tu kterou "pise vitez",protoze narod kterej nezna svou minulost,nema budoucnost.Proc jsme si Fucika nevzali,kdyz nam ho po prirozeny smrti chtela Argentina (tusim) vratit? Mohl hrob mit,a doma!Nebo nekdo z vas snad veri na hrdiny co prezili muceni a ani nepipli?)))­))))))­))))))­)).Na­ivko­ve!? Jedinej hrdina je kamikadze,ale nikdy ne nekdo kdo upadne zivej do rukou nepritele!Kazdej rekne vsechno co vi! A to nepisu pohrdave,jen to konstatuju a vubec se tomu nedivim!

mandat
08. 09. 2013 13:15

Jeho zena byla lakoma a zla zenska. Take se rika, ze zase takovy hrdina nebyl.Ale to je dneska uz jedno.

riseblaznu
08. 09. 2013 11:38

Dítě potřebuje vzory, a on jím býval. když vám to pak "vezmou", není to příjemné. Stejně tak úžasný básník Vítězslav Nezval. Dnes si děti hrají ve šk,ole na Miladu Horákovou. Třeba jim to taky někdo někdy zhatí. Nic se nemá přeháně, jen umožnit hledání vlastní cesty, nemanipulovat, že? Když se už zase něco domlouvá, a rozhoduje pod tlakem, tak se vlatně staví jen další totalita a je jedno jak se systém nazývá. totiž Nespravedlnost je vždy stejná, je nespravedlivá.

peperek
08. 09. 2013 10:45

Prosím napište kde ta deska je,ráda si ji vyfotím,děkuji.

jarka99
08. 09. 2013 09:06

Tohle jsou taková AKTA X. z druhé světové. Falíruje mi tam ale takový svérázný přístup gestapa k jeho osobě. Zatímco jiné mučili k smrti, on si jezdil s jeho vyšetřovatelem Böhmem popijet po pražských hospodách, což bylo zajisté proti předpisu - nebo že by psychohra ? Mrazí mě v zádech při pomyšlení že to bylo celé trochu jinak a "Oprátková reportáž" byla tak trochu vylepšením obrazu jeho osoby. Já bych mu opravdu nerada křivdila a byla to hrozná doba plná strach - také velké statečnosti. Potom je také zajímavé, proč ho tedy vezli k soudu do Berlína a tam popravili, když to mohli udělat v Praze. Navíc stanné soudy po heidrichiádě, to byl fofr, a svezlo se s tím spoustu nevinných lidí. Velká otázka, Proč byl cílem Berlín !!!! Nebo že by jen přestupná stanice někam do Brazílie?
Kapitolou sama o sobě byla jeho drahá choť. Babička mi jednou vyprávěla, jak v padesátých letech byla v Praze svědkem inscidentu pri nákupu v mlékárně. Dlouhá fronta a najednou si to tam přihasí načančaná dáma a samozřejmě ignorující frontu. A když se ty ženske v šátcích ozvaly tak ona jenom oprskle. " Vy nevíte kdo já jsem? Já jsem Gusta Fučíková" . No, pravdu se dnes již nikdo nedoví, třeba mě za můj názor teď sežerete, ale mohlo to být opravdu celé jinak .Jsou a zůstanou to česká AKTA X . Hezký den, Jarka. --- www.sou­krome­neres­ti.wb­s.cz

majojo
08. 09. 2013 09:15

Asi jsi, stejně jako já četla Reportáž psanou na oprátce. Tak tu, co jsme měli jako povinnou četbu v škole, napsala právě zmíněná Gusta. Ta původní vyšla až po roce 1989, doporučuji přečíst. Osobně si myslím, že Fučík byl chytrej chlap, jako komunista trošku salónní, stejně jako třeba levičáci ve Francii. A pro mě svědčí v jeho prospěch i názory, které na něj měli Voskovec s Werichem. Třeba jak za ním přišli a říkali - hele, nepiš o nás tak kladně, klesá nám návštěvnost. Takže Julda napsal, že mu připadají trošku buržoazně žoviální a bylo vymalováno. Jaroslav Seifert zase dával k lepšímu, jak seděli v kavárně a Julek najednou zbledl a pravil: Kluci nejsem tu a nebyl jsem - a zahučel pod stůl. Přišla ho hledat ta jeho stíhačka Gusta. A jedna stará dáma z Nuslí mi zas vyprávěla, jak měl JF v družstevních domcích garsonku, kam si tahal ***. Dodnes je tam deska: Zde žil a ilegálně pracoval Julius Fučík.

starypes
08. 09. 2013 08:59

Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.

opportunity
08. 09. 2013 09:38

bohatypoodnikatel
08. 09. 2013 18:51

Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.

starypes
08. 09. 2013 19:31

Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.

bohatypoodnikatel
08. 09. 2013 19:33

Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.

bohatypoodnikatel
08. 09. 2013 18:51

Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.