Šokující plány srbského milionáře: Místo koncentráku obchoďák! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Šokující plány srbského milionáře: Místo koncentráku obchoďák!

Fotografie
Fotografie (internal)

Za druhé světové války zemřelo v bělehradském koncentračním táboře Topovske Šupe přes 6000 Židů a asi 1500 Romů. Teď pozemek, na němž se zbytky tábora nacházejí, koupil srbský milionář Miroslav Miškovič (68) a chce na něm postavit největší obchoďák na celém Balkánu!

Miškoviče vyšel kontroverzní pozemek v přepočtu na skoro 700 milionů korun a do výstavby obchodního centra chce investovat další 4,1 miliardy korun! S plány jednoho z nejbohatších Srbů se ale nechtějí smířit pozůstalí lidí, kteří byli v koncentračním táboře zastřeleni nebo skončili v plynové komoře… Mezi nimi je i Lucija Rajnerová (79), která v Topovske Šupe přišla o otce Vladislava.

„Naposled jsem ho viděla 14. listopadu 1941 přes plot s ostnatým drátem. Nosily jsme mu s matkou jídlo, dopisy a ložní prádlo. Pak nám jeden z dozorců řekl, že už nic takového nebude otec potřebovat,“ vzpomíná se slzami v očích na hrůzy holocaustu. „Nechápu, proč stát vyjadřuje takovou neúctu k věcem, na které by se nemělo zapomenout,“ ptá se Rajnerová. Koncentrák, v němž její otec zemřel, dnes připomíná jen destička, kterou připevnili na rozpadající se zdi domků.

Kdo je Miroslav Miškovič

● jeden z nejbohatších lidí Balkánského poloostrova

● klasický kmotr – obchodník nekale využívající své politické konexe

● jmění vydělal v době rozpadu Jugoslávie

● loni v prosinci byl zadržen kvůli podezření z podvodu, zaplatil ale kauci přes 300 milionů korun

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.