Olejový tahák: Nejzdravější je řepkový! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 23. května 2025

Svátek slaví Vladimír, zítra Jana

Olejový tahák: Nejzdravější je řepkový!

Jaký olej je nejlepší?
Jaký olej je nejlepší? (Foto Profimedia.cz)

Každý dnes už ví, že pokud se chceme zdravě stravovat, měli bychom minimalizovat živočišné tuky a dávat přednost kvalitním rostlinným olejům. A protože je v kuchyni používáme každý den, je dobré kupovat si kvalitní značku. Víte ale, který je nejdravější a jak je v kuchyni správně použít?

„Některé oleje mají sice správné složení, ale nejsou vhodné na vaření, jiné jsou pro úpravu pokrmů perfektní, ale příliš nám zdravotně neprospívají,“ vysvětluje nutriční terapeutka Boháčová z Fóra zdravé výživy, která pro vás připravila přehled těch nejznámějších a nejpoužívanějších olejů a seřadila je od nejvhodnějších k méně vhodným.

Olej z pohledu výživy z pohledu kuchyňského využití

Řepkový olej Vysoký podíl prospěšných nenasycených mastných kyselin, poměrně vysoký obsah omega 3 a díky tomu i výhodný poměr omega 6 a omega 3

Rafinovaný je vhodný jak pro studenou kuchyni, tak pro tepelnou úpravu potravin a pokrmů. Díky neutrální chuti se hodí do sladkých i slaných pokrmů. Za studena lisovaný je vhodný hlavně pro studenou kuchyni.

Olivový olej Vyšší obsah prospěšných nenasycených mastných kyselin, nízký obsah nasycených. 4 smajlíci Vhodný jak pro studenou (extra panenský), tak pro teplou kuchyni (i panenský). Chuťově hodně výrazný.

Sójový olej Vysoký podíl nenasycených mastných kyselin, zejména omega 6, nízký podíl omega 3, nízký podíl nasycených. 3 smajlíci Vhodný pro studenou kuchyni.

Lněný olej Převaha prospěšných nenasycených mastných kyselin, zejména omega 3. 3 smajlíci Vhodný výhradně pro studenou kuchyni. Velice rychle se kazí.

Slunečnicový olej Vysoký podíl prospěšných nenasycených mastných kyselin, zejména omega 6, nízký podíl omega 3. Nízký podíl nasycených. 2 smajlíci Vhodnější pro studenou kuchyni.

Kokosový olej/tuk Převaha nasycených mastných kyselin, které bychom měli omezovat, velice nízký podíl prospěšných nenasycených mastných kyselin. 3 mračíci Dobře tepelně stabilní, snese i vysoké teploty, je vhodný pro teplou kuchyni. Díky své konzistenci (tuhé při pokojové teplotě) se nehodí na studenou kuchyni.

Přečtěte si
namhal
3. 9. 2013 • 08:57

Kdo zaručí že je to opravdu řepkový olej naši politici?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.

Známé celebrity
Agáta Hanychová • Anna K. • Anna Slováčková • Artur Štaidl • Bolek Polívka • Dagmar Havlová-Veškrnová • Dagmar Patrasová • Daniela Písařovicová • Dominika Gottová  • Eva Burešová • Eva Samková • Felix Slováček • Filip Blažek • František Ringo Čech • Hana Gregorová • Hana Zagorová • Helena Vondráčková • Hynek Čermák • Iva Kubelková • Ivana Gottová • Iveta Bartošová • Jakub Prachař • Jan Čenský • Jan Kraus • Jana Adamcová Nováková • Jana Boušková • Jaroslava Obermaierová • Jiří Bartoška • Jiří Krampol • Jiřina Bohdalová • Jitka Čvančarová • Josef Kokta • Karel Gott • Karel Šíp • Kate Middleton • Kateřina Brožová • Libor Bouček • Linda Rybová • Lucie Bílá • Lucie Borhyová • Lucie Šafářová • Lucie Vondráčková • Lukáš Vaculík • Mahulena Bočanová • Marek Eben • Marta Kubišová • Martin Dejdar • Michal David • Monika Marešová-Poslušná • Ondřej Gregor Brzobohatý • Pavla Tomicová • Petr Janda • Rey Koranteng • Sára Affašová  • Sara Sandeva • Simona Krainová • Štefan Margita • Taťána Kuchařová • Tatiana Dyková • Tereza Kostková • Tomáš Plekanec • Václav Neckář • Veronika Arichteva  • Veronika Gajerová • Veronika Žilková • Vojtěch Dyk • Vojtěch Kotek • Zdeněk Pohlreich • princ George • princ Harry