Tropickými vedry netrpí je lidé: Jak ochránit svého mazlíčka! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Tropickými vedry netrpí je lidé: Jak ochránit svého mazlíčka!

Mazlíci vedra špatně snášejí..
Mazlíci vedra špatně snášejí.. (Ilustrační foto shutterstock.cz, Profimedia.cz)

Nejen lidé, ale i zvířata se často jen velmi těžko přizpůsobují extrémně horkým dnům, jaké v posledních dnech panují. Přitom se jim dá snadno pomoci a i příznaky, že trpí, jsou často velmi dobře rozpoznatelné.

Psi

Nejlepší přítel člověka nemá potní žlázy, a proto se ochlazuje zrychleným dýcháním a vyplazeným jazykem. Pokud je vidět, že ztěžka dýchá, je třeba psovi ulevit koupelí nebo sprchou. Venčit by se měl jen v brzkých ranních hodinách, nebo za soumraku, kdy už vedra polevují. A rozhodně nenechávejte psa v rozpáleném autě. Příjemným zpestřením je pro psa miska ledu, jejímž lízáním se ochladí.

Kočky

Kočky už tradičně vyhledávají za vedra stín a ochladí je i studená půda. Pomáhá i namočený ručník. Občas se kočkám holí břicho, aby se mohly lépe ochladit zespodu. Pokud se kočka drbe déle, než je obvyklé, hrozí jí kolaps. Pak je třeba zajet k veterináři.

Koně

Snášejí vedra různě. Arabským plnokrevníkům vysoké teploty nevadí, ale chladnokrevným plemenům ano. Příznakem potíží je těžké dýchání. Při dlouhých vyjížďkách je koně nejlépe nechat spásat trávu a ochladit se mohou v nejbližší řece.

Králíci

Na horko jsou snad ze všech uvedených tvorů nejcitlivější a před zkolabováním se hodně drbou. Horko je dokáže zabít! Pomáhá koupel, králíci totiž vodu milují. Dobrý je i mokrý ručník a vodou omytá strava jako salát nebo ovoce.

Mazlíci vedra špatně snášejí..

Křečci

Pokud leží a těžce dýchá s otevřenou tlamou, je čas navštívit veterináře. Je důležité umístit křečka mimo dosah přímého slunce. A poskytnout mu dostatek písku, ve kterém se nejraději ochlazuje.

Rybičky

Každý druh potřebuje optimální teplotu, ale většina akvarijních rybiček se cítí nejlépe ve vodě s teplotou do 24 stupňů, některé až do 28 stupňů. Pokud je teplota vyšší, hrozí rybičkám uhynutí. Jejich ochlazení pomáhá častá výměna vody. Největším zdrojem nebezpečí jsou vedle slunce i topení a domácí zdroje světla.

Ptáci

Papoušci a andulky jsou na horka celkem dobře zvyklí, ale klec je přesto lepší nechávat ve stínu. Pozorujte, zda opeřenec příliš často neotvírá zobák. Občas můžete ptáka postříkat z rozprašovače nebo mu dát malou misku, ve které se může trochu »vykoupat«.

Hadi

Na hadech se přehřátí bohužel nepozná. Kritická je pro ně teplota terária ve výši 35 stupňů, proto by neměli být na přímém slunci ani v dosahu topení, či silného domácího osvětlení. Na ochlazení je dobré plazům poskytnout dostatek vody a písek.

Želvy

Vysoká teplota jim nevadí, ale přes silně rozehřátý krunýř se mohou začít doslova opékat. Známkou obtíží je, že se uchylují do stínu. Je dobré želvu občas zkontrolovat, jestli je v pořádku.

Plazi

Nejrůznější ještěrky nebo leguáni vedra většinou snášejí dobře, protože umějí regulovat svou vnitřní teplotu. Navíc dokážou v horku dlouho vydržet bez potravy.

Autor:  pk

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.