Kmotr Janoušek: Zachrání ho ústní voda před basou? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Kmotr Janoušek: Zachrání ho ústní voda před basou?

Janoušek (vpravo) se svým advokátem u soudu.
Janoušek (vpravo) se svým advokátem u soudu. (Petr Novotný. ara)

„Nemusel být opilý,“ šokoval u procesu s Romanem Janouškem (45) znalec. Kmotr přitom po nehodě, při níž vozem srazil ženu, nadýchal přes 2 promile alkoholu.

Janoušek odmítl krevní zkoušku a teď mohou o jeho opilosti chybět důkazy. Deník Aha! zkusil, zda lze »nadýchat« a nebýt »pod vlivem«. A povedlo se…
Podnapilý stav tedy může kmotrovi projít. „Pokud je dechový test pozitivní, tak nemusí být pozitivní pouze z přítomnosti alkoholu v krvi,“ řekl totiž před soudem znalec z oblasti soudního lékařství Josef Pleskot.

Může dostat nižší trest
Janouškovi jde o hodně. Za pokus o vraždu může skončit až na 18 let ve vězení. A právě na základě prohřešků mu bude vypočítán trest. „Pokud obžaloba neprokáže, že byl skutečně opilý, pak tento argument jako přitěžující okolnost padá. Můžeme si myslet, že obžalovaný pil, ale nemůžeme to dokázat. Trest tedy bude nižší,“ řekl Aha! Jindřich Brůček, expert přes dopravní právo.

 

Toxikolog: Zkuste si to!
„Alkohol tester reaguje i na přípravky s alkoholem. Takže si například stříknete deodorant pro svěží dech a pak nadýcháte promile, které ale nemáte v krvi, tudíž vás neovlivňuje,“ vysvětluje pro Aha! toxikolog Jaroslav Zikmund, proč není dechová zkouška zcela průkazná.

Test přítomnosti alkoholu v dechu

 

Dvě promile, ale žádná opilost…
Vyzkoušeli jsme proto nejznámější běžně používané přípravky s obsahem alkoholu. Kromě zmíněného osvěžovače dechu i kapky proti kašli nebo kloktadlo. Ve většině případů jsme skutečně alkohol v dechu naměřili, po chvíli ale vyprchal (viz infografika).

 

Nevykecá se?
Skutečně tedy může Janoušek prohlásit, že před nehodou nic nepil a jen si například chtěl osvěžit dech? Těžko. Z důkazů je jasné, že vrávoral a mluvil nesouvisle. Policisté navíc běžně provádějí opakovanou zkoušku po pěti minutách. A to už zpravidla »deodorantový« alkohol z dechu takřka zcela vyprchá. U Janouška provedli dvě, obě s pozitivním výsledkem. Není ovšem známo, s jakým časovým odstupem. Další zkoušky kmotr odmítl…



Autor:  vlb

Přečtěte si
marmat
23. 7. 2013 • 19:00

100% souhlas s gordon jen s dodatkem, že pan JANOUŠEK "nadýchal" přes obrazovku do každé domácnosti (v rozhovoru s hlídkou MP po zadržení) 2 poctivá promile...

ornel
22. 7. 2013 • 19:29

asi kloktá stejnou značku jako Džambulka Bartáčkovic.Jardumajstra Janoušku jsi ubožák.Máš prachy,ale jsi ubohej.

majojo
22. 7. 2013 • 17:53

Nerozumím. Být opilý je přitěžující okolnost. Když tedy kloktal ústní vodu, pak tu ženskou přejel střízlivý a reálně uvažující. Což je zřejmě polehčující okolnost.

gordon
22. 7. 2013 • 14:11

nějak se vytratilo,že utíkal policii,že mu z protekce-protože tvrdil,že nemá u sebe ŘP-řidičák nezabavili,odmítl odběr krve,a tak tento "nemocný" člověk může beztrestně jezdit sporťákem,jezdit jachtou, vyvalovat se na slunci v Chorvatsku, a suma sumárum bude chudáček ještě odškodněn za újmu,která mu je způsobena občany této republiky,pro které BY MĚLY platit ZÁKONY STEJNÉ jako pro pana JANOUŠKA.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.