Nemocnému Lukášovi (11) pomáhá s návratem do života retrívr Max | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Nemocnému Lukášovi (11) pomáhá s návratem do života retrívr Max

Lukáš je s Maxem šťastný.
Lukáš je s Maxem šťastný. (pro Aha! - Adéla Podolanová)

Krutá diagnóza, kterou lékaři vyřkli nad Lukáškem (11), zasáhla manžele Podolanovy ve Strání na Zlínsku hned po jeho narození – dětská obrna v těžké formě. Lukáš nikdy nebude chodit ani mluvit. Trápí ho křeče, každý den podstupuje nepříjemné cvičení.

„Absolvovali jsme nejrůznější způsoby léčby, čtyři roky jsme dojížděli do Olomouce na tzv. Vojtovu metodu. Zkusili jsme rehabilitace i injekce. Postupně jsme se smiřovali s tím, že to lepší nebude,“ říká maminka Andrea (36).

Doma má teď ona a hlavně Lukášek nového pomocníka, asistenčního zlatého retrívra Maxe. „Lukášek Maxe hladí, tím se mu uvolňují prsty a zlepšuje jemná motorika. Polohuje s ním, má pak svaly uvolněnější a lépe se mu cvičí,“ líčí maminka Maxovy »léčitelské« schopnosti. To nejlepší prý ale je, že s Maxem je Lukáš veselý a spokojený. „Blbnou spolu a je šťastný,“ dodává Andrea.

Otevírá šuplíky, nosí pleny
Max pomáhá i rodičům při ošetřování nemocného syna. „Umí mu svléct oblečení. Přinese mi pleny, když Lukáška přebaluji. Otevře šuplíky, odnese špinavou plenku do koše. Je to neocenitelná pomoc,“ chválí ho Andrea. Když Lukáškovi při jídle klesne hlava, Max mu ji dokáže »žduchnutím« zvednout.

Jindy malému pacientovi olizuje nohy, a tím mu je i příjemně prokrví. Když přijde únava, leží vedle sebe a Lukáš ho dokáže hodinku objímat. Dobrou náladu rozdává Max celé rodině. „Je to u nás teď  živější. Max je obrovský mazel. Jakmile přijde manžel domů, skočí na něj a musí se tulit,“ dodává Andrea

Autor:  vet,

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.