Největší zátah proti kmotrům v českých dějinách: Stovky policistů vyslýchaly a prohledávaly kanceláře vlády! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Největší zátah proti kmotrům v českých dějinách: Stovky policistů vyslýchaly a prohledávaly kanceláře vlády!

Petr Nečas
Petr Nečas  (Foto Aha! – Karel Kopáč, ČTK, ara)

Akce, jaká v Česku nemá obdoby! Policie přímo na Úřadu vlády zatkla nejbližší spolupracovníky premiéra Petra Nečase (ODS) včetně jeho pravé ruky Jany Nagyové. Útvar pro odhalování organizovaného zločinu ale zasahoval i u »kmotrů« a v bankách se zabavovalo zlato i peníze. Premiér se takřka celý den skrýval a spekulovalo se, že se zhroutil. Vpodvečer ale v televizi vystoupil s tím, že rezignovat nehodlá a Nagyové bezmezně věří.

Policejní akce začala včera po půlnoci, když skončilo zasedání vlády. Podle ministra vnitra Jana Kubiceho Nečase v noci navštívili dva státní zástupci a šéf ÚOOZ Robert Šlachta.

Zároveň policisté zasahovali na dalších místech včetně ministerstva obrany. V jejich hledáčku byli i »trafikanti«, tedy rebelující poslanci ODS, kteří nenechali padnout vládu a dostali za to lukrativní posty. Akci překvapivě nedozoruje pražské, ale olomoucké vrchní státní zastupitelství. Policie zadržela bývalého šéfa poslaneckého klubu ODS Petra Tluchoře, exposlance Ivana Fuksu (ODS), šéfa úřadu vlády Lubomíra Poula a také ředitelku premiérova kabinetu Janu Nagyovou.

Jana Nagyová (48)
Nečasova pravá ruka, jedna z nejvlivnějších žen ve státě. Údajně rozhodovala o obsazování lukrativních postů v různých státem ovládaných firmách, kde se točily velké peníze. Nečas jí vyplácel stotisícové odměny, protože »dře jako kůň«. Spekuluje se, že se rozvádí právě kvůli ní.

Kmotři byli v cizině

Dva hlavní kmotři – Ivo Rittig a Roman Janoušek, jejichž bydliště a kanceláře také zakuklenci prohledávali, byli v zahraničí. Podle některých zpráv se o zásahu dozvěděli v předstihu. Právě v pražské vile u Rittiga úřadovali i rakouští policisté. Podle agentury APA pomáhali české policii se speciálně vycvičenými psy, kteří dokážou odhalit peníze.

Akce se údajně připravovala dva roky a bylo do ní zapojeno 400 lidí. Mluvčí útvaru odmítl sdělit jakékoliv podrobnosti, protože zatýkání a razie mají pokračovat až do soboty.
Zatímco opozice tlačí na pád vlády a předčasné volby, premiér na večer svolal Bezpečnostní radu státu.

Tihle v tom jedou také:

Roman Janoušek (44)
Ohromnou moc bývalého číšníka odhalily odposlechy jeho rozhovorů s někdejším primátorem Bémem. Z nich vyplynulo, že ovládal metropoli, VZP a jeho vazby sahaly do nejvyšších pater politiky, především ODS.  Předraženým časopisem VZP dával přes svoji firmu Oraprint vydělat i exministru vnitra Radku Johnovi (VV). Je obviněn z pokusu vraždy, když srazil jinou řidičku a ujel.

Roman Boček  (43)
Vlivný člen středočeské ODS blízký Ivo Rittigovi. V letech 2009 až 2010 působil jako vrchní ředitel a náměstek ministra dopravy, poté byl náměstek ministra zemědělství. Pak zamířil do představenstva Českých drah. V minulosti vedl i příbramskou nemocnici. Údajně právě kvůli Bočkovi  zasahovali policisté v ředitelství Lesů ČR v Hradci Králové. Roman Boček byl  totiž také nějakou dobu členem jejich dozorčí rady.

Marek Šnajder (48)
Patří mezi takzvané rebely, kteří  svým odchodem  ze Sněmovny udrželi Nečasovu vládu. Má za sebou angažmá coby náměstek několika ministrů zdravotnictví a post šéfa správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny. I on má velmi silné slovo ve  středočeské ODS. Vždy odmítal jakýkoliv podíl na skandálu předražených elektronických zdravotních knížek IZIP.

Ondrej Páleník (47)
Exšéf Vojenského zpravodajství ČR, nejmladší generálporučík v historii ČR, přítel exministra obrany Martina Bartáka. V armádě rozhodoval o velkých nákupech bez soutěže, tak se třeba pořídily předražené německé vozy Dingo. Nečas Páleníka vloni dosadil na post šéfa Správy státních hmotných rezerv. Spekulovalo se o tom, že to byl vstřícný krok vůči rebelantům ODS v čele s Tluchořem.

Petr Tluchoř (45)
Bývalý šéf poslanců ODS, který přišel o post, když byl obviněn, že s Kristýnou Kočí připravoval puč ve Věcech veřejných a chtěl oslabil moc premiéra. Vloni na podzim se postavil do čela rebelantů, kteří nechtěli podpořit daňový balíček. Aby vláda nepadla, odešli ze Sněmovny. Za to pak dostali jako trafiky lukrativní posty ve státem ovládaných firmách. Sám Tluchoř je prý nyní konzultantem.

Ivan Fuksa (49)
Jako ministr zemědělství končil, protože podle premiéra „stále jenom mlčí“. Spíš to ale bylo kvůli navázání na protinečasovskou opozici v ODS. Byl spojován s kontroverzním příbramským bossem Jaroslavem Starkou. Jako 1. náměstek ministra financí měl na starost majetkové podíly státu např. v ČSA. Za odchod ze Sněmovny získal post místopředsedy představenstva Českého Aeroholdingu.

Ivo Rittig (50)
Prodejce luxusního oblečení patří k pražským kmotrům, kteří ovlivňují magistrát. Nadační fond proti korupci obvinil Rittiga, že na jeho účty přicházely desítky milionů z pražského dopravního podniku. Do pozornosti médií se dostal už v roce 2000 v souvislosti s některými nestandardními úvěrovými případy v Komerční bance. Je blízkým přítelem ministra zemědělství Petra Bendla.

Lubomír Poul (48)
Vystudovaný elektrotechnik je šéfem úřadu vlády od roku 2010, kdy nahradil přítele lobbisty Marka Dalíka Jana Nováka. Předtím byl tři roky vedoucím úřadu ministerstva průmyslu. Loni v prosinci se stal členem dozorčí rady ČEZ. Podle zjištění Blesku si žije určitě lépe než jeho šéf Nečas. Pořídil si totiž luxusní, dřevem obkládanou a kamerami chráněnou vilu v Praze-Jinonicích za 10 milionů.

Libor Grygárek (51)
Někdejší vrchní státní žalobce měl v uplynulých letech většinu nejdůležitějších kauz pod palcem. Mluvilo se i o tom, že je ve spojení s lobbistou Romanem Janouškem, s nímž údajně jednal v době, kdy vrchní státní zastupitelství řešilo pět jeho případů. Nejvyšší žalobce na něj podal kárnou žalobu kvůli průtahům v kauze Mostecká uhelná.

Pavel Dlouhý (59)
Boss, bez kterého se na jihu Čech nehne nic. Mirek Topolánek ho označil za kmotra. Spekuluje se, že je na něj navázán ministr průmyslu Martin Kuba. Říká se mu »hlubocký kníže«, protože bohatstvím a mocí dorostl do formátu feudálů, jemuž může závidět i Karel Schwarzenberg. Jeho manželka, jinak žena v domácnosti, dostala na účet desítky milionů korun ze společnosti, která inkasovala státní dotace.



Přečtěte si
b.r.s.a
14. 6. 2013 • 09:04

Když už nic jinýho,mám radost z toho jak jsou všichni vykulený. Nevím co dělají v noci na vládě,ve dne je nikdo nedostihne,tak je vlastně chytli v práci a nevím co je na tom ,když jim není divný tam sedět v tuhle hodinu. A navíc nejsou fakt nadlidi a proč by to měli vědět dopředu ??? Copak to obyčejnýmu člověku policie hlásí ?Proč by to měla vyšetřovat a jak říkají dozorovat zase Praha? Jen ať poznaj co je to bezmocnost¨!!!!! a bojí se jenom ti,kdo nemají čisto Jak je ale u většiny z nich vidět,nestydí ae ani teď a koryto je koryto. Snad už si to i lidi uvědomí a srovnají,co tady vlastně vládne.

winterfreshka
14. 6. 2013 • 07:26

Potrestat-včera bylo již pozdě.Beztak mám jen pocit,že se tohle zahraje do ztracena ,vše ve stylu aby se vlk nažral a koza zůstala celá....

oltec
14. 6. 2013 • 06:55

ano

oltec
14. 6. 2013 • 06:54

ano

nezmarm
14. 6. 2013 • 06:31

Kez by tomu tak bylo! Vzdyt tohle uz je do nebe volajici, co se u nas deje. Mimochodem, nick "oltec" je podle Oltecu v Brne?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.