Chrápete? Není to jen nepříjemné, má to i svá rizika! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Chrápete? Není to jen nepříjemné, má to i svá rizika!

Chrápání je pěkná otrava...
Chrápání je pěkná otrava... (Foto Philips)

Chrápete často a silně? Tak se mějte na pozoru! Může to být jeden z příznaků naznačujících vážné zdravotní komplikace.  Téměř polovina všech lidí, kteří trpí nějakou spánkovou poruchou, jako například obstrukční spánkovou apnoí, o tom však ani neví. Přitom apnoe, při níž dochází k opakovanému uzavření dýchacích cest během spánku, může vést k obezitě, diabetu a problémům se srdcem.

Co je obstrukční spánková apnoe

Jde o nejběžnější formu poruchy dýchání ve spánku, která obtěžuje přibližně 21 % mužů a 9 % žen starších 40 let. Vyznačuje se hlasitým chrápáním a opakovaným, částečným nebo úplným kolapsem horních cest dýchacích, kdy se dýchání přeruší. To trvá i několik desítek sekund a končí probuzením. Spánek se tím přerušuje a člověk je pak ospalý během dne. V pokročilých stadiích apnoe může dojít k opakované zástavě dýchání až 100krát za hodinu.

Příznaky apnoe

•    Hlasité, rušivé chrápání.

•    Lapání po dechu nebo dušení při spánku.

•    Nadměrná denní ospalost, nepozornost.

•    Ranní bolesti hlavy.

Riskujete infarkt, mrtvici i cukrovku

Pokud při spánku kvůli apnoi dochází k přerušení proudění kyslíku, dochází k uvolňování stresových hormonů. Ty zvyšují krevní tlak a srdeční frekvenci a tím roste riziko srdečního infarktu, mrtvice a srdečního selhání. Neléčená apnoe může vést rovněž ke změně metabolismu, což zase zvyšuje riziko obezity a cukrovky. Poraďte se se svým lékařem, ten vám může doporučit léčbu ve spánkové laboratoři.

5 tipů pro dobré spaní

1. Před spaním vynechte kávu, cigarety a alkohol.

2. Zrušte poobědové »šlofíky«.

3. Dejte si dlouhou bylinkovou koupel, ideální je meduňková nebo levandulová.

4. Spěte ve vyvětrané místnosti a ve tmě.

5. Příjemně se unavte sexem.

Otestujte se

Chcete vědět, jaká je kvalita vašeho spánku? Otestovat se můžete na adrese www.chrapete.cz. Dozvíte se zde i mnoho užitečného o zdravém spánku a také názory a rady lékařů.

Přečtěte si
patrik75
10. 3. 2014 • 10:56

Jo PSSST! mám doma taky, manželka říkala že chrápu a pořídila mi ho. Stříkám si ho každý večer do krku, má pomerančovou příchuť a prý fakt zabal, říkala žena..

nikoll26
6. 2. 2014 • 09:02

Já mám dobrou zkušenost s přípravkem PSSST! Můj manžel šíleně chrápal a na operaci jít nechtěl, tak jsem ho donutila vyzkoušet všemožné i nemožné přípravky a rady, ale až právě PSSST! Zabral. Od té doby mám celkem klid.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.