Podle článku v Aha! našla vraha svého syna! Po 26 letech! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Podle článku v Aha! našla vraha svého syna! Po 26 letech!

Hana Havlová se už 26 let snaží dokázat, že tento muž zavraždil jejího syna.
Hana Havlová se už 26 let snaží dokázat, že tento muž zavraždil jejího syna. ( Foto Aha! – Martin Hurda)

„Znám ho. Tohle je vrah mého syna,“ říká Eva Havlová (73) z Prahy. Ránu starou 26 let jí rozjitřil příběh z krimiseriálu Aha! »Zaprášené zločiny«. „Více než vzpomínky mě trápí vědomí, že vraždu mého syna, jeho spolužáka a kamarádky zametla policie pod pokličku,“ dodává důchodkyně nad stránkou Aha!. Za čtvrt století nashromáždila mraky důkazů o tom, že smrt jejího syna Petra (†26) a jeho přátel Pavla P. a Lenky V. nedaleko Pravčické brány na Děčínsku v červnu 1987 nebyla nešťastná náhoda, ale trojnásobná sexuálně motivovaná vražda.

Nešťastná matka shromažďuje důkazy již 26 let. Pachatelem je podle ní pohraničník F. A právě jeho popis a portrét odpovídá dodnes neznámému muži, který se pokusil zastřelit pražskou prostitutku. Proč právě on? „Stejný motiv – »úchylnost«. Policie mi řekla, abych si pátrala na vlastní pěst. Navázala jsem kontakt s horolezcem. Dělal u správy silnic, která v místě, kde zemřeli, opravovala skály. Všechny pohraničníky v Hřensku znal a tím případem se zabýval. Když vyšel před lety první popis pachatele z Prahy, řekl, že je to pohraničník F. Nyní, když jsem našla obrázek v Aha! a poslala jsem mu ho, opět mi potvrdil, že je to on,“ objasňuje žena. V případu mrtvé trojice policie zpočátku do úředního záznamu uvedla, že může jít o násilný trestný čin, který by mohl být motivován i sexuální pohnutkou. Úchylnost a sex figurují i v případě pražské prostitutky. „Pohraničníkovi F. prý navíc tehdy chyběly náboje, vše ale bylo vyřešeno důtkou,“ dodává paní Hana.



Pohraničník F. neměl dobrou pověst
Petrovu matku utvrzují i výroky ostatních vojáků o podezřelém pohraničníkovi F. Podle nich se o něm říkalo, že je úchylný. „Jednou prý vzal stopařku a našli ji mrtvou na parkovišti. Spodní část těla měla obnaženou. Její tatínek, s nímž měla dobrý vztah, se oběsil. Vraždu pak hodili na něj,“ říká paní Hana. Je přesvědčena, že všechny stopy kolem něj byly likvidovány proto, že působil na státní hranici.  

Smrt Petra, Pavla a Lenky je stále záhadou
Se synem Petrem se Hana Havlová rozloučila 26. června 1987. S přáteli odjel z Prahy na trampskou výpravu. Dojeli do Varnsdorfu a z něj pěšky došli až na Pravčickou bránu. „Tam si jich všiml výběrčí Josef Dvořák. Přelezli mříž, kudy se nesmělo chodit, sedli si na lavičku a on je chtěl jít napomenout. Oni ale odešli. Zavolal pohraniční stráž,“ popisuje poslední stopu Petrova matka. Hlídka, jejímž členem byl i velitel F., se vrátila s tím, že žádný pohyb osob v tomto teritoriu nezjistila. Od té doby je živé nikdo neviděl. „Policie zveřejnila pátrání po nich až v srpnu, druhé pak v září. Pak už nevyšla ani čárka,“ dodává zklamaná matka.

Našli až kosti
26. září 1987 kolem 16.30 hodin našli houbaři z Děčína u cesty dvě lebky. Ležely dva metry od sebe. „V tu dobu se tam objevil i F. s ještě jedním pohraničníkem. Prý se dozvěděli od nějakého trampa, že tam leží jedna lebka, tvrdil F. Byl jediný, kdo mluvil o jedné. Všichni ostatní věděli o dvou. I jeho kolega vypovídal jinak. Proč? Myslím si, že se tam »uklízelo«,“ dodává důchodkyně, která po letech snažení nakonec nahlédla do policejního spisu. Chtěla vědět víc, a tak vyhledala i tehdejšího náčelníka pohraniční stráže K. „Řekl, že v tu dobu neměl službu. Získala jsem fotokopii záznamu služeb a měl ji. Proč lhal?“ ptá se seniorka.



Hoši byli svázaní, dívka zahrabaná
Ostatky Petra, Pavla a Lenky našli policisté při pátrací akci 6. října. Petr měl na noze kanady rozřezané kolem kotníků. S Pavlem k sobě byli připoutaní. Lenka ležela zakrytá zeminou v úžlabině nad nimi, asi 80 metrů od nich. Závěr policie nakonec zněl: zabil je kulový blesk. „Nevěřím. Říkali, že tam v tu dobu bylo katastrofální počasí. Získali jsme potvrzení, že tam v tu dobu nebyla žádná bouřková činnost,“ oponuje Hana Havlová.

O rok později…
V dokumentech, které paní Havlová archivuje, nechybí ani případ dvou dívek z Plzně. V srpnu 1988 ve stejné lokalitě, jako zemřel její syn, u Pravčické brány, záhadně zmizely Lenka M. (†18) a Ilona V. (†19) z Plzně. Pohraničník F. někdy před osmi lety zemřel na rakovinu. „Nikomu už neublíží a syna mi ani pravda nevrátí. Přesto bych chtěla, aby byl vrah usvědčen,“ dodává paní Hana.



Přečtěte si
Uživatel_5567403
18. 2. 2022 • 18:15

Vrahové byli dva, Pavel Plšek a Petr Havel. Důkaz je zde: http­s://ww­w.aca­demi­a.edu/­647826­22/P%C­5%99%C­3%AD­pad_mr­tv%C3%­BDch_v­_H%C5%­99en­sku_z_­roku

janapi
12. 3. 2013 • 14:09

Dle článku p. Havlová chtěla znát pravdu a proto pátrala na vlastní pěst. Jenže "rána spravedlnosti" byla rychlejší a "pravděpodobný" vrah se již zodpovídat nebude. Bohužel musí být ty uvozovky-neboť nebyl usvědčen. Jenže p. Havlová-přestože má nyní z 99% jistotu - nic jí to nepomůže, jen si zas více zjitřila rány bolesti v srdci. Dost možná že těch zmařených životů touto bestií bylo více - bohužel

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.