Kvůli zpackané operaci má Helenka poškozený mozek: Navždy miminkem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Kvůli zpackané operaci má Helenka poškozený mozek: Navždy miminkem!

Fotografie
Fotografie (internal)

Zpackaná banální operace cévního výrůstku na hlavičce zničila život malé, tehdy sedmiměsíční Helenky (10) z Prahy. Při výkonu holčička skoro vykrvácela, pak celé dny čekala, jestli její tělíčko přijme krev od dárce. Helenka si život vybojovala, má ale těžce poškozený mozek, hlubokou retardaci a nejtěžší formu autismu. Život její rodiny se tak ze dne na den obrátil naruby.

Helenka je zcela závislá na nonstop péči. Její vývoj se zastavil na úrovni osmiměsíčního miminka. Má nyní 55 kilo, neumí mluvit, neřekne, kde a co jí bolí. Nenají se, neoblékne se a vše kolem sebe s radostí demoluje. To je jediné, co dělá moc dobře, ráda a důkladně...

Maminka sama péči bez pomoci nezvládá, Helenku musí několikrát za den zvednout do vany, rehabilitovat, naložit do auta... Vše je o tahání, nespaní, a velké námaze. Když potřebuje na toaletu, musí dceru na chvíli připoutat. „Musím mít doma stále pomoc, jinak by musela být Helenka jen přivázaná. I obyčejné uvaření je jinak nemožné. Podle lékařů mám jedno z nejnáročnějších dětí na uhlídání a množství asistence,“ popisuje maminka.


I postižené děti mají povinnou školní docházku. Umístit Helenku do školy je ale nemožné. Maminka slyší jen zamítnutí, co bude v budoucnu, neví. Nikdo neřeší, co se stane, až rodiče zestárnou, nebo onemocní. Dát Helenku do ústavní péče, která u nás stejně pro takové děti neexistuje, by znamenalo, že by musela být po celý den přikurtovaná, anebo by dostávala tlumící léky.

To maminka nechce dopustit, bez pomoci od jiných se ale neobejde. „Nebýt jedné operace… Hrála by si venku s dětmi, jezdila na kole, šla s námi do kina. Dala bych vše na světě za obyčejný zážitek s ní. Život takto postižených končí s životem jejich rodičů. Nebýt té operace, neprosila by teď Helenka se mnou o pomoc,“ říká Helenky maminka. „Jsem vděčná i za to, když lidé, co nás potkají, se na nás usmějí a neodvracejí tvář se slovy »viděli jste to?«. I to maminky postižených dětí moc bolí, úsměv lidi nic nestojí a dává mnoho,“ dodává.

Můžete pomoci?

Máte možnost Helence pomoci? Shání peníze na asistentky. Číslo účtu konta BARIÉRY je: 17111444/5500, variabilní symbol 5555, aby bylo jasné, že peníze jsou pro Helenku.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.