Je tu infarkt! Jak poznat, že vám hrozí? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Je tu infarkt! Jak poznat, že vám hrozí?

Ženám infarkt hrozí méně často než mužům. Přesto ho nepodceňujte!
Ženám infarkt hrozí méně často než mužům. Přesto ho nepodceňujte! (Profimedia.cz)

Infarkt srdce je nemoc zřetelně závislá na pohlaví. Muži jsou infarktem postiženi třikrát častěji než ženy a také z hlediska věku je patrný rozdíl. U mužů čtyřicetiletých a mladších je toto akutní onemocnění stále častější, kdežto u stejně starých žen se vyskytuje vzácně.

Proč ženy trpí na infarkty méně než muži, co je němý infarkt a jakou roli hraje stres, vysvětluje MUDr. Bohumil Ždichynec, CSc., ve své knize Lékařem sobě.

V hlavní roli hormony

Soudí se, že je to především hormonální konstelace, která ženu ochraňuje až do klimakteria. Po padesátce infarktů v populaci absolutně přibývá, po šedesátce relativně přibývá infarktů žen, po sedmdesátce se rozdíly ve výskytu podle pohlaví stírají.

Mezi rizikové faktory infarktu myokardu patří porucha lipidového spektra (zejména cholesterolu), vysoký krevní tlak, kouření cigaret a cukrovka, zprostředkovaně i obezita a nízká pohybová aktivita. K nim řadíme i chování (například ctižádost), rozšířené více u mužů, u žen se nebezpečí infarktu zvyšuje v souvislosti s užíváním hormonální antikoncepce.

Partnerství škodí

„Zatímco u mužů je hlavní příčinou zhoršování srdečních problémů stresem provázené zaměstnání, u žen je to stres související s jejich partnerským vztahem,“ říká MUDr. Ždichynec.

Ženy ve věkové kategorii do 70 let mají po srdečním infarktu daleko horší prognózu než muži, příčiny však nejsou dosud přesně známy. Závěry švédské vědecké studie nasvědčují tomu, že ženám žijícím osamoceně, bez partnera, se daří lépe než ženám žijícím ve špatném partnerském svazku.

Co je »němý infarkt«

U starších žen a diabetiček může infarkt srdce proběhnout »němě«, bez bolesti. Nejčastěji jsou to infarkty tzv. subendokardiální, nepostihující napříč celou stěnu myokardu, nýbrž pouze její vnitřní část. Bývá to u infarktů, kde se onemocnění aterosklerózou vyvíjelo pozvolna a stačil se vytvořit náhradní boční oběh okolo uzavírající se překážky.

Tento vývoj pozorujeme často u starších osob, kde se častěji vyskytují i přidružená onemocnění, která klasický klinický obraz infarktu »maskují«. Protože u žen infarkty srdce přicházejí ve většině případů v pozdním věku, vyskytuje se u nich atypický průběh srdeční bolesti obvykle častěji než u mužů.

Záleží na síle srdce

Odborníci z Univerzity Johna Moorea zjistili, že čím silnější je srdeční pumpa, tím vyššího věku se žena dožívá. Zatímco síla mužského srdce klesá mezi osmnáctým a sedmdesátým rokem života o 20 až 25 procent, pokles síly ženského srdce nebyl v průběhu stejné periody zaznamenán.

Srdce sedmdesátileté ženy by tedy mohlo pracovat stejně dobře jako srdce dvacetileté. Tento výrazný pohlavní rozdíl může být vysvětlením, proč se ženy dožívají vyššího věku než muži.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.