Jak dlouho skladovat zmrazené jídlo? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 15. srpna 2025

Svátek slaví Hana, zítra Jáchym

Jak dlouho skladovat zmrazené jídlo?

Jak zmrazit maso?
Jak zmrazit maso? (Profimedia CZ)

Teplota hluboko pod nulou sice uchová potraviny déle čerstvé, nemůžeme je ale skladovat donekonečna. Maso navíc podléhá kažení mnohem dříve než třeba houby a zelenina. Rok stará svíčková proto nemá v chlaďáku co dělat!

MASO

  • Kuře byste neměli konzumovat, pokud se na něm už objevily hnědé skvrny, což se stává po 8 až 10 měsících skladování.
  • Tučnější kousky a připravovaná masová jídla spotřebujte nejdéle do 2 měsíců. Libová syrová masa na pečínku nenechávejte v mrazničce déle než 8 až 10 měsíců, maso na steaky 6 až 8 měsíců. Jednotlivé kousky nebo plátky masa vždy prokládejte fólií.
  • Mleté maso byste rozhodně neměli konzumovat, pokud je v něm našedlý tuk. To bývá většinou už po 1 až 2 měsících skladování.
  • Vnitřnosti vydrží asi 3 měsíce. Před tepelnou úpravou je vždy nechejte rozmrazit.

HOUBY

Houby starší déle než 12 měsíců nechutnají dobře, protože jejich dužina vysychá.

PEČIVO

Chléb a další pečivo vyndejte z mrazničky nejpozději ve chvíli, když zjistíte, že se na něm začínají objevovat bílé skvrnky. To je většinou po 3 měsících.

ZMRZLINA

Zmrzliny a nanuky zapomenuté v mrazničce chutnají jako guma. Nejpozději do 12 měsíců je určitě spotřebujte.

OVOCE A ZELENINA

V mrazáku vydrží do 12 měsíců. Květák nebo brokolici nakrájejte na menší kousky, jinak by z nich byly kvůli vyššímu obsahu vody »kejdy«.

Jak na mražení?

Jídlo, které se chystáte zamrazit, uskladněte do plastové misky s dobře těsnícím víkem nebo do potravinářské fólie, aby potraviny mezi sebou nenačichly. Nezapomeňte napsat datum zamrazení.

Rozmrazujte pomalu

Chcete péct maso k nedělnímu obědu? Vyndejte ho z mrazničky už v pátek večer. Vybalte ho, položte na talíř a dejte do lednice. Ovoce a pečivo rozmrazujte při pokojové teplotě. Hotová jídla jako pizza nebo zelenina se připravují rovnou zmražená. Pozor, rozmražené potraviny už znovu nezmrazujete.


Přečtěte si
opportunity
30. 1. 2013 • 00:04

vydrželi na Sibiři mražení mamuti?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.

Známé celebrity
Agáta Hanychová • Anna K. • Anna Slováčková • Artur Štaidl • Bolek Polívka • Dagmar Havlová-Veškrnová • Dagmar Patrasová • Daniela Písařovicová • Dominika Gottová  • Eva Burešová • Eva Samková • Felix Slováček • Filip Blažek • František Ringo Čech • Hana Gregorová • Hana Zagorová • Helena Vondráčková • Hynek Čermák • Iva Kubelková • Ivana Gottová • Iveta Bartošová • Jakub Prachař • Jan Čenský • Jan Kraus • Jana Adamcová Nováková • Jana Boušková • Jaroslava Obermaierová • Jiří Bartoška • Jiří Krampol • Jiřina Bohdalová • Jitka Čvančarová • Josef Kokta • Karel Gott • Karel Šíp • Kate Middleton • Kateřina Brožová • Libor Bouček • Linda Rybová • Lucie Bílá • Lucie Borhyová • Lucie Šafářová • Lucie Vondráčková • Lukáš Vaculík • Mahulena Bočanová • Marek Eben • Marta Kubišová • Martin Dejdar • Michal David • Monika Marešová-Poslušná • Ondřej Gregor Brzobohatý • Pavla Tomicová • Petr Janda • Rey Koranteng • Sára Affašová  • Sara Sandeva • Simona Krainová • Štefan Margita • Taťána Kuchařová • Tatiana Dyková • Tereza Kostková • Tomáš Plekanec • Václav Neckář • Veronika Arichteva  • Veronika Gajerová • Veronika Žilková • Vojtěch Dyk • Vojtěch Kotek • Zdeněk Pohlreich • princ George • princ Harry