Zveřejnili telefony politiků: Oběsíme tě i s dětmi, píšou teď lidé Kalouskovi! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Zveřejnili telefony politiků: Oběsíme tě i s dětmi, píšou teď lidé Kalouskovi!

Dívka píše SMS Jiřímu Paroubkovi, ať se učí makroekonomii.
Dívka píše SMS Jiřímu Paroubkovi, ať se učí makroekonomii. (Karel Kopáč)

Chcete vynadat neoblíbenému politikovi, dát mu tip na to, co obyčejné lidi tíží, nebo pozvat poslankyni na kafe? Nikdy jste to neměli jednoduší! Umělecká skupina Ztohoven zveřejnila telefonní čísla některých politiků. A jejich mobily rázem rozpípaly sprostě esemesky...

Ztohoven v rámci výstavy Kartografie naděje v pražském centru DOX umístila tabuli, na níž jsou kontakty na všechny poslance, členy vlády a také prezidenta Václava Klause (71). Před deskou ve tvaru Sněmovny s telefonními čísly poslanců visí telefon, z něhož lidé mohou poslat sms. Na výstavu včera dorazili i kriminalisté, kteří zkoumají, jestli se umělci dopustili trestného činu nebo přestupku. To se teprve uvidí. Každopádně mají na triku faktickou chybu – zveřejněný František Bublan (61, ČSSD) a Daniela Filipiová (55, ODS) nejsou poslanci ale senátoři.

Kristýna Kočí: Pozvali mě na rande

Jen během noci jsem zaznamenala 14 nepřijatých hovorů, dostala jsem i mnoho sms, z nichž většina je vyjádření podpory nebo osobního zájmu o mou osobu včetně pozvání na rande. Žádný agresivní útok nebo vyhrožování jako některým kolegům jsem naštěstí nezaznamenala. Toto číslo mám již od začátku působení v politice a netajím ho, měnit ho nebudu.

Petr Gazdík: Nejsem vyžranej!

Dostal jsem anonymní sms: Ty kreténe, máš pupek vyžranej – jednou ti lidi uříznou hlavu. K tomu rezolutně prohlašuji, že vyžranej pupek nemám a kdykoliv to dokážu.

Leoš Heger: Nikdo o mě nemá zájem

Dostal jsem jednu pochvalnou sms. Zdá se, že o mě nikdo nemá zájem.

Josef Dobeš: Pletli si mě

Dostal jsem několik zpráv, z nichž jsem pochopil, že mě autoři považují za ministra dopravy Pavla Dobeše. Například jedna z sms spílajících »mi« za problémy s registrem vozidel zněla: Na každou svini se vaří voda…

Vítězslav Jandák: Prý jsem tlusťoch

Dostal jsem asi dvacet zpráv, většina byla pozitivních. V jedné mi ale měl autor potřebu sdělit: Jsi tlusťoch! Měl jsem také řadu zmeškaných hovorů, když jsem zvedl telefon poprvé, paní mě varovala před tím, že moje číslo bylo zveřejněno. Sám tuto akci považuji za rošťárnu.

Vlastimil Tlustý: Spletli si mě s Vondrou

Sví si užil i exministr financí Vlastimil Tlustý. Umělci totiž místo čísla ministra obrany Alexandra Vondry zveřejnili jeho číslo. „Měl jsem asi dvacet zmeškaných hovoru z neznámých čísel asi deset sms. V ní mě třeba kdosi vulgárně upozornil, ať si užiju těch milionů z ProMoPro,“ svěřil se Aha! Tlustý, který pochopil, že si ho spletli s Vondrou po jednom telefonátu dokonce až Irska.


Tohle dostal ministr financí Miroslav Kalousek

  • „Ty k**vo, podpálíme ti barák a oběsíme tě i s dětmi.“
  • „Denně se modlím, abyste umřel na rakovinu ve strašných bolestech.“
  • „Ty svině flanďácká, přibijem tě na kříž hlavou dolů a nacpeme ti kou*e do krku.“

Petra Paroubková: Jirkovi jste se smáli

Na akci Ztohoven reagovala i manželka expremiéra Jiřího Paroubka (60, LEV 21): „Před lety nějaký pošahaný aktivista zveřejnil číslo J. Paroubka. To byla sranda. Najednou se Nečas a poslanci ohání ochranou soukromí, zviditelňováním atd. Kde byli tenkrát? Takže jedna rada, dámy a páni poslanci, chce to úsměv a brát to s nadhledem. To jste radili JP. Jenže on má s tím svým nadhledem stejné číslo pořád... Jsem na vás zvědavá!,“ napsala na facebooku.


Advokát Jan Černý

Trestný čin to není, ale politici můžou žalovat!

Aha! Jak z právního hlediska zveřejnění telefonních čísel poslanců, ministrů a premiéra vidíte?

„Trestný čin v tom neshledávám. Nicméně v době možností dnešní komunikace jde o hrubý zásah do osobnostních práv. Poslanci se tak mohou domáhat kompenzace v občanskoprávním sporu – tedy mohou podat žalobu u civilního soudu. Ten pak zvolí nějakou formu kompenzace ze strany umělecké skupiny, může jít o veřejnou omluvu, o peníze.“

Aha! Co tedy hrozí v nejhorším případě?

„Ta forma a výška kompenzace se odvíjejí od toho, jak žalobu poslanec odůvodní. Může třeba říci, že jej zvonící telefon ruší v noci, že mu lidé volají v době jeho volna, třeba na dovolené.“

Aha! V případě ministra Kalouska, kterému píšící hrozili smrtí, však může jít o víc…

„Zde už mluvíme o trestném činu nebezpečného vyhrožování, který se však vztahuje na toho, kdo zprávy poslal, nikoliv tedy na skupinu Ztohoven.“

Aha! Zažaluje-li Kalousek umělce, bude u případného soudu ve stejné pozici, jako jeho kolegové, které po telefonu volající »jen« urážejí?

„Samozřejmě, že to může pan ministr uvést jako hrubý zásah do osobnostních práv. Pak by byla kompenzace ze strany umělců určitě vyšší.“

KDO JSOU ZTOHOVEN?

  • Jde o recesistickou uměleckou skupinu.
  • Počet členů je neznámý, mluví se až o stovce lidí.
  • Jejich první akcí bylo překrytí neonového růžového srdce, které před devíti lety nechal na Pražský hrad umístit exprezident Václav Havel, tak, aby svítící část vypadala jako otazník.
  • Člen skupiny Roman Týc (vlastním jménem David Hons) byl skoro měsíc v pankrácké věznici za to, že na 48 pražských semaforech pro chodce zaměnil skla. Místo obvyklých panáčků tam byli panáčci požívající alkohol či vykonávající velkou potřebu.
  • I jejich akce s esemeskami poslancům je delšího trvání. Začala v červnu letošního roku, kdy zákonodárcům rozeslali falešné esemesky na téma »morální reformy«. Ty se navíc tvářily, že jsou od jejich sněmovních kolegů.


Autor:  vr,ex

Přečtěte si
jity
23. 11. 2012 • 12:38

dopadla ta tetkaa Kočí, pozvání na rande. To pro ni snad neni tak špatné, to ona ráda. Jandák byl upozorněn, že je tlusťoch, kdyby to náhodou nevěděl. Péťo Gazdíku nemáš ho, tím myslím pupek. Když tak nám ho ukaž.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.