Hrrr na Prahu! Obří DEMONSTRACÍ chtějí zítra odstřelit vládu! Souhlasíte? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Hrrr na Prahu! Obří DEMONSTRACÍ chtějí zítra odstřelit vládu! Souhlasíte?

Letos se na Václaváku sešlo až 90 tisíc lidí.
Letos se na Václaváku sešlo až 90 tisíc lidí. (Petr Novotný)

Demokracie vypadá jinak! Tohle chtějí zítra vládě vzkázat účastníci demonstrace, která proběhne v centru Prahy. Odbory a organizace si pro protest proti vládním škrtům a korupčním aférám, s nimiž se politické strany potýkají, záměrně vybrali 17. listopad, který je kvůli událostem v roce 1989 symbolem boje za demokracii.

Organizátoři očekávají několik desítek tisíc, ale tvrdí, že jich zastupují mnohem více. „Pokud bychom to počítali podle nespokojených občanů, tak si myslím, že by nám Praha nestačila,“ tvrdí šéf radikálního odborového svazu Kovo Josef Středula. Když odbory naposledy demonstrovaly, na pražském Václavském náměstí se sešlo 100 000 lidí. S takovou účastí ale nyní nepočítají.

Na pořádek bude dohlížet několik stovek policistů. Kromě hlavní akce se totiž uskuteční i menší akce, např. nácků či anarchistů. Vzhledem k tomu, že ne všem těmto organizací záleží na hladkém průběhu akcí, doporučuje policie v místech srazů a ulic směrem k Václavskému náměstí přeparkovat auta jinam.

Anketa

Přejete si pád vlády?
Celkem 837 hlasujících

Tudy protestující půjdou

Akce začne na Václavském náměstí v 11 hodin, jeho horní část budou »okupovat« stánky, kde mají proběhnout diskuse o politice a demokracii. Hlavní část programu začne ve 13 hodin, kdy po projevech několika řečníků účastníci vyrazí k Můstku ve spodní části náměstí. Tam zabočí do ulice 28. října. Tu projdou až na Národní třídu. U památníku k 17. listopadu 1989 promluví někteří účastníci událostí před třiadvaceti lety.


Teplé oblečení na sebe

Aby cesta z demonstrace nevedla rovnou do teplé postele, kde vám kamaráda bude dělat horký čaj a prášky na teploty, zvolte si raději teplé oblečení. Podle meteorologů budou maximální teploty 5 °C a předpověď počítá s mrholením.

Hurá za nákupy!

Vzhledem k tomu, že demonstrace skončí odhadem kolem 15 hodiny, mohou hlavně mimopražští účastníci vyrazit už tradičně na předvánoční nákupy. Na výběr budou mít z řady obchodních center, které od sebe bývají vzdálené metrem opravdu jen několik minut. A když už budou v Praze, nabízí se i návštěva některého z muzeí či významných památek. Například ve Veletržním paláci se mohou podívat na Slovanskou epopej, v Náprstkově muzeu zase probíhá unikátní výstava o původních obyvatelích Ameriky. Natěšená jsou na odboráře také fastfoodová občerstvení…


Přijde dost lidí?

Ačkoliv dubnová demonstrace patřila mezi největší v novodobé odborářské historii, dlouhodobě organizátoři na jejich masovost nejsou zvyklí. Podívejte se na výrazná fiaska jen v posledním roce:

7. června 2012 - 300 lidí

Demonstrace proslula tím, že jeden z aktivistů si praštil do ministra financí Miroslava Kalouska (51, TOP 09).

27. března 2012 - 250 lidí

Zhruba 250 lidí se sešlo před ministerstvem zdravotnictví v Praze, aby protestovali proti zdravotnickým reformám.

25. listopadu 2011 - 300 lidí

Na Palackého náměstí nadávaly na vládu jen asi tři stovky demonstrantů...

1459572:gallery:true:true


Přečtěte si
perci5
17. 11. 2012 • 21:28

Takže vy jste si za komačů občas zanadávali a nadáváte i dnes, možná to bude tím, že chcete svést svojí neschopnost na někoho jiného. Na pracovních úřadech stojí lidé fronty, ale když potřebujete sehnat zaměstnance je to problém, asi tam stojí většina lidí buď proto, že jsou nesamostatní si najít něco sami a je pohodlnější se nechávat vést za ručičku, nebo nechtějí dělat a potřebují potvrzení na dávky. Pokud někdo dodržuje zákony a kupuje si lístek v MHD, nebo při opomenutí čestně svůj dluh uhradí nemusí jej strašit nějaký exekutor. Možná je to pro vás novinka, ale musíte se smířit s tím, že za služby se platí, to jak u mobilních operárorů a v bankách( pokud jste nezapomněl telefon se platil a i bankovní poplatky i za komoušů). Státní úředníci vymáhají daně a poplaty pro všechny vlády, ale to zná každý, snad mimo vás. Já nejsem tak bohatý, abych si mohl kupovat levné věci a nejsem ani trouba, abych věřil, že mi někdo zaplatí zájezd,občerstvení a da mi dárek. Pokud někdo takto chytračí, určitě naletí. Musíte se naučit trochu počítat a ne chytračit potom si spočítáte co je výhoda a co trik podomního prodejce. Proto je snad lépe jít vždy do firmy a prostudovat smlouvy. Jestli jste hlupák, potom budete blb za každé vlády. Pokud budete reagovat, stačí napsat jenom jednou. Děkuji P.S není mi vás vůbec líto

perci5
17. 11. 2012 • 11:17

*Demokratické zřízení doplatí na to, že bude chtít vyhovět všem. Chudí budou chtít část majetku bohatých a demokracie jim to dá. Mladí budou chtít práva starých, ženy budou chtít práva mužů, a cizinci budou chtít práva občanů a demokracie jim to dá. Zločinci budou chtít obsadit veřejné funkce a demokracie jim to umožní. A až zločinci demokracii nakonec ovládnou, protože zločinci od přírody tíhnou po pozicích moci, vznikne tyranie horší, než dovede nejhorší monarchie anebo oligarchie.* Sokrates

petr777
17. 11. 2012 • 04:03

Už se těším na zábery bezzubých, duchem mdlých individuí, kteří budou pořvávat kde co, jen aby byl ten správný tlak na vládu...větsina těchto lidi se bude mít bohužel blbě za každé vlády. ČSSD potřebuje dav, aby mohla říkat "ulice nás potřebuje" a k tomu se jim hodí odbory, organizace bez zodpovědnosti, která se politicky profiluje doleva. Ale ani jeden odborář nedal nějaký kloudný nápad na řešemí situace a ani nemůže, kdo volil odbory ?? Nikdo! Ona by to totiž neměla být politická strana. Ano , tato vláda má plno chyb, ale když vidím toho nadrženého Sobotku, Škromacha a další... Tak doufám, ze vláda vydrží !!!! Věřte, že může být ještě hůř! A to až začnou krachovat ve velkém podnikatelé a korporace.. Pak bude nezaměstnaných mnohem více, odbory vás pak nezaměstnaji. Jenže to oni vám teď neřeknou, všem doporučuji zkusit podnikat a zaměstnat lidi... Myslím, ze prijde probuzeni, ze odborář se ve vašich očí stane něco jako mol šatní, plisen, nebo jiný parazit! Neveríte , zkuste !

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.